Bejelentkezés regisztrált felhasználóknak

Az oldal egyes szolgáltatásait csak regisztrált felhasználóink vehetik igénybe.
A regisztráció ingyenes!

Regisztráció új felhasználóknak


Barkács szakkör

Szereléssel, javítással, tuninggal kapcsolatos kérdések, válaszok.

Vendég vagy!

Csak regisztrált felhasználók szólhatnak hozzá!

7723  Spityu 2015-04-17 18:14:44  Előzmény:Jósvay István: 76336

Nézz át a Trabant topickba, épp téma.

A berohadt fékmunkahengerekkel én nem kísérleteznék. Szereld ki az összeset, és cseréld le õket. A mûködõt is érdemes, és akkor egy jó idõre elfelejtheted a szívást, megfelelõ minõségû újak esetén.

A piros színû, pepita csíkos magyar régen sz.rt sem ért, manapság már jó. Valamelyest drágább az LPR, az viszont nagyon tuti. A dobokat, pofákat vizsgáld meg, milyen állapotúak, szükség esetén szabályoztasd fel õket, de csak olyan helyen, ahol méretre igazítják a pofákon lévõ ferodol vastagságát is.

7722  mikesgabor 2015-04-17 12:05:52

Na fejlemények vannak.Háromhengerezés téren.

Ki lett takarítva a régi karbi és láss csodát megszûnt a három hengerezés.
Ezek szerint a régivel azért három hengezett mert el volt dugulva.
Az a Pierburg 2E-vel meg azért,mert ömlött bele a benzin.Majd megoldjuk.
Karbibeállítás.
Jól mûködik fasza minden.Szívató nélkül is indul,van alapjárat,melegen sem pörög.
Ma 16 km-t akartam beletenni,de a 13-nál írtózatosan elkezdtek csattogni a hidrotõkék.
Oda akarta lépni neki 70 rõl szépen fel is húzott 120-ra,de ahogy levettem a lábam a gázról irtózatos csattogásba kezdett és lett egy nagyon pici rángatás/torpanás gyorsításra.
Az olaj visszajelzõ lámpa folyamatosan kis szünetekkel ugyan de világít.
Az olaj gombára volt gyanú,mert engedte is az olajat.Már az anyósülésen volt a cseredarab.Világított már tegnap is.
Nem melegedik rendellenesen az autó.
Az olaj szint a nívó szerint a duplája és rettenetesen benzinszagú.
A tápszivattyúnál nem igen jut benzin az olajba.

Szerintetek?Mit legyen most?

7721  mikesgabor 2015-04-17 08:49:55  Előzmény:Szarvas Pál: 76335

Hát nem kicsit több,mert az enyém 6,5-7-et eszik.Pedig 90-100 al járok.
A gyorsítónak meg így kell mûködni.Minnél határozottabban (gyorsabban)nyomod neki oda a gázt annál többet spriccel be.A bespriccelt adag mennyiségén lehet növelni is.
Szerintem,bár látatlanban nehéz,de az elõgyujtáson és a co-is csavarni kellene.
A felújító készlet meg nem biztos,hogy tökéletes.Legalábbis nekem a fõfúvóka csavarjának a pereme kb 2tized miliméterrel nagyobb volt úgyhogy az új tömítés szépen elkenõdött rajta.
El ne felejtsd a gumitömítéseket a beszerelés elõtt megzsírozni megolajozni!

A gázbovden nem szorul egy kicsit?

7720 Jósvay István 2015-04-16 21:51:56

Sziasztok!
Vettem egy megkímélt kétütemû Trabit, ami 10 évig állt garázsban. A karburátor kitisztítása után szépen megy, viszont a 4 kerék közül csak egyen fog a fék. Kérdésem, hogy mivel járok jobban, ha veszek fékmunkahengert (már csak kisipari kapható boltokban), vagy felújító készlettel renoválom a benne lévõ eredetit?

7719 Szarvas Pál 2015-04-16 19:45:36  Előzmény: Spityu: 76329

A kartergázt még nem néztem.
A motor nem füstöl olajosat sem hideg indításkor, sem késõbb.
A karbi biztosasn nincsen tökéletesen beállítva, ugyan, jobb mint régen, de most is elõfordul, hogy finoman torpan a motor, ha csak enyhe gázt nyomok neki, ha egy foknál jobban lenyomom a gázpedált, akkor hírtelen megugrik.
Gondolom, a hírftelen több levegõtõl javul a keverék, közelít az ideális értékhez.
Mondjuk ehhez azt is hozzá kell tenni, hogy a gyorsító fúvóka gumi membrános pumpája is még a régi, el van öregedve a gumi, nem úgy spriccel ahogy kell.
Ha csdak kicsit nyomom a gázpedáltm, alig spriccel, ha gyorsan arösebben lynomom akkor sokkal jobban.
Tehát enyhe gyorsításnál akár szegényedhet is a keverék.
Bár inkább arra gondolom, hogy folyamatosan egynhén dúsabb keveréket kap a kelleténél, és ez áztatja el az ólajat.
A fogyasztása is kicsit több, mint lehetne, általában 7,7-7,8, de ritkán elõfordul, hogy egy-egy út alatt csak 6,8-7-et eszik.

Van már felújító készletem a karbihoz, csak állandóan mennem kell az autóvalm egyelõre nem tudom leállítani, hogy neki lássak a felújításnak.

Üdv.

7718 Szarvas Pál 2015-04-16 19:32:56  Előzmény:kiss soma ábrahám: 76332

Igen, elvileg jól kell legyen bekötve, pláne ha a töltésjelzõ ízzó világít.
A D+-ra kell kötni a töltésjelzõ ízzót, ami pedig az akku pozitívra van (30-as pólus)kötve, így kap a generátor gerjesztõ áramot.
Ekkor a generátor ezen pólusa testhez közeli állapotban van a generátor gerjesztõ tekercsén és a teljesítmény tranyón keresztül.
Ha pedig a generátor felgerjedt, akkor ez a pólus a B+-al, vagyis az akku pozitív pólusával azonos potenciálon lesz, ezért alszik el a töltésjelzõ.
A generátor ezen pólusát (D+) üzem közben a generátor által termelt áram látja el, a 3db segéd diódán keresztül.
Ha pl. valamelyik segéd dióda tönkre megy a generátorban, akkor hiába cserélsz szabályozót, akkor sem fog mûködni, mert nem kap a szabályozó áramot a generátorból.
Ha a generátor valamelyik teljesítmény (fõ) diódája megy tönkre, akkor ugyan felgerjedhet a generátor, adhat is valamennyi áramot, de alacsonyabb lesz a feszültsége a kelleténél, vagy az elõzõhöz hasonlóan fel sem gerjedd, amennyiben zálatos lett valamelyik dióda.

Mindegyik dióda kimérhetõ, de csak a generátor szétszedése után, amihez persze le is kell venni.
Én már cseréltem mindkét diódát, két különbözõ generátorban és mondkettõ azóta is mûködik.

Üdv.

7717 Szarvas Pál 2015-04-15 20:39:50  Előzmény: mikesgabor: 76330

Asszem nemrégiben azt olavstam, hogy az etanolnak nagyobb az égéshõje a benzinénél, így jobban melegszik tõle a motor, ami miatt akár kiéghetett a hegerfej tömítés.
Ha volt szétszedve a motor, akkor az kell látszodjon.

A másik ami eszembe jut az alkoholról, az a vízzel való korlátlan keveredése, azáltal lehetõség van a korrodációja, akár meg is rohadhatott valamelyik szelep, de a kiégés is fennállhat.

Üdv.

7716 kiss soma ábrahám 2015-04-13 13:26:26  Előzmény:Szarvas Pál: 76322

Sziasztok!

Vettem a generátorra egy feszültségszabályozót (zsír új), a generátoron az akkutöltõkábel a nagy, B+ jelû csatlakozóra van kötve, a zöld (kék?) ami az utastér felé megy az a D+ jelûre, ami mellette van, azt hiszem, elvileg ezen kapna gerjesztést (ezt hogyan tudom ellenõrizni?). Mikor ráadom a gyújtást, kigyullad a töltésjelzõ meg az olajnyomás ellenõrzõlámpája, de mikor beindítom a motort, csak az utóbbi alszik el, és az akkusarukon se mérem hogy töltené. Ezelõtt eredeti generátora volt rajta, amibe ezek a kábelek futottak (meg a földelés), lehet hogy valamit át kell alakítanom a kocsi kábelezésében hogy normálisan mûködjön? Vagy temethetem az új generátort?

Tehát melyik kábeleket kéne bemérnem, és mit kéne mérnem rajtuk? Nekem véget ért a tudományom ott, hogy ezeket bekötöttem, meg még kimértem azt is hogy átmegy az áram a B+-tól az akksi + sarujáig, meg azt, hogy ha leveszem a gyújtást akkor a D+-ra csatlakoztatott zöld, utastér felé menõ kábel letestel a kasztnihoz, ha ráadom, akkor nem.

Az elõzõ generátortól igen csúful búcsúztunk, egyszer csak fogta magát, és úgy beállt hogy rögtön leszaggatta magáról az ékszíjat is, meg fehér füst is jött belõle, lehet hogy ez valamit gajravágott a kocsi elektromos rendszerében? (Egyébként a régi generátor már csapágyas lehetett egy ideje, mert mikor tönkrement, megszûnt egy megmagyarázhatatlan eredetû karcos hang, ami periodikusan jelentkezett.) Vagy elképzelhetõ olyan, hogy valahol nem jó az egyik kábel szigetelése és ez így jelentkezik?

kösz a segítséget!

7715  mikesgabor 2015-04-13 03:14:03

Jézusom!
Még mindig nincs itthon a Trabi.

7714  mikesgabor 2015-04-11 04:00:40  Előzmény:Szarvas Pál: 76326

Nálam még nem volt bontva.Már a blokk hengerfej páros.

Igen szerintem is és a kompresszióra azt mondta "majdnem mintha új lenne"
Nem tudom változtat e valamit,hogy annó az elõzõ tulaj tiszta etanollal hajtotta,de mivel kb 9l evett 60 Km-en ezért az volt az elsõ dolgom,hogy vissza állítsam,de ez nagyon régen volt még mikor vettem.

Azt mondják nem gyújtás kimaradás okozza a háromhengerezést.Ami valószínû is,mert nem durrog a kipufogóba.
Olyan eset elõfordulhat-e hogy nem nyit megfelelõen a szívószelep?

7713  Spityu 2015-04-10 21:10:49  Előzmény:Szarvas Pál: 76327

Kérdés, hogy mennyire kopott a motor? Az mindenképpen jó tényezõ a te esetedben, hogy inkább hosszú távokon használod. Arányaiban üzemórában kifejezve kevés amikor a motor az üzemi hõmérséklet alatt dolgozik. Valamennyire az összes olaj szokott benzinesedni, de egy kopott motornál vagy rosszul beállított karburátornál ez drasztikusan megnõhet. Pl. télen egy rosszul beállított szívató simán televereti az olajat benzinnel. Nem egy olyan esettel találkoztam, amikor a motorolaj mennyisége nemhogy csökkent volna, hanem nõtt az idõ elõrehaladtával. Alapvetõen két dolog okozhatja: az elõbb említett benzinesedés és a víz jelenléte. A víz alapvetõen a levegõbõl (pára) vagy egy átégett hengerfejtömítés alatt tud bejutni az olajba.

Mennyire kartergázas a motorod? Az olajbeöntõ nyílásnál található vajszínû habos trutyi (olaj-víz emulzió)? Télen városi használat mellett nem mondom, hogy normális, de ott még elmegy. Ha nyáron is durván habos, az már nem annyira jó, de nem kell temetni a motort.

Jah, még az AC pumpánál is juthat be benzin abban az esetben, ha lyukas a membrán és a pumpa házán a túlfolyón (szuszogón) nem tud távozni a benzin. Ilyenkor extrém esetben akár ki is gyulladhat a motor, ilyen rémtörténetrõl is hallottam.

Amúgy az elõbbi hozzászólásban írt periódus szerintem jó kiindulási adat. Én pl. ennyit szoktam menni a 4T-vel, amikor még nem volt kész a veterán, és évente mindig lecseréltem. Illetve volt, amikor folyamatosan kérte az olajat egy szivárgó vezérmûkerék szimmering miatt. Na, akkor mondjuk kristálytiszta olaj volt a blokkon. Kb. 1000 km-enként kellett neki 1 liter.

Az elbenzinesedett olaj további nagy hátránya, hogy teljesen megváltozik - mondjuk úgy, hogy megszûnik - az olaj kenõképessége. Ez leginkább magas fordulatszámon jön elõ a fõtengelycsapágyaknál. Versenyautóknál egy rosszul megválasztott alapjárati üzemanyagfúvóka gyönyörûen el tudja áztatni az olajat, ezért kihegyezett motoroknál versenyenként cserélendõ az olaj. De ez már egy külön mise.

7712 jocking . 2015-04-10 20:21:32  Előzmény:Szarvas Pál: 76327

A régi javítási útmutató szerint a csereperiódus ha jól emlékszem 5-7 ezer km, vagy 1 év. Bár valószínûleg a mai olajok tovább is húzhatják.

Egyébként az olajszûrõt minden esetben cserélni kell olajcserekor (és a légszûrõt is érdemes).

7711 Szarvas Pál 2015-04-10 19:44:34

Mennyi a 4T trabicsek hivatalos olajcsere periódusa ?

A miénkben 5ezer kilométer után is már sötét barna, enyhén zavaros, erõsen benzin szagú a lötty ! :rolleyes:

Most 5 ezer után volt olajcsere, de szûrõ nem, aztán ma cseréltem újabb 7 ezer kilométer után az olajat (és a szûrõt is), ami még sötétebb volt, már feketés barna és a szokásos benzin szagú.
Idõben nem töltött el sokat, 3 hónapja volt benne.
Sok hosszú, egy tempójú utat járok vele, csak kevés városit, mégis ilyen sötét és benzinszagú.

Üdv.:rolleyes:
[i](Módosította szarvasp 2015.04.10. 21:46-kor)[/i]

7710 Szarvas Pál 2015-04-10 19:17:23  Előzmény: mikesgabor: 76325

A motor volt már bontva ?
A szelep tányérok hogyan néznek ki, nincsenek e beégve a szélei ?
Bár a szelep probléma az megjelenne a kompresszióban is.

Üdv.

7709  mikesgabor 2015-04-09 19:23:10  Előzmény:Szarvas Pál: 76324

Ez nem ki-ki hagy.Ez nem megy és kész.Mostmár sûrûn 1,de elõfordul,hogy 2 sem megy.Régebben melegedés közben rendbejött magától,de már semmi nem segít.Ha nem indul el nem is fog.
A kompressziót a hidrotõkék miatt nézték.Nem-e valamelyik rátart.
Az igazsághoz hozzátartozik,hogy valamilyik kicsit csattog,de ki szedte a hidrotõkéket és azt mondta,hogy ez még belefér.
A gyertyák cserélve lettek és istentelenül jó szikrát adnak.
Sem idításnál sem járás közben nem durrog.

7708 Szarvas Pál 2015-04-09 19:12:32  Előzmény: mikesgabor: 76321

Nekem egy 123-as, 35 éves mercedessel van hasonló gondom, pedig már fel van újítva a motorja kompletten, de csak nem múlt el minden hibája, merg hideg indulásnál ki-ki hagy valamelyik henger, kicsit döcög a motor.
Igaz, ez dízel, a trabi viszont benzines, ahol ez abszolút nem várt jelenség, nem a kompresszión múlik a beindulása.

Valamelyik gyertyánál nincsen kúszó áram, ami miatt kimarad a gyújtás ?

Nem durrog, amikor nem akar indulni, vagy jár de csak 2-3 hengerrel?
Ha szelep hiba lenne és kiszökne a keverék, akkor berobbanna a kipufogóban a többi hengertõl.

Üdv.

7707  mikesgabor 2015-04-09 18:57:05  Előzmény:Szarvas Pál: 76322

Szia.
Igencsak.
A töltésjelzõ lámpa elalszik és már 1 hete van benne az új aksi és nem merült le pedig lett indítózva bõven.
[i](Módosította mgabor 2015.04.09. 20:59-kor)[/i]

7706 Szarvas Pál 2015-04-09 18:50:46  Előzmény:kiss soma ábrahám: 76320

Akkor az a generátor bizony nem mûködik !

Kap a generátor gerjesztõ feszültséget ?
Ellenõrizd a kébelt, illetve mérjél feszültséget.

Ha igen, és minden csatlakozás rendben, akkor a következõ probléma forrás a hibás töltés szabályozó lehet. rendelj egy újat rá, nem lehet nagy összeg, hátha csak annyi a baj !
Ha diódák hibásak, vagy a tekercselésben van valami szakadás, akkor valamit legalább csonálnak, mondjuk impulzusokban adna áramot, mivel 3 fázisú generátor, így 2 fázisa még lenne.

Így nem tudsz vele közlekedni, mert akkuról megy minden, így a gyújtás is, amitõl az hamar lemerül.

Üdv.
[i](Módosította szarvasp 2015.04.09. 20:52-kor)[/i]

7705  mikesgabor 2015-04-09 18:39:05

Sziasztok.
Sokat olvasgattam az oldalakat,de nem találtam megoldást a hatalmas problémámra.

Már egy kisebb stáb dolgozik a Trabimon,de idáig nincs megoldás.
Névszerint egy 1.1-es Trabiról lenne szó.
A történet kb. két két és fél évre nyúlik vissza,mikor olyat produkált a Trabant,mintha kihagyna egy henger.
A probléma ritkán kb. 2 havonta fordult elõ,de másnapra vagy járatás után magától rendbe jött.Itt cseréltem a rotort.(ami már erõsen megérett rá)
A probléma egészen odáig fokozódott,hogy hetente 1-2 alkalommal és csak nehezen akart magára találni az a bizonyos henger.Itt következett a karburátor tisztítás,fúvókák cseréje,vákum csövek,üzemanyag csövek tápszivattyú membránjának cseréje.(eredménytelenül)
Sajnos a munka elszólított így majd 1 évig állt az autó,de közben azért beszereztem hozzá a nyalánkságokat pl 2ütemû motorháztetõ,hûtõmaszk,alu dísz szellõzõ,2torkú Pierburg 2E karbi,de fõként karosszéria elemek.Most visszajöttem majd nyár közepén megyek vissza így megpróbálnám rendbeszedni.

Új aksi után póbáltam indítani,de be sem indult félnap után stabil 3000-es fordulaton volt alapjárat.(már amikor ment mind a 4 henger.)
Mivel így is sokat kínlódtam már a karbival,ment rá szívótorkostól a Pierburg 2E.
Mivel a gyujtás rendben volt legnagyobb megdöbbenésemre ugyanúgy kihagyott 1 henger.Minden sarut,érintkezõt egyebeket megnéztem,de semmi.
Nincs más hátra szerelõhöz kell menni.
Vagyis kellene,de a 4-bõl már csak 2 henger indul az meg már kevés a közlekedésre.
A szerelõnél meg lett nézve a gyertya,gyujás kábelek,gyujtó trafó,hidrotõkék,kompresszió lett mérve,az új karbi szét lett szedve,DE MINDEN JÓL MÛKÖDIK.(kivéve a hengerekben nem történik robbanás)
A szerelõ sem tudja nagyon mi a gond,de õ ugye nem tudja tovább küldeni és nem is olyannak ismerem aki feladná (fasza gyerek) tovább kutakodik.
Azt mondja mivel a gyujtás rendben van csak a karbinál lesz a gond.Elvittem neki a gyári szívósort a karbival,de mondtam,hogy túl sok jóra ne számítson.
És elérkeztünk a jelenhez és én már harmadik napja a trabival álmodom.
Gondoltam felteszem itt a kérdést,hátha tudtok valamit mondani.
Bármilyen ötletet szívesen várok.
Csak hozzátenném,hogy ha az üzemanyag ellátással lenne gond,nem összevissza kellene járni a motornak(kihagyni a hengereknek)Csak azért mondom,mert szabályosan-ritmikusan hagy ki a henger.Remélem érthetõ!
Mégy annyit,hogy miért nem lehet,hogy a gyujtás jeladó,gyujtás vezérlõ a rossz.Nem próbáltam,de lehet az elõtét ellenállást is ki lehetne kötni egy kicsit és megnézni változik-e.
Elég valószínûtlennek tartom,hogy két teljesen különbözõ karbival is ugyanazt a hibát produkálja,vagyis nem karbi gond van.
Milvel más ötletem nincs még az is elmondom,hogy mikor megvettem volt belekötve egy igen bonyorult riasztó,amit hosszas kínlódás utás arra jutottam,hogy megszabadulok tõle.(mivel sûrûn nem akarta indítani a motort,csak kattant a bendix,de az indító nem fordult és mindig menet közben!akkor kezdett el pittyegni-szirénázni mikor a legtöbben voltak a Trabi körül.Azóta van benne egy még bonyorultabb központizár.
Bármilyen kérdésre válaszolok,ha tudok.
Tisztelettel:Mikes Gábor
[i](Módosította mgabor 2015.04.09. 20:53-kor)[/i]

7704 kiss soma ábrahám 2015-04-07 12:34:18

Nagyon köszönöm a segítséget!

Raktam bele egy 86-os Jettából való generátort, és most az van, hogy a generátoron 12,3 voltos feszültséget mérek multiméterrel (és az akksin is a két saru között), ez normális? Úgy rémlik, 13,8 köröli feszültséget kéne hogy mérjek, lehet hogy valamit rosszul kötöttem be? Vagy lehet hogy rossz a generátor amit szereztem? Ha ilyen feszültséget mérek a generátoron, azzal el merjek indulni?

köszi!

7703 Rózsa Sándor 2015-03-31 13:50:34  Előzmény:Kacsándi Szabolcs: 76318

Nagyon köszönöm, szerintem ezek alapján már menni fog. Eddig nem mertem semerre "kocogtatni" semmit, mert nem tudtam, hogy minek merre van a befelé meg a kifelé. :D

7702 Kacsándi Szabolcs 2015-03-30 20:17:27  Előzmény:Rózsa Sándor: 76314

Ha nincs lengéscsillapító fül hátul,akkor hátrafelé simán kiüthetõ,de óvatosan nehogy a tengely vége el legyen ütve.Elöl pedig kiveszed a szimeringet ,alatta egy zégergyûrû.Azt is kiveszed és elõre kiüthetõ a csapágy.Ha hátra csak a tengely jönne ki a csapágy nélkül,akkor a csapágyat ott hátrafelé ütöd ki.Összeszerelés fordított sorrendben. csapágyakat ha más szerszám nincs,akkor óvatosan be kell kocogtatni,valami puhább kalapáccsal.Célszerû a hátsó csapágyat a tengelyre préselni,és azzal együtt beütni,elötte viszont az elsõt mindenképp szereld a helyére.

7701 Kacsándi Szabolcs 2015-03-30 20:12:04  Előzmény:kiss soma ábrahám: 76316

Vw típusok közül sok passzolhat.Bontóba beviszed és megmutatod,úgy is le kell szedni,akkor meg már az a legegyszerûbb.

7700 kiss soma ábrahám 2015-03-30 14:46:06  Előzmény:Busa Attila József: 76315

Szia!

Köszi, az ékszíjjal akkor ezt fogom csinálni, a kérdés az, hogy a generátort mivel helyettesíthetném, mert át se lehet forgatni, elég kukának néz ki.

köszi!

7699 Busa Attila József 2015-03-30 06:31:21  Előzmény:kiss soma ábrahám: 76313

Szia!
Én a helyedben vinném magammal a boltba és egyszerûen csak hozzámérik az újat méretben. Szerintem ennyi, én így csinálnám!
Üdv!

7698 Rózsa Sándor 2015-03-29 19:06:12

Sziasztok!

Olyanba szeretném a segítségeteket kérni, hogy hogy kell a hátsó kerékagycsapágyat kicserélni? Egy 601-es futómûvérõl van szó. Igazából nem a trabimon szeretném cserélni, hanem van egy hintó amin tabi futómû van és azon kéne cserélni.Ha valaki leírná, viszonylag részletesen, azt nagyon megköszönném. Már nézegettem tüzetesebben, de az elején már ott elakadtam, hogy melyik irányba lehet kiszedni (a lengéscsillapító irányába vagy a kerék irányába)?! :(
Köszönöm a segítséget elõre is.

7697 kiss soma ábrahám 2015-03-29 17:33:30

Sziasztok!

Elég sajátos problémám van, ugyanis lerohadtam 4t Trabanttal Angliában, egész konkrétan a generátor beállt, elszakadt az azt hajtó ékszíj, így be kéne szereznem ezeket a dolgokat. Van arról infótok hogy más, nyugati autó alkatrészei csereszabatosak vagy beépíthetõk-e? pl VW, mert akkor nem rendelnék otthonról vagy máshonnan, hanem besétálnék egy bontóba (mármint nem az ékszíjért, azt próbálok keríteni újat :)).

köszi!

7696 Bencze Robi 2015-03-29 13:34:35  Előzmény: Spityu: 76309

Velem tavaly mûszakin (4T)a bácsi felrakatta, azt mondta kell, úgyhogy a képen legyen rajta. Ott volt nálam a csomagtartóban, mivel hiányolták már máskor is.

7695   2015-03-29 08:38:20  Előzmény: Spityu: 76300

Az elosztó cseréje nem oldotta meg a hirtelen leállást, viszont egy próba erejéig samara gyújtásvezérlõ lett belerakva, amivel legalább nem áll le, viszont nem is lett 100%-os. Az alapjárat továbbra is ingadozik rendesen...
Egy csere trafót még meg tudok nézni, de utána már csak a karbibeállítás marad(hat) ha jól értem.

7694 jocking . 2015-03-28 19:59:06  Előzmény: Spityu: 76309

Nem tudom, hogy változott-e ez mostanában, de azt biztosan tudom, hogy amikor 2005-ben hozzám került a 2T, akkor vonóhorog volt rajta, de jobbos visszapillantó nem.

7693  Spityu 2015-03-28 19:13:43

Üdv!

Érdeklõdnék, hogy a jobb oldali visszapillantó valóban kötelezõ-e vonóhorog esetén? Trabant 2T-rõl van szó. Ha igen, akkor csak vontatásnál, vagy amúgy is?

7692 Mézner Norbert 2015-03-24 12:17:17

Sziasztok! Már írtam kuplung és pedál problémáimról és most szeretném megosztani veletek tapasztalataimat hátha másoknak is segít!
Trabi 1.1 es kis csodám egy napon úgy döntött nem fog tovább váltani.
A probléma: kinyómócsapágy tönkrement és a vezetõhüvelyen is komoly kopásokat találtam.
A új vezetõhüvelyt esztergáltattam hozzá és kapott új kinyómócsapágyat.
A probléma elhárult viszont a kuplung sokkal keményebb taposósabb lett. Kelett 1 óra de megszoktam. Aztán egyre-egyre keményebb lett a kuplung végén már komoly térdfájdalmakat okozott a taposás, emelett 2 havonta cserélhettem kuplungbowdent.
A másik probléma , hogy kuplungolás közbe fékezett az autó , féklámpák is égtek ilyenkor.
Végre rájöttem mi a probléma: Az új kuplung keménységét nem bírta a tûzfal ahová a pedálsor fel van fogatva és szétrepeddt elhajlott. Emiatt feszült a bowden és csúszkált a pedálsor lehetetlenné téve a normális autózást.
A tûzfal megerõsítése kritikus pontok kicserélése után minden probléma megszûnt!

7691 Kacsándi Szabolcs 2015-03-23 19:36:44  Előzmény:Szarvas Pál: 76306

Fogó és egy villáskulcs.Vagy két fogó.

7690 Szarvas Pál 2015-03-22 20:23:21  Előzmény: Spityu: 76305

No, ha lesz idõm, megpróbálom.
Már csak azt nem tudom, mivel fogjam meg, mivel tudom hajtani.

Üdv.

7689  Spityu 2015-03-21 23:00:27  Előzmény:Szarvas Pál: 76304

Természetesen úgy, hogy elfordítás közben valamelyest a villa is elmozdul (amikor már kezd feszes lenni a bowden). Amúgy jól látod, hogy elfordulás ellen van kiképezve. Ha lapos lenne a felület, kuplungoláskor mindig lehajtaná egy kicsit az anyát a bowdenrõl.

7688 Szarvas Pál 2015-03-21 22:57:25  Előzmény: Spityu: 76303

Node hogy a fenébe fordítsam el, ha egyszer elfordulás ellen kiképzett profilja van ??

Üdv.

7687  Spityu 2015-03-20 21:56:01  Előzmény:Szarvas Pál: 76301

Azt a domború kockát kell tekerni a bowden menetén az állításhoz. Élmény.

7686 Szarvas Pál 2015-03-20 21:30:57  Előzmény:Szarvas Pál: 76301

Nem tudok képet linkelni, vagy feltölteni, elnézést.

7685 Szarvas Pál 2015-03-20 21:22:16

Kuplung beállítás:
http://img19.olx.hu/images_aprodhu/31265989_2_644x461_trabant-11-motor-valto-alkatreszek-toltson-fel-fenykepeket.jpg

A bowden ház tartó villába csatlakozó elemével lehet állítani a kuplung bowdent ?

Mert nekem a másik végén nincsen anyag, mint itt a képen, csak egy elfordulásra nem képes, egyik oldalán domború kocka ! :rolleyes:

Üdv.
[i](Módosította szarvasp 2015.03.20. 22:28-kor)[/i]

7684  Spityu 2015-03-20 14:33:15  Előzmény: : 76299

Hmm... ezek alapján akkor inkább karbinak tûnik. A gyújtásnál még a trafó tud galibát okozni.

7683   2015-03-20 12:41:17  Előzmény: Spityu: 76298

A hétvégi program lesz az eloszto cseréje, van egy pót. A gyújtás rendben lévõnek mérték, a karbira nem mondanám h tökéletes, lehetne rajta javitani.
Nem tudom megérik e ezek a felújító készletek?
Félmelegen szokott torpanni, hidegen és melegen jól ment eddig.

7682  Spityu 2015-03-20 08:37:52  Előzmény: : 76297

Hasonlót produkál nálam is jelenleg. Már csak a torony cserélése másik - mûködõ - példányra van vissza, csak még kell valahonnan szereznem. Valószínûleg a benne lévõ Hall jeladó kezdi feladni a harcot. Ha feltételezzük, hogy a gyújtás 12V-ja és a karbi jó. Tehát nem a gyújtáskapcsoló szaraxik.

Menet közben nem rángat?

Majd írd meg, mi lett az eredmény.
[i](Módosította Spityu 2015.03.20. 09:39-kor)[/i]

7681   2015-03-20 08:29:25

Sziasztok!
Segítségre lenne szükségem: (természetesen) vizsga elõtt adta meg magát a harcjármûvem (trabi 4T). Már korábban is volt gond félmelegen inkább a fordulatszám ingadozással meg a fogyasztással is (10 l). Egy borús szombat du 10 km és néhány óra állás után meghalta magát, nem indult sehogy, haza kellett vontatni.
Ami ezután történt: karbi szét+tisztít, új tömítés. Új: benzin és légszûrõ elosztófedél rotor gyertyakábelek (nemrég gyertyák is)
Eredmény: pöccre indul, elfogadható alapjárat, viszont gondol egyet elkezd dadogni/puffogni majd leáll (gázzal is). Ált egybõl újraindìtható. Vmi gyújtás dolog lehet mert benzin az van bõven az úszóházban is (vagy túl sok is?)
Trafo jó. Új gyújtásvezérlõ nem segített. Lada vezérlõvel nem áll le ha folyamatosan pöcögtetem.
Ötleteim kezdenek fogyni, mi lehet a probléma? Elõre is köszi.

7680 Őry Gábor 2015-03-14 20:00:29  Előzmény:Oresztész István: 76293

Akkor sürgõsen nézd meg azt a szimmeringet. Esetleg, ha már szét van kapva, a dúsítórendszer beállítását is le kellene ellenõrizni, nem nyit-e idõ elõtt?

7679 Őry Gábor 2015-03-14 19:56:03  Előzmény:Hajdú Laszló: 76289

Gondolom az egyik henger jár gyengébben, mint a másik. Elõször a szikratáhúzást kéne megszüntetni (kábel, pipa, stb.) Ha így is gyengébben jár az egyik henger, akkor ott vagy kopottabb az egyik henger, vagy van egy kis kifújás.

7678 Pápai László 2015-02-28 17:02:17  Előzmény:Biacsics Gábor: 76272

Nekem a sokatfutott 2t motorom csinálta ezt, de hosszú állás után is..a dogók tetején lerakódott cucc valószinüleg beszívta a benzint, és egyszerûen nem indult. Bespriccelve a benyát azonnal ment, és utánna is, amig le nem lett állítva..Bát ha a tied felújított, akkor a dugónak nem kellene koxosnak lenniük...

7677 Oresztész István 2015-02-27 15:52:24

TRABANT 2T FORever!!!

Kedves Trabiõrültek!

Drága Trabikámon nem rég cseréltem egy 28 HB 1.1 típusú karburátort. Mindent gyári értékre állítottam rajta, fúvóka méretek stimmelnek, Úszó irányméret stimmel (17,6 mm) . Hidegindítási beállítások is jók! A motor kifogástalanul indul hidegen, meleg állapotban is kitûnõen húz, van erõ a motorban. A gyújtás HALL -rendszerû, gyújtási idõpont FHP-elõtt 4 mm-rel.

PROBLÉMA: a fogyasztásom 10-8 Liter között mozog nem tudom a fogyasztást lejebb venni az Istenért sem, hiába állítottam az úszószinten.

Igaz az alapjárati keverékcsavaron állítottam, most 2 teljes fordulatot van kitekerve. Alapjárat tökéletes. Falsot nem szív!( elvileg)

Egy tippem van...... lehetséges, hogy az úszóházba benyúló pillangószelep-tengely szimeringje kopott, amelyen az úszóházból kitudja szipákolni a benzint.(?)

Mi lehet a probléma???

(Ne verjetek meg korábban már kérdeztem!)

7676 Kunyi Tamás 2015-02-26 20:13:49  Előzmény:Hajdú Laszló: 76289

Szia!
De ha leveszed az egyik gyertyapipát, természetes, hogy gyengébben jár a motor, mivel csak egy henger jár.
Vagy félreértettem a kérdést?

7675 Kacsándi Szabolcs 2015-02-23 17:46:36  Előzmény: KT: 76290

Ha kéred ,akkor elvileg a hátsóba tudnak építeni bilstein belsõ részt.Bár még sosem kérdeztem,de szinte mindenbe tudnak építeni,úgyhogy talán ebbe sem nagy dolog.Egy céget tudok,aki gyárt jobb gátlót trabiba is,amilyenre kéred,úgy tudom.Kárászy lengéscsillapító,vagy valami ilyesmi,neten fent vannak meg tudod kérdezni õket.Viszont nem tudom milyen típusú gátlókkal foglalkoznak.A másik a Katona féle gátló,õ bilsteinnel foglalkozik.

7674  KT 2015-02-22 20:31:12  Előzmény:Kacsándi Szabolcs: 76286

Köszönöm válaszod! Elõl a kötegbõl kivettem egy lapot, kettõ pedig bekerült a köteg alá, így emelve az egészet. Próbálok akkor szerezni lada bilstein gátlót elõre, hátra meg skoda rugókat. Azokhoz akkor nem tudsz alternatívát gátló ügyben Konin kívül?