Bejelentkezés regisztrált felhasználóknak

Az oldal egyes szolgáltatásait csak regisztrált felhasználóink vehetik igénybe.
A regisztráció ingyenes!

Regisztráció új felhasználóknak


Veterán

Ez itt kérem, a Veterán topic, ahol várjuk a kedves érdeklõdõk mindenféle ügyes-bajos kérdését...30 évesnél idõsebb jármûvekkel kapcsolatban. Szóval: F8, F9, P50, P60, P70, P240, öreg 601-es és Wartburg tulajok ide!

Vendég vagy!

Csak regisztrált felhasználók szólhatnak hozzá!

5337 Huszta Tibor 2023-05-22 08:40:11

[url]https://www.hasznaltauto.hu/auto/trabant/p_50/trabant_p_50-6546395[/url]

5336 Gyapjas Gergely 2013-01-24 22:17:50  Előzmény:Muczán Gábor: 66260

A bulgár okádék az egybeöntött, a magyar kétrészes ruhla pedig készül fehér index részel is ugye?

Endre!

A kínai fékmunkahenger nem összekeverendõ az Lpr-es! Tudom kicsit rosszul fogalmaztam az elõzõ hosszászólásomban. Az lpr-es cuccok fekete lógozott dobozban vannak , a kínai egyszerû fehér dobozba azon belül egy fóilahegesztett zacsiba.

5335 Kunyi Tamás 2013-01-24 21:54:48

Nahát! Nem hittem volna, hogy az agyon fikázott, szar Trabantok alkatrészeit ennyire megéri még 2013-ban is utánf*sni :o :o
Mostantól még nagyobb figyelmet kell fordítanom az alkatrészekre!
Nem olyan régen árultak Vaterán új H4-es elsõ lámpákat Trabihoz, és én vettem is belõlük 2db-ot. Akkor azok is hamisak lehetnek?

5334 Csády Szabolcs 2013-01-24 21:40:23  Előzmény:Támba Csaba: 66264

Basszus, ezt el ne mondd nekik, mert kitalálják, hogy ez direkt ilyen ultra környezetkímélõ bio gumi, s 20%-ot még emelnek is rajta, csak hogy mindenki elhiggye, hogy "ez tényleg bio, nézd már milyen drága"...

5333 Támba Csaba 2013-01-24 20:59:07  Előzmény:Csády Szabolcs: 66263

Az utángyártott pedálgumi?!
Az kérem a gumigyártás csodája.

Ahogy a mondás tartja lekvárból már nem lesz szilva. És elvileg a kivulkanizált gumi is egy irreverzibilis kémiai folyamat eredménye. Kivéve a gyevi bírót, meg ezt a pedálgumit :)

Nekem pár darab egymásra pakolva feküdt egy papírdobozban polcon. Pár hónap alatt olyat produkáltak, mint a Frutti a napon. Szépen megfolyósodtak és egymásba olvadtak. Visszamentek nyerskaucsukba:)

5332 Csády Szabolcs 2013-01-24 20:52:31  Előzmény:Muczán Gábor: 66260

Pár hónappal ezelõtt a Zsombinál elémtették ezt az említett utángyártott limó csomagtérzárat. Annyira silány volt mindene, beleértve a krómozást is , hogy hangosan felröhögtem, és ott is hagytam nekik...

Nem tudom, hogy az utángyártott pedálgumi kinek a bûne, de a kivitelezõnek kb sötétben mutatták meg, s úgy is csak egy pillanatra, mert éppen hogy csak annyira hasonlít az eredetire, hogy tudd, hogy mi szeretett volna lenni lánykorában...

5331 Támba Csaba 2013-01-24 20:51:11  Előzmény:Muczán Gábor: 66255

Ha nem is több száz, de legalább 100 tonnás masina kel hozzá.

Pont ezért volt régen is annyi silány utángyártott fém karosszériaelem (pl. a hírhedt "papír" Lada elsõ sárvédõ), mert a kisiparosok jellemzõen 5-20, esetleg 50 tonnás présekkel nyomultak , azokból is az excenterek voltak a legjellemzõbbek. Amik ugyebár eleve nem nagy felületû alkatrészek gyártására vannak kitalálva és természetesen csak a gyárinál vékonyabb lemezekkel bírtak el.

Trabant elsõ lengõkar. Nyíregyházán van egy cég ami régebben gyártotta ezt az alkatrészt sok minden más mellett. Pályakezdõ gépészként 2 hetet dolgoztam ott, aztán annyit mondtam a vezérnek, hogy nem tartozik egy fillérrel sem, de a harmadik hetet nem kezdem el nála. Valami hihetetlen "gyártási" és egyéb körülményeket kell elképzelni. Ha már Kínát emlegettük, akkor aki kicsit ismeri az ország történelmét akkor gondoljon a "Népi Kohók" idõszakára. Cirka ilyen milliõben nyomtam le azt a 2 hetet...rossz rá gondolnom...és egy másik telephelyen még ma is tolják az ipart.

Kínai gyártású Trabant elsõ indexbúra létezik. Ránézésre egész jó, de vékony és rideg. A csavarokat csak nagyon óvatosan illik meghúzni, mert reped, mint a Balaton jege a Hummer alatt:)
Színtartósságára jellemzõ, hogy egy nyár alatt pisisárgára fakul és lemattul.


Egyébként reneszánszukat élik az NDK-s kétkerekûek is. Simson, MZ alkatrészek olyan számban és kínálatban vannak a korai pedálos Simson SR1-tõl a 4T ETZ-ig, mint talán soha.
Gyártók Kína, Taiwan, India, Legyelország, Bulgária, MZA, stb. Ennek megfelelõen a minõség változik (az MZA a legjobb), de még mindig ezerszer jobb a helyzet mint anno a 90-es évek magyar utángyártott gagyi korszakában. Valami hihetetlen moslék cuccokat árultak, gyári meg szinte semmi nem volt csak elfekvõ darabok csilliárdos árakon.

Amit tuti ne vegyetek:
Kínai és Taiwan-i gyártótól származó SIMSON lendkereket, mert úgy repülnek szét fordulaton a középsõ agyrész szegecsei, mint kézigránát repeszei. Továbbá ELBA és EWR feliratú feszültségszabályozókat, gyújtótekercseket, gerjesztõtekercseket, MZ-ETZ tárcsafék fõfékhengert, stb.

5330 Németh János 2013-01-24 19:06:08  Előzmény:Kárász Endre: 66259

CSaó.

Igaz az LPR az olasz (elvileg) szomszédom dolgozott ott értékesítõként, onnan kaptam fain olasz kuplungot ami nem volt annyira fain mert a lamellák beleharaptak a tengelybe így eléggé bika volt a kinyomása.
De most 100% Trabi van benne egy donorból kaptam.

Ha kell infó így tudok kérdezni a szomszédtól ien alkatrészes dolgokról, pl a rotoromat is õ hozta amit már beszéltünk, hogy annyira silány minõségû volt a tartólemez....

De kérdezni tudok ha érdekel valakit, hátha tud segíteni. :)
[i](Módosította whiteuniversal 2013.01.24. 20:06-kor)[/i]

5329 Muczán Gábor 2013-01-24 18:02:23  Előzmény:Kárász Endre: 66256

Ami biztosan van kínai utángyártásban: ablakmosó tartály 1.1, csomagtérzár, kilincs, Lengéscsillapító elsõ-hátsó 601, 1.1 is. Fényváltó relé /sárga kék, Ruhla utánzatú, ótvar de eredetit imitáló nyomtatású dobozban!!!!!/
Levegõ gumicsõ /hideg, meleg, karbi /az összes ami nem extrudált, hanem oldalt hegesztett, vékony hányás/ "tekerõs" Lámpakapcsoló, és intervallumkapcsoló, a már említett Ruhla dobozokban, ablakgumi kéder /fekete/szürke/, ajtókéder, bársonyos gumi, 1.1-hez rengeteg motorikus cucc-vízpumpa stb, ajtóbehúzó müa szalag, belsõ kilincs.....

Figyelem:

1; a felsorolás nem teljes. Ennyi jött most hirtelen ki...

2;lehetnek ettõl függetlenül párhuzamosan Magyar utángyártású ilyen cuccok is, akár elfekvõbõl, vagy gyártásból

A Bulgárnak mondott hátsó lámpabúra valójában Magyar. A két részbõl ragasztott, anyagában szinezett, utánzat DDR Ruhla feliratos legalábbis. A Bulgár az okádék, és festett, hullámos a felülete, és asszem egyben van öntve. De erre nem esküdöznék térden állva...

Az elsõ villogó búra, amelyik E-jeles, az a néhai Vill-Tesz gyártószerszámát jogosan használó, kb. negyedik jogutód cég terméke. Tudom ki, de bonyolult cég, és ezres nagyságrend alatt ritkán gyártanak, csak ha épp valami nagyker rendel.

MG

5328 Kárász Endre 2013-01-24 11:27:01  Előzmény:Gyapjas Gergely: 66258

Az LPR fékhengerekre gondolsz, amikor kínairól van szó? Ez érdekes. Biztos vagy benne, hogy kínai? Próbáltam egyszer utána járni, de emlékeim szerint ezek olasz gyártmányok. De nem tudom. Neked honnan van az infó? Illetve mi a különbség a kínai meg a hamisítvány között a te szóhasználatodban? Végre, infó dömping! :)

5327 Gyapjas Gergely 2013-01-24 10:29:34  Előzmény:Kárász Endre: 66256

- Az mz cuccok tudomásom szerint tájföldiek. De a minõségükrõl semmilyen infóval nem tudok szolgálni.
- A lámpabúrákat úgy tudom Bulgáriában másolják.
- A kínai cuccoknál meg van a hamkó meg a kínai utángyártás. Lásd a fékmunkahengereket. Én már ilyen kínai munkahengereket veszek ha bel lehet szerezni mert sokkal jobb mint a magyar. Amúgy meg az Lpr gyártja újra 2t-hez a fékmunkahengereket.
- Tavaly vettem ilyen lengõkart hátra és pont kifogtam ezek szerint a két legjobbat. Amúgy nem akarok rosszat de ha kint egy ilyen lengõkar hibájából baleset lesz akkor fõhet a feje a készítõjének.

A kompozit alaktrészek nálam egyett jelentenek a versenysportal, bár fogtam már a kezemben ilyen anyagból készült trabi nyomtávrudat. De ez egy másik fórumba való.

Az utángyártásról annyit hogy régen M.on bárki csinálhatott bármit majd bevezették az H azonosítót, meg a mûbizonylatot amit azóta se vizsgáltak felül. De ez már más lapra tartozik, de ez alaépján elvileg az összes felújítót meg gyártót meg lehetne találni.

5326 Bencze Robi 2013-01-24 09:39:20  Előzmény:Kárász Endre: 66256

indexbúrából tuti van ami hamkó de eredetifeliratos, nekem is van pár darab, a jelölések megegyeznek rajta, de a minõsége az...ööö...víkonyka :)
ami meg még létezik kínai és utángyártott például az tudomásom szerint a külsõ kilincs

5325 Kárász Endre 2013-01-24 09:34:08  Előzmény:Muczán Gábor: 66255

Nagyon jó, kezdenek elõbújni az infómorzsák:) Kicsit próbáljuk meg mindhármunk adatait rendbe tenni!
Tehát a hátsó lengõkar forrás a Wa-Ge Kft, innen szerzi a kelemenmuvek, tõlük pedig a Báró-Ker. Ez tiszta sor. Bárónál én is nézegettem ezeket, háááááát. Borzalom...

-Az elsõ lengõkart biztosan nem a strabi által sejtett Lenkei és tsa cég csinálta. Õk gyártják viszont a METAL-TEAM feliratos szilenteket.
-Monoron létezik (létezett?) egy "Giricz és fia" cég, akik a rugóvillát, függõcsapszeget és a használhatatlan zöld függõperselyeket gyártották. Gábor, Gergõ: nem rájuk gondoltatok?
-"Konténeres kínai sz@r szilentek". Eddig csak két új elsõ lengõkart láttam közelrõl, abban a már említett Lenkey szilentek voltak. Tuti, hogy létezik kínai szilent? Jó-jó, tudom, hogy manapság sok régi jármûhöz gyártatnak a csíkszemûekkel, de Trabinál még csak egy "kína-gyanús" dologgal találkoztam: egy H4-es DDR-Ruhla fényszóróval. Csak azért kérdezem, mert számomra pont a szilentek eredetének meghatározása az egyik legnehezebb feladat. Sajnos azt sem tudom, hogy hány gyártó létezhetett, egyáltalán össze lehet-e számolni õket. Emiatt aztán a gyári szilntet se nagyon ismerem fel...
-Ha már itt tartunk: ki milyen alkatrészekrõl tud, amit BIZTOSAN kínában, vagy a Távol-Keleten gyártanak? Érdekes, hogy az MZ motorokhoz temérdek ilyen cucc készül, tök nehéz kiszûrni, hogy mi az eredeti és mi nem az.
-Ki milyen utángyártott alkatrészekrõl tud, ami eredetinek van álcázva? Pl. Isolator gyertya, hátsólámpa búrája, stb.
-Apropó: indexbúrából létezik DDR-Ruhla feliratos hamisítvány?

5324 Muczán Gábor 2013-01-24 08:03:20  Előzmény:Gyapjas Gergely: 66254

Igen, a lengõkarok is ettõl a cégtõl mennek "szét" a nagykerekbe. Mindenesetre senkinek nem javaslom hogy ilyet beépítsen. A bontott alapanyag egyre siralmasabb, és a legnagyobb jóindulattal sem tudják úgy felújítani, hogy az biztonságos legyen.
Magyarázta régebben a felújító hogy mit csinálnak vele. Pl. a pogácsák alatti revésre-lemezesre rohadt anyagot kipótolják egy elõre gyártott csészével. Illetve szükség esetén csapágyházat is cserélik talán. De alul, az úgynevezett "kis négyzet" régiójában, -ahol a kalapácspróbát is meg szoktuk ejteni-ha átrohad, illetve ha alul végig repedt-rohadt, szigorúan tilos lenne felújítani. Az ilyen alkatrészt roncsolással kéne megsemmisíteni -hivatalosan-. Szerintetek....?

Szóval ez a lengõkar kérdés megoldatlan. A használt, a felújított életveszélyt okozhat. Gyártásához olyan mértékû beruházásra van szükség, ami kifejezhetetlen összeg. A legnagyobb gondot például a szinte sohe el nem rohadó fékalaplap présszerszáma okozza. Tsaby talán meg tudná mondani mekkora préselõ erõ szükségeltetik hozzá, milyen drága szerszámmal, de több száz tonnáról beszélgetünk, és akár tízmilliós szerszámkészítési költségrõl..per oldal:-)

Én, ha a gazdasági környezet lehetõvé tenné egyszer -nem fogja- akkor szénszálas erõsítésû /Carbon/kompozit anyagból tudnám elképzekni ennek az alkatrésznek a feltámadását. errõl szokták mondani, hogy álmodik a nyomor....:-(
MG

MG


[i](Módosította TWK-001 2013.01.24. 09:12-kor)[/i]

5323 Gyapjas Gergely 2013-01-23 22:12:08  Előzmény:Muczán Gábor: 66253

Szia!

Ugyanezt mondta õ is hogy meghalt a monori bácsi, de valamelyik férfi családtagja viszi a tovább a boltot csak kiköltözött valahová külterületre. Õ már nem vásárol tõle mert nem postáz vidékre, a boltos bácsi meg már nem jár Pestre áruért.

A lengõkarokra is ugyanezt mindta csak a pontos céget nem tudta megmondani. De gyanítom hogy Kelemenéktõl meg a Báró-ker is ezek a lengõkarok vannak.

5322 Muczán Gábor 2013-01-23 11:15:30  Előzmény:Gyapjas Gergely: 66252

Szia,

kerestem már régóta a monori felújítót. Nem tudja a bácsi hogy pontosan kik azok.
Mert a felújított lengõkar ügyben még ott tartok, hogy a Wa-Ge Kft lekötötte az összes bontóban elõre a hátsó lengõkarokat. Azokat megstáholják, lefestegetik, és azonnal viszik ki Németországba.

Az elsõ lengõkar gyártója meghalt tudtommal, de most újra indul majd a gyártás, és a jobbféle szilentekkel fogják szerelni, nem a konténeres kinai sz@rral.

MG

5321 Gyapjas Gergely 2013-01-22 23:39:45  Előzmény:Kárász Endre: 66224

Ma én is nyomoztam lengõkar ügyben. Voltam az öreg autósboltos bácsinál õ mondta, hogy Monoron csinálták a lengõkarokat sõt ott újítják fel a hátsókat amiket mostanában kapni. Õ is csinált régebben szilenteket is. Amúgy érdekes az alkatrész utángyártók köre is.
[i](Módosította strabi 2013.01.23. 00:40-kor)[/i]

5320 Támba Csaba 2013-01-22 21:42:58  Előzmény:Ackermann Balázs: 66246

És akkor még nem is említettük a következõket:

- Kormányról vezérelhetõ elsõ futómû,
- Mesterséges színezék mentes ablaküvegek,
- 5 szelepes technológia (pótkerékkel együtt),
- Körkörös ütközéselõkészítés,
- Stb., stb.
[i](Módosította Tsaby 2013.01.22. 22:45-kor)[/i]

5319 Csády Szabolcs 2013-01-22 18:46:09  Előzmény: Spityu: 66249

Kormányoszlop csere elõtt állok, s a donor kormányoszlop a hajdani kert végi "játszós" Trabié volt, aminek a hardyját valamelyik nagy mûszaki érzékkel megáldott családtagom széttrancsírozta anno, hogy a kölykök különösebb ellenállás nélkül tudják tekergetni a kormányt.

5318  Spityu 2013-01-22 18:16:19  Előzmény:Csády Szabolcs: 66248

Megnézem, lehet, hogy akad valahol. De minek kell? Azt ne mondd, hogy tönkrement. Ez sosem megy tönkre, de azért vettem 2db-ot tartalékba (négyzet), biztos, ami biztos. :D

Amúgy neked "jó", mert a tiéd csavaros rögzítésû, az enyém szegecselt. :(

5317 Csády Szabolcs 2023-05-22 08:40:11

Ilyen régi fajta kerek Trabant kormányoszlophoz való hardy tárcsát be lehet valahol szerezni?

[imgw]https://n2.vatera.hu/photos/30/7f/8056_1_big.jpg[/imgw]

5316  Spityu 2013-01-22 17:47:25  Előzmény:Ackermann Balázs: 66246

Sõt, a vezetõülésbõl szabályozható az összes állítható ablak magassága. :D
Hidraulikus, VALÓS üzemet jelzõ féklámpakapcsoló!

5315 Ackermann Balázs 2013-01-22 14:03:12  Előzmény:Támba Csaba: 66245

Belülrõl állítható külsõ tükör 1964 óta? :D
Kempingszékként is használható elsõ ülések '88-ig?
Könnyûfém motorblokk öntvény? :D
Levehetõ keménytetõ mindvégig? ;)
Csomagtérvilágítás '64-tõl?

Öregem ez tényleg luxuscucc! :D

5314 Támba Csaba 2013-01-21 22:58:21  Előzmény:jocking .: 66241

A Trabant gyár mindig is bõkezû gavallér volt az ingyenes extrák terén.

Pl. ugyan melyik más autót adták ALAPÁRON színre fújt lökhárítókkal már 1957 óta?! :)

5313 Csády Szabolcs 2023-05-22 08:40:11

[imgw]https://www.triumphexperience.com/pictures/70756/1964_Trabant_600_Universal_000.jpg[/imgw]

5312  Spityu 2023-05-22 08:40:11  Előzmény:Zwick Gábor: 66242

Köszi szépen, Szabi nevében is.

Amúgy most jobban utánanéztem, van róla infó!

[url]https://trabantserie.de/html/1964.html[/url]

05/64-tõl van elméletileg íves merevítõvel.

5311 Zwick Gábor 2013-01-21 19:51:01  Előzmény: Spityu: 66238

63-as lim és 62 õszi lim ezen mind a kettõn szögletes a merevítés.

5310 jocking . 2013-01-20 22:25:31  Előzmény:Csády Szabolcs: 66240

A Rolls-Royce-okban a mai napig használnak fát, csak ott a mûszerfal meg egyéb belsõ részek díszítésére. Ennyire exkluzív autó volt a Trabant, hogy õk még olyan helyen is fát használtak, ahol nem is látszik. :D

5309 Csády Szabolcs 2013-01-20 21:53:11  Előzmény:Ackermann Balázs: 66239

Hát ezen megrökönyödtem...mondjuk én limókon szocializálódtam, de ez akkor is durva. Nem hittem volna, hogy a 60'-as évek után még valaki használ fát az autóiparban, maximum díszítésre...
Én meg jól megörültem, hogy valami értékes régi darab :)

5308 Ackermann Balázs 2013-01-20 20:22:47  Előzmény:Csády Szabolcs: 66237

Bármilyen megdöbbentõ 1990-ig. :) Még a 4T kombié is ilyen, fa alja van és király kis epeda benne. Annyi változott a '60-as évek végétõl, hogy kicsit magasabb, puffosabb lett, talán a rugók is hosszabbak benne, elõtte egész vékonyka volt, de ez az újabbnak látszik. A régi 601 limuzionoké is ilyesmi, abból viszont mint tudjuk csináltak egy elég ergya szottyadt kivitelt, ami cserébe legalább könnyebb lett.

5307  Spityu 2013-01-20 19:31:37

Üdv! Ha már régi Trabant, kérdezném elsõ sorban a [b]púposok[/b] gazdáit, hogy náluk milyen a csomagtér lemez merevítés kialakítása? Adott egy '63-as 600-as kombi, azon szögletes a profil. Viszont van egy '64-es, azon íves. Hogyan volt ez, emlékszik rá / tudja valaki?

5306 Csády Szabolcs 2023-05-22 08:40:11

Van egy régi fajta kombi Trabi hátsó ülésvázam. Ez a fajta megoldás mettõl meddig volt? Azt tudom, hogy a púposokban is fa volt a keret, de nem tudom, hogy ezzel egyezik-e. Amúgy 601-esbõl származik.

[imgw]https://kepfeltoltes.hu/130120/DSC01332_www.kepfeltoltes.hu_.jpg[/imgw]

[imgw]https://kepfeltoltes.hu/130120/DSC01333_www.kepfeltoltes.hu_.jpg[/imgw]

[imgw]https://kepfeltoltes.hu/130120/DSC01334_www.kepfeltoltes.hu_.jpg[/imgw]

[imgw]https://kepfeltoltes.hu/130120/DSC01335_www.kepfeltoltes.hu_.jpg[/imgw]

5305 Németh János 2023-05-22 08:40:11

Ien valakinek kell-e?

https://auto-motor.vatera.hu/szemelygepkocsi_alkatresz_felszereles/gumi_felni_disztarcsa/disztarcsa/retro_disztarcsa_1694172488.html

[imgw]https://auto-motor.vatera.hu/szemelygepkocsi_alkatresz_felszereles/gumi_felni_disztarcsa/disztarcsa/retro_disztarcsa_1694172488.html[/imgw]

remélem jól beszúrtam. :)

5304 Muczán Gábor 2013-01-18 07:57:59  Előzmény:Kiss Krisztián: 66233

Kedves heggla,


elvitathatatlan jogod hogy úgy érezd hogy Hogeri hsz-e "fikázó" volt. DE!

Szerintem bárki aki elolvassa az említett hozzászólást, sõt bárki aki ismeri hogerit látja hogy ez nem volt az. Én elhiszem hogy csak a jó szándék vezérelte, és általában ennek a topiknak a lakói igen messze állnak bármiféle fikázástól, rossz szándékú hozzászólásoktól. Ez itt -bátran állítom- nem jellemzõ. De ez a fajta válasz a vélt sérelmekre, amit te leírtál, az sem jellemzõ itt.

Mégegyszer hangsúlyozom, elvitathatatlan jogod hogy úgy érezz ahogy akarsz, illetve hogy ennek hangot is adjál. De kérlek hogy ezt a topikra jellemzõ stílusban tedd meg. Mert ennek a baráti hangulatnak a szinten tartása, megõrzése meg a többi lakó joga. Köszönöm.



MG

5303 Holnapy Gergely dr. 2013-01-17 22:31:14  Előzmény:Kiss Krisztián: 66233

Kedves Heggla!

Lehet hogy félreérthetõen fogalmaztam, vagy te értetted félre a hozzászólásomat, de eszem ágában nem volt sem okoskodni, sem pedig "fikázni"! Ez a fórum valóban nem az a hely- (és ne is legyen az), és ezen a fórumon társalgók jellemzõen nem is azok az emberek akik egymás kioktatására rendezkednének be.

A hozzászólásomat jószándék vezérelte, megosztván veletek a saját tapasztalataimat, amit néhány ilyen 600-as ajtó szerelésekor tapasztaltam. Sokan a fórum olvasói közül minden bizonnyal számtalanszor több ilyen használt 600-as ajtót javítottak mint én, de esetleg más nem is látott testközelbõl szétszedett 600-as ajtót. Olyan 500-600-as Trabi karosszéria elemeket amiket te birtokolsz új állapotban -megkockáztatom hogy a fórum használói közül- senki sem látott ill. fogott rajtad kívül (természetesen én sem). Azt azonban nyilván többen tapasztaltuk -és így te is-, hogy ez a vékony alu profil gyakorlatilag lemállik a duróról amikor azt 40-50 év után valamilyen okból leszedni kényszerülünk. Nyilván ebben benne van az akkor használt ragasztóanyagok minõsége, az eltelt évek során az ajtókat ért mindenféle hatás (mechanikai, hõ-, páratartalom változás), és az alumínium törékennyé válása az idõk során. Amint az tapasztalható, valószínûleg a durok préselésekor használt kötõanyag minõsége is változott a 600-as ill. 601-es Trabik közt. A 600-as durók belsõ felszíne sokkal szálagosabb, kevésbé homogén, mint akár a korai 601-esek duroplastjainak belsõ felszíne. Lehet hogy egy-egy ilyen lemezszerû préselt réteg leválása okozza ezen belebújtatott alu profiloknak a leválását a használat során. Feltételezem -persze a gyári új elemeken te látod jobban-, hogy egy ilyen utolsó préselt réteggel együtt kerülhetett fel a gyári alu profil, amit felszereléskor az ajtó acélváza felõl megcsavaroztak.

Amúgy az én általam "kreált" alu-profil nem csúcs szuper. Azért linkeltem be képet, hogy a profil felszerelt állapotban is látható legyen azok számára, akik ilyet nem láttak belülrõl. És pontosan azért emeltem ki, hogy az már nem gyári, hogy vastagabb stb. Azt mindenki maga döntse el, hogy szerinte én jól csináltam, vagy nem, õ így csinálná vagy nem. Az eredetiek pontosan a a fentebb részletezettek miatt nálam már menthetetlenek voltak, annak ellenére hogy az ajtók korábban nem voltak megbontva. Az persze megint megér egy "misét" (és nem kioktatást, összeveszést) hogy az eredeti vagy a ma használt -és így nyilván jobb minõségû- anyagok alkalmasabbak-e a restaurálásnál -gondolok itt alu profiltól a ragasztókon, festékeken át a patentokig mindenre.

Úgyhogy részemrõl béke. Kérlek te se ilyen hevesen reagálj...

Üdv:
Gergõ

5302 Kiss Krisztián 2023-05-22 08:40:11  Előzmény:Holnapy Gergely dr.: 66232

Nagyon bírom amikor valaki úgy ír valamire választ,hogy nem nézi meg a képet amirõl szó van!!Lehet hogy az általad kreált csúcs-szuper gyáritól éltérõen vastagabb alu profil(most nem írom hogy szögvas) úgy van ragasztva,de amit én vásároltam ajtó boritót,(ami egyébként vadi ÚJ GYÁRI!)igenis bele van bujtatva(plusz gondolom ragasztva).Nem kérek a kioktató helyre igazításokból,és az elõzõ kommentelö fikázásából sem.
Részemröl nem reagálok többet semmire,mert nincsen kedvem bosszantó hsz.ra irogatni.

Két kép a "nem bujtatott"aluprofilról....
A témát befejeztem,jöhetnek az okoskodások.....
[imgw]https://kepfeltoltes.hu/130117/k_p_022_www.kepfeltoltes.hu_.jpg[/imgw]
[imgw]https://kepfeltoltes.hu/130117/k_p_026_www.kepfeltoltes.hu_.jpg[/imgw]
(kattintással nagyitható)
[i](Módosította heggla 2013.01.17. 20:43-kor)[/i]

5301 Holnapy Gergely dr. 2023-05-22 08:40:11  Előzmény:Kiss Krisztián: 66229

A 600-as ajtóborítás az ominózus "szögvasra" -ami alumínium- ragasztva van. Az alu profil csavarozva van az ajtó fémkeretére, süllyesztett fejû csavarokkal, majd erre ragasztva a duró. Belebujtatva nincs a duróba, attól teljesen külön áll. Mellékelve egy kép a restaurálás során: a bal ajtó durója belülrõl (a kilincs helyén kilátni). Az újra felcsavarozott aluprofil az eredetinél kicsit vastagabb.
[imgw]https://kepfeltoltes.hu/130117/P1010282_www.kepfeltoltes.hu_.jpg[/imgw]

5300 Pátkai Antal 2013-01-16 21:23:17  Előzmény:Kunyi Tamás: 66230

Köszi a leginkább váltòkarra lenne szükségem.

5299 Kunyi Tamás 2023-05-22 08:40:11  Előzmény:Pátkai Antal: 66227

A beszerelés témában nem vagyok kompetens, de találtam neked egy-két alkatrészt.
[url]https://mlt.boltaneten.hu/kinalat/9_trabant_alkatreszek-29/[/url]
[i](Módosította slimtomi 2013.01.16. 21:59-kor)[/i]

5298 Kiss Krisztián 2013-01-16 19:20:05  Előzmény:Kárász Endre: 66223

Az ajtó boritók nem csak simán ragasztva mennek fel az ajtó vázra,hanem egy gyárilag a duróba belebujtatott alu "szögvas"(gondolom valami enyv szerüséggel rögzitve)ami pont passzol az ajtó vázba és oldalról(az ajtó éléböl,még meg van csavarozva is.
Tehát 601esen csak alul és felül fogja szegecs ill csavar,a pupos oldalt elöl és hátul függölegesen is(az alu lécnek ez a szerepe)

5297  Spityu 2013-01-16 19:03:22  Előzmény:Kárász Endre: 66222

Kb. ugyanezt mondtam anno a kuplungtárcsára. Már öt van. Pontosabban négy, mert egyet már eladtam. :D

5296 Pátkai Antal 2013-01-16 17:17:09

Üdv!
Érdeklõdnék hogy van tudna-e valaki segíteni hycomatos rendszerben. Azt tudom hogy más fõtengely kell hozzá. Érdemes-e beszerelni vagy csak plusz macera. Következõ dolog az alkatrész ellátás sajnos a rendszer elég öreg és a váltókar teljesen elkorrodálòdott szòval abbòl biztos hogy új kell. Valaki tudna nekem ebben segíteni?
A válaszokat elõre is köszi.

5295 Huszta Tibor 2013-01-16 16:53:43  Előzmény:Muczán Gábor: 66201

Jocking, MG: a kérdés érdekes, 1945 és 1958 között 4 féle rendszer volt életben.

Az 1958-as rendszer kezdetben így nézett ki:

1. Állami, szövetkezeti és társadalmi szervek tulajdonában levõ gépjármûvek:
Személygépkocsik:
A: Járandósági gépkocsik
AB, AC: Állami szervek
BA: Szocialista és társadalmi szervek
JA: Taxik
JL: Bérautók
PA: Posta
RA, TA: Belügyi szervek tulajdonában

Tehergépkocsik:
FA,FB: Állami szervek tulajdonában, dömperek, tartálykocsik
PF: Posta tulajdonában
RF, TF: Belügyi szervek tulajdonában
SA: Szocialista és társadalmi szervek tulajdonában
YA: Közhasználatú (teherfuvarozási vállalatok tulajdonában)

Autóbuszok:
GA: Közhasználatú (helyi autóbusz vállalatok tulajdonában)
GB: Magánhasználatú (intézmények, vállalatok, társadalmi szervezetek tulajdonában)

Vontatók:
YA: Közhasználatú
VA, VB: Állami, szövetkezetek és társadalmi szervezetek tulajdonában

Különleges gépjármûvek:
MA: Betegszállító gépkocsik, az OMSZ és az EÜ intézetek tulajdonában
UA: Darus, mûszer, mûhely, fúrótornyos, öntözõ, seprõ, röntgen, stb. gépkocsik
UH: Hullaszállító kocsik
TU: Tûzoltó szerkocsik

Pótkocsik:
XA: Közhasználatú
XB, XC: Magánhasználatú (állami, szövetkezetek és társadalmi szervezetek tulajdonában)

2. Magántulajdonban levõ gépjármûvek

Személygépkocsik: CA,CB betûjelûek
(késõbb az egész „C” sorozat kiadásra került, amit más sorozatok követtek)
Tehergépkocsik: SA
Pótkocsik: XS

3. Diplomáciai testületek: DT betûjelû

4. Motorkerékpárok (nem voltak állami és magántulajdon szerint felbontva, a belügyi szervek kivételével)

a) Belügyi szervek tulajdonában levõ szóló motorkerékpárok: RK
b) Szóló nagymotorkerékpárok (125 ccm felett): EA, EB, EC, ED, EF
c) Oldalkocsis motorkerékpárok: NA, NB, NC, ND; Teheroldalkocsis motorkerékpárok: OA
d) Kismotorkerékpárok (125 ccm alattiak): KA, KB, KC, KD, KE, KF, KG, KI, KJ, KL, KM, KN, KP, KR, KS, KU, KV, KZ, KX, KY

Forrás: 10-24/29/1958. (IX.24.) belügyminiszter-helyettesi utasítás

Hangsúlyozom, ez csak az alap volt, utána a rendszer eléggé cizellálódott. Jocking, ami téged érdekel, azt késõbb talán kifejtem, lényeg, hogy az egyes rendszámmezõk betelte után mindig olyanokat nyitottak meg a magán szgk-k részére, amik nem voltak mások számára lefoglalva. A MG által vázolt sorrend kb. hasonlít.

A rendszer kitalálása nem volt új ötlet, kicsit absztrahálták és továbbvitték az 1933-ben bevezetett, gk jelleg szerinti rendszámmezõk rendszerét. ez is vészmegoldás volt, bár kb 20 évig mûködött.

A rendszámozási dolgokról beszélgethetünk a Szárnyas Emblémás Baráti kör következõ szeánszán is, úgyis aktuális már egy évnyitó ülés.
:)

T.

5294  J.I. 2013-01-16 14:30:43

Sziasztok!
S.O.S. keresek 601-es Trabihoz gyári új(újszerû) gépháztetõt lehetõleg a vázszerkezettel.Az autó a fényezõnél van és csak erre vár sajnos.Kérem aki tud jelezze felém.

Köszönöm szépen!

30/228-4475

5293 Kárász Endre 2013-01-16 09:33:00  Előzmény:Gyapjas Gergely: 66172

Csak nem bírtam ki, felhívtam az említett Lenkey és Tsa céget. Õk nem gyártottak Trabihoz elsõ lengõkart, csak felújítást végeztek valamikor régen. A "METAL-TEAM" feliratú szilenteket õk gyártják (ahogy az általad írt féltengelycsuklót, sõt, a három ujjas belsõ féltengelycsillagot és a szabadonfutót is). A férfi már nem emlékezett pontosan, hogy a lengõkarokat homokszórták-e, de valószínûnek tartotta. Így viszont érthetetlen számomra, hogy miféle lengõkart vettem anno. Homokfújás nyoma nincs rajta, viszont metal-team szilentekkel van szerelve. Lehet, hogy valami másik cég gyártotta.

5292 Kárász Endre 2013-01-16 06:02:49  Előzmény:Kiss Krisztián: 66212

Néztem a Vaterán, hát remélem, hogy nem ennyiért fognak elmenni! Van olyan hely, ahol a 601-es mocitetõt kínálják valami 8-9 ezerért. Az ajtóborításnak mi van a belsõ felén? Ezt nem tudtam a képekrõl egyértelmûen megállapítani, de olyan, mintha már ragasztották volna.

5291 Kárász Endre 2013-01-16 05:58:37  Előzmény:Ackermann Balázs: 66219

Tavaly áprilisban úgy vettem meg a kis zöld Trabit, hogy mindent be fogok szerelni, amit veszek hozzá. Azóta persze ezt a fogadalmamat már régen elfelejtettem, és itthon hegyekben áll a sok gyári új alkatrész. Jelenleg a nappaliban azért nehézkes a mozgás, mert a hattyúnyaktól kezdve a küszöbökön át a javítóívekig minden van a szõnyegen :) A nagymamatól származó antik szekrény vitrines részében egy zsír új 28H1-1 karbi pihen. Ezt csak akkor fogom beszerelni, ha már van belõle még egy...

5290  Spityu 2013-01-15 20:35:51  Előzmény:Bajáki Péter: 66214

Vettél már gyári függõcsapszeg perselyt, kerékcsapágyat, elsõ indexet (gyári krómosat), kuplungtárcsát? Na, ezekkel nem lehet leállni. :D Mondjuk ezek kopó alkatrészek.

5289  Spityu 2013-01-15 18:10:40  Előzmény:Ackermann Balázs: 66219

Váltóból azért akad még, szerintem nyugodtan beszerelheted.

De amúgy minden igaz, az különösen, hogy ugyanannyi helyet foglal a használt is és a gyári új is.
A kireszelésre én is gondoltam lehetséges megoldásként, ezért sem tenném fel a gyáriakat. Kizárólag egy "szobor" státuszú autóra, ami évente 500km-t megy maximum, és zárt helyen vagy szem elõtt van.
[i](Módosította Spityu 2013.01.15. 19:11-kor)[/i]

5288 Ackermann Balázs 2013-01-15 17:54:21  Előzmény: Spityu: 66218

Tök igazad van, nekem is van itthon egy pár zsír új osztatlan narancsbúra, el nem adnám, mert tetszik és van is '66-os Trabantom. Nade, akkor mi a tökömnek - persze azért nem teszem fel, mert nehogy letolassák, lelopja valaki, nekidõljek, megrepesszem...

Aztán egyszer csak megöregszem majd (remélem) :D, és akire átruházom a javaimat fogja és kidobja az egészet a p*csába, merthát minek az. Én meg leéltem az életemet egy 66-os Trabant mellett úgy, hogy kifaragtam inkább egy újabb búrából az osztásokat sokórás munkával és sosem gyönyörködtem abban amim van.

Hát, fura az ember, hát még a veterános! :)

Szóval a legszarabb alkatrészek a gyári újak, mert be ugye nem építjük õket elvbõl, cserébe pont annyi helyet foglalnak, mint egy használt, amit azért fel mernénk használni. Van új sebváltóm, új HB 2-7-es karbim, sose fognak autót látni. Egyedül Anyukám autójába lennék hajlandó berakni õket, mert magamhoz irigy vagyok, inkább szenvedek egy széthasznált, kikopott váltóval.
[i](Módosította ABalu 2013.01.15. 18:58-kor)[/i]