Bejelentkezés regisztrált felhasználóknak

Az oldal egyes szolgáltatásait csak regisztrált felhasználóink vehetik igénybe.
A regisztráció ingyenes!

Regisztráció új felhasználóknak


A járművek forgalomból történő végleges kivonása

Prokop Gábor [prokee]
2005-12-27 10:14:24
Folytassuk a végleges kivonással. Fontos információt tartalmaz a bontási igazolássasl kapcsolatban - jelenleg ugyanis (egyelőre?) külön eljárási módot tartalmaz arra az esetre, ha az ügyfél nincs birtokában a bontási igazolásnak (tehát nem szükséges a bontási igazolás a kivonáshoz...)
(Forrás: https://www.nyilvantarto.hu)
A) a járműnek az ügyfél kérelmére a forgalomból történt végleges kivonásához - a bontási átvételi igazolás kivételével - szükséges okmányok:
A kérelemhez csatolni kell:
a) a rendszámtáblát,
b) a jármű forgalmi engedélyét.

A kérelem benyújtásakor be kell mutatni:
a) a jármű törzskönyvét,
b) az igazgatási szolgáltatási díj befizetését igazoló postai feladóvevényt,
c) ügyfél-azonosító okmányt.
A hatósági jelzés visszavonásával, valamint a járműnyilvántartásba történő bejegyzéssel egyidejűleg a forgalmi engedélyt és a törzskönyvet érvénytelenítve visszakapja az ügyfél.

B) a járműnek az ügyfél kérelmére bontási átvételi igazolás alapján történő végleges forgalomból kivonásához szükséges okmányok:
A kérelemhez csatolni kell:
a) bontási átvételi igazolást,
b) a rendszámtáblát,
c) a jármű törzskönyvét,
d) a jármű forgalmi engedélyét.
A kérelem benyújtásakor be kell mutatni:
a) az igazgatási szolgáltatási díj befizetését igazoló postai feladóvevényt,
b) ügyfél-azonosító okmányt.

Jogi személy, jogi személyiség nélküli gazdasági társaság, egyéni cég (a továbbiakban: cég) esetén mellékelni kell:
- aláírási címpéldányt,
- cég ügyintézőjének eljárási jogosultságát igazoló megbízást,

Meghatalmazott eljárása esetén mellékelni kell:
- a megbízásról szóló magán vagy közokiratot is.

Az eljárás kérelemre indul, melyhez kitöltött adatlapot kell benyújtani. Az eljárás 1500 forint. Az adatlaphoz az ügy jellegétől függően a fent meghatározott okmányokat csatolni kell.

A nyilvántartásban a forgalomból végleg történő kivonásra vonatkozó záradékot rögzíteni kell és annak tényét a forgalmi engedély hivatalos feljegyzések rovatába be kell jegyezni. Ezt követően a forgalmi engedélyt és a törzskönyvet lyukasztással érvényteleníteni kell. A rendszám-érvényesítő címkét a bemutatott rendszámtábláról az ügyféllel el kell távolíttatni. A rendszámtáblát, valamint az érvénytelenített okmányokat a kérelmezőnek vissza kell adni.

Amennyiben a jármű forgalomból történő végleges kivonására bontási átvételi igazolás alapján kerül sor, a jármű hatósági engedélyét, jelzését és törzskönyvét, feltéve, hogy ez utóbbival rendelkezett, a közlekedési igazgatási hatóságnál le kell adni.
A közlekedési igazgatási hatóság a jármű bontási átvételi igazolás alapján történő végleges kivonása esetén a jármű hatósági jelzéseit, a hatósági engedélyét és a törzskönyvét a bontási átvételi igazolás átvételével, valamint a járműnyilvántartásba történő bejegyzéssel egyidejűleg határozattal visszavonja és selejtezés céljából megküldi a Hivatalnak.

Az eljárás során a közlekedési igazgatási hatóság a bontási átvételi igazolás sorszámát a járműnyilvántartásba bejegyzi. A bontási átvételi igazolás alapján végleg kivont jármű ismételten nem helyezhető forgalomba.
A jármű forgalomból történő végleges kivonásához el kell fogadni az EGT valamely tagállamában kiállított bontási átvételi igazolást is, amennyiben az megfelel az elhasználódott járművekről szóló 2000/53/EK európai parlamenti és tanácsi irányelv 5. cikkének (3) bekezdése szerint kiadott bontási igazolások minimumkövetelményeiről szóló 2002/151/EK bizottsági határozatnak.

További kapcsolódó cikkeink

Szicsu találta a neten (a forrás: www.szentesinfo.hu), de szerintem ez olyasmi, aminem árt, ha megvan itt, az oldalon is!Az eljárás az ügyfél kérelmére indul az Okmányirodában beszerezhető nyomtatványok kitöltésével. Személyesen, de meghatalmazott útján is intézhető.Az ügy intézéséhez szükséges...
Az ismételt forgalomba helyezéshez szükséges okmányok:(Forrás: https://www.nyilvantarto.hu)Az ismételt forgalomba helyezéshez szükséges okmányok:- a jármű záradékolt új vagy régi típusú forgalmi engedélye, illetve az érvénytelenített rendszámtáblája, - amennyiben a műszaki érvényességi idő lejárt a...

Vendég vagy!

Csak regisztrált felhasználók szólhatnak hozzá!