Bejelentkezés regisztrált felhasználóknak

Az oldal egyes szolgáltatásait csak regisztrált felhasználóink vehetik igénybe.
A regisztráció ingyenes!

Regisztráció új felhasználóknak


Elektromos ablakemelő

Prokop Gábor [prokee]
2004-08-21 16:50:01
Következik némi info az elektromos ablakemelőkről. Kizárólag az elektromos bekötéssel foglalkozom, a mechanikai elhelyezése abszolút gyártmányfüggő, ezért nem igazán lehet segítséget adni a beépítéshez.Először a kapcsolók:A legegyszerûbb. Fõként francia autókban, de univerzális kapcsolóként is kapható. a két szélsõ szálra kerül a motor, középre pozitív, a maradék kettõre test.Hasonló, de különválasztott világítással, amit a mûszerfalvilágításra köthetünk. Majdenm ugyanaz, csak az egyik belépõ test helyére kerül a kapcsolt világításpozitív.A hátsó ablakok leválasztó kapcsolója, a "gyerekzár". Elég egyszerû, a felsõ kettõ kapcsolja a hátra menõ pozitívot, némelyiknél az alsó kettõre mehet a világításAz egyik legritkább, 6 érintkezõvel, plusz izzó lehetõségével. A rajz szerinti leosztásban két testet és két pozitívot igényel, középre mehet a motor.A leggyakoribb lábkiosztás, mind gyári, mind univerzális kapcsolóként. Gyáriban ilyen pl. az Opelek kapcsolója, de ugyanez, bár világítás nélkül a Porsche 911 is. Egy pozitívot, két testet igényel, motor szálja adott, amelyikben pedig világítás is van, a jobb alsó lábra kerül.Mint fent, csak persze megkevert lábkiosztással...Mercedes gyári, vagy e típusba utángyártott kapcsoló. Majdnem azonos a fentivel, de csak egy bemenõ test szállalMint fent, de hátra, így két belépõ pozitívval.BMW gyári, vagy oda készült utángyártott kapcsoló. Leválasztott világítás nincs, de rögtön két oldali motort vezérel, persze dupla kapcsolóval )Univerzális kapcsoló, alapvetõen függõleges kárpitba, minimális mélységgel. Két belépõ testtel, Egy kapcsolóval, egy motort vezérel. A leválasztott világítás kerül az "L" lábra.Mint fentebb, de két kapcsolóval, kétoldali motorhoz.Újabb dupla kapcsoló.Kivezetett kábelköteg, egyébként megegyezõ a fentiekkel. A színek:
black-blue ( fekete-kék) - motor
brown ( barna ) - test
red ( piros ) - pozitív
red-blue ( piros-kék ) - világítás

Nézzünk egy-két példát is a bekötésre. Nem vázolom fel mindet, a különbözõ típusú kapcsolók természetesen értelemszerûen beköthetõek egymás helyett.

A legegyszerûbb:...ez természetesen két ablakot jelent, két kapcsolóval.

Kicsivel bonyolultabb csak, ha a vezetõ oldalára két kapcsolót akarunk:...végül, hogy még bonyolítsuk, tegyük mellé a hátsó két ablakot, gyerekzárral, külön két kapcsoló hátulra, külön kettő előre:


Vendég vagy!

Csak regisztrált felhasználók szólhatnak hozzá!

2 (Törölt felhasználó) 2004-11-09 17:23:50

Csak annyit fuznek hozza hogy akinek nem mozog tokeletesen fol-le az ablaka az inkabb jegelje a projektet...

1 (Törölt felhasználó) 2005-06-28 13:40:45

Ez egy kicsit bonjolult.