Bejelentkezés regisztrált felhasználóknak

Az oldal egyes szolgáltatásait csak regisztrált felhasználóink vehetik igénybe.
A regisztráció ingyenes!

Regisztráció új felhasználóknak


Veterán

Ez itt kérem, a Veterán topic, ahol várjuk a kedves érdeklõdõk mindenféle ügyes-bajos kérdését...30 évesnél idõsebb jármûvekkel kapcsolatban. Szóval: F8, F9, P50, P60, P70, P240, öreg 601-es és Wartburg tulajok ide!

Vendég vagy!

Csak regisztrált felhasználók szólhatnak hozzá!

6780 jocking . 2018-07-31 08:07:46  Előzmény: Spityu: 80378

Télen nem igen lesz lehetőség az összedobásra, hidegben egészen máshogy viselkednek a dolgok (fűtetlen garázs), eltörni meg nem akarok semmit (tapasztalatból mondom sajnos..). :)
Amivel még hátra van, az a kábelezés (még nem tudom, hogy elég-e a régit megpucolni és átnézni/átsaruzni, vagy újat kell csináljak), az ülések kárpitozása és a motor (amivel eddig csak tisztítási szintig foglalkoztunk).

Így kell még egy kárpitos, mert szerintem az ülésekben a szivacsot akkor is ki kéne cserélni, ha maga a szövet jó állapotú, hogy ne legyen tele a szőnyeg kipergő szivacsmorzsalékkal (főleg hátul szokott gond lenni).
A motort meg még el kell vinni gépműhelybe, kell hozzá egy pár új dugó és henger (majd keresek itthon és azt hónoltatom, vagy amit ilyenkor szokás) és egy felújított főtengely, és szerintem a lendkereket sem ártana szabályoztatni, mert eléggé üveges a kuplung felfekvő része. Kelleni fog még egy fél kipuffrendszer, az összekötő cső és a hátsó dob (az első leállítás előtt fél évvel lett cserélve, még csak vakrozsda sincs rajta, az maradhat).
Ezen felül már csak tisztítás van vissza, mint pl. üvegek, zárak, díszlécek, ilyesmi. :) Bár a zár még kétséges, abból lehet kell majd másikat néznem, mert eléggé lötyög rajtuk a csillag. Ja igen, futómű, még fékbetétet sem vettem, és azt is ki kéne találni, hogy hogy égetem rá a festéket a dobokra.
Kb. ennyi. Én igazából már annak is tudnék örülni, ha október végéig eljutnánk oda, hogy a saját kerekein álljon (amiket szintén újra kell festeni és kell 4 új gumi is). :)

6779  Spityu 2018-07-30 23:42:10  Előzmény:jocking .: 80374

Örülj neki, ha idén kész lesz a kasztni (és szerelhetővé válik). De szerencsére a többi cucc közül már sok készen van, így télen lehet összedobni, tavasszal akár el is készülhet. De azért nem kapkodnék, ahogy nem is kapkodtam. Mi van még hátra? Amiről tudsz. :)

6778 jocking . 2018-07-30 20:18:52  Előzmény: Spityu: 80373

Eddig kettővel beszéltem. Az első eléggé betáblázta magát ipari szerkezetek festésével, nem tudja vállalni, de azt mondta, hogy 3-400 között volt a komplett fújás, amíg csinálta. A másik nem mondott árat, ő előbb megnézné, ő jön holnap. Ezek felett van még 3, aki szerintem szóba jöhet, már csak a távolság alapján is. Szóval szerencsére van ember a közelben, aki ezzel foglalkozik. Viszont az eddigi(ek) szeptember közepe-vége előtt nem tudják vállalni, ami jelen esetben nem akkora gond, főleg ha még meg kell csinálnom a csiszolást is az alvázvédőzés mellett.

Ami viszont biztos, hogy az aljáról nem fogom lecsiszolni a "rücskösséget", az alvázvédő alatt elfér. :D
Btw, Würth-ös kaucsuk alapú, festhető fekete alvázvédőt vettem, remélem jó lesz.

6777  Spityu 2018-07-30 19:33:54  Előzmény:jocking .: 80372

Nyilván az a jó, ha sima, becsiszolt, és kapaszkodik is. A megszáradt festék felszíne eléggé sima, nem tapad túl jól. De én úgy értelmeztem, hogy mindig előkészített helyre fújtál, máshova csak járulékosan került ilyenkor. De annyira azért ne aggódj, a Rapid 800 egykomponensű, a friss festékben lévő hígító valamennyire azért megkapja az alatta lévő, már kiszáradt festéket, annyira rosszul azért nem tapad ilyenkor.
Jó tanács a fényezőhöz: kérdezz meg minél többet. Próbáld meg leinformálni. Inkább mondd ki, hogy legyen jó, mintsem azt, hogy legyen olcsó. Lehet, hogy valamelyik azt mondaná, hogy 50-ből lefújja (ismeretlen, nem haveri alapon), de ha rossz lesz a végeredmény, azt évtizedekig fogod nézegetni, és ennyi idő alatt +150-200 ezer forint nem biztos, hogy túl sok pénz. Amilyen állapotban, előkészítettséggel viszed, az enyém is úgy volt. Profi fényező lyukas idők kitöltésére vállalta, 1 hónap alatt 130-as munkadíjért csinálta, csinálták meg 6 éve. Nagyon olcsó volt szerintem. Ártatlanul kérdezősködj, hogy hogyan is fogja majd elkészíteni, és abból próbáld meg leszűrni, hogy mennyire spórol, csapja össze. Mindegyiküktől munkadíjra kérj ajánlatot, anyag ne legyen benne! Inkább legyen az, hogy 20 ezret elkölt anyagra, de neked 40-et mond, viszont akkor nem rossz kedvvel fogja megcsinálni. Komplett árajánlat esetén vadidegennek láttam már igen ocsmány végeredményt. Véletlenül se pályáztasd a dolgot, ne alkudozz az árból. El kell fogadni, hogy ez nem olcsó hobbi. Ha intervallumot mond árra, a felső lesz a végső sok esetben. A színt szerintem te vidd, erre gondolj is előre, tegyél félre egy olyan alkatrészt, ami a kocsi sajátja és nem nap szívta a festék. Praktikusan az ajtóváz utastér felőli oldaláról, a kárpit körüli részről érdemes mintát venni egy érintő polírozást követően. Ezt a festékkeverő amúgy is elvégzi, de azért nem árt megdörgölni Preventtel. Esetleg még azt is kérdezd meg, hogy az előkészítésben tudsz-e segíteni neki valamivel, nyilván, amíg nálad van. Pl. a pergő részeket becsiszolni stb. Az a tapasztalat, hogy az előkészítést utálják a fényezők, mivel az nagyon nehezen kalkulálható idő tekintetében.

6776 jocking . 2018-07-30 18:46:18  Előzmény: Spityu: 80371

Sikerült begyűjtenem pár információt. Az alapozót további rétegek felvitele előtt mindenképp meg kell csiszolni, ha "rücskös", ha nem. Plusz 300 alatti smirglivel is vígan rá lehet menni, nem kell sűrűbbel szórakozni. Jó pár környékbéli festő számát sikerült megszerezni, holnap jön is egy delikvens élőben is megnézni a kasznit, mert látatlanba nem akart rá mondani semmit.

6775  Spityu 2018-07-30 09:36:26  Előzmény:jocking .: 80370

Kérdezd meg a fényezőt, mi a véleménye. Menj rá 400-assal. Jobban karcol, de azt már nagyjból kitölti a szóró. Vagy a füller. Azért vigyázz, nehogy kilyukaszd az alapozást. Rongynak mikroszálas kendőt használj. Nem az olcsó fajtát, 5-600 forintos kategóriájút. Ha szöszöl is (ritka), akkor a következő simításnál összeszedi saját magát.

6774 jocking . 2018-07-30 08:08:44  Előzmény: Spityu: 80369

Az a gáz az alapozással, hogy az autó felületének kb. 80%-a ilyen. Nagyon apró festékpor borította be a korábbi réteget, ami miatt pont olyan, mint a smirgli. Tegnap konkrétan a tető alapozatlan részeiről próbáltam vizes csiszolással leszedni (600-as papírral), és 2 percnél tovább nem bírta a smirgli, megette a felület, kilyukadt. Az utastér padlólemeze teljes felületén ilyen. Ráadásul nagyon könnyen gyűjti a koszt, és letisztítani sem lehet normálisan, mert bármilyen rongyból beleragadnak a szöszök. Valószínűleg tényleg nem ártana neki egy csiszolás, csak nem tudom - hagyjam a fényezőre, vagy álljak neki én? Van valami tartósabb eszköz/módszer, ami jó lenne rá? Mert jelen állapotban 600-as papírból szerintem kéne jó pár m2, annyira zabálja.

6773  Spityu 2018-07-29 23:09:20  Előzmény:jocking .: 80368

Ha a BH sárvédő cserélve volt, akkor akár abból is faraghatsz... De én inkább a szintén cserélt ajtókból szednék le. Amelyik jobban kiadja, azt válaszd a lehetőségek közül.

Ismerem a problémát, nálam is volt ilyen kezdő fényező koromban. :D Könnyen lejönnek csiszolással az ilyen kis gümecsek, nem aggódnék miatta. A piros alapozó kicsit lassan szárad, de mire odaér, már jól csiszolható lesz, már most is az. Max. anyázik egy kicsit a fényező, de nagy gondot nem jelent. Nem, a szórógitt nem fogja be, előtte meg kell simogatni.

Az összeszerelős filmben látszik, hogy egy pálcával van egy bizonyos szakaszon kitámasztva a csomagtérfedél. Illetve az is, hogy van fogáspont. És így megy fényezésre. Mi következik ebből? Az, hogy a zsanér két talpa a helyén van kompletten, a kitámasztó pedig később kerül behelyezésre. Egyik vége csőszegecselve, a másik csak beakasztva. Ezt támasztja alá az a tény is, hogy nálam a 2-2 talp a csavarokkal együtt a kocsi színére volt fújva, a kitámasztó meg nyers maradt. Itt van némi adósságom még, nálam gyári új zsanér került beépítésre, ami teljesen natúr. Tisztítani? Nehéz lehet, az biztos. Ha repedezett a gumi, talán jobban jársz, ha rendelsz gyári újat. Nem olcsó, de hidd el, megéri. A tiédnél most milyen fényezési nyomokat látsz?

Szerintem tökéletesen használható alvázvédőzéshez az a két, zártszelvényből fabrikált talp. Amit meg kitakar, max. visszaborítva kipótolod...

6772 jocking . 2018-07-29 22:18:22  Előzmény: Spityu: 80367

A bal hátsó sárvédő az egyedüli, ami nem az autó sajátja, látszik a képen is, hogy színben "kicsit" elüt. :D A sajátját leszerelés közben sikerült eltörni, ez volt az egyetlen hely, ahol még rendesen fogott a gyári ragasztó...
A küszöb egyengetés még tervben van, csak még nem voltak ilyen szinten beállogatva a dolgok lakatolás óta, és én is csak a képen vettem észre az alakját, miután már bejöttem. :DSzétszerelés közben (szokás szerint) felmerült még 1-2 dolog. :)
- Fényezésnél mennyire gáz, ha az alapozó felülete nem sima? Sajna több turnusban tudtam csak lefújni, ami azt okozta, hogy szinte mindenhol rárakódott az új réteg kiszóródó "pora" a régire, smirgliszerű felületet képezve. Probléma ez a fényezés bármely szakaszában, vagy majd a szórógitt "kimozogja"?
- A csomagtérfedél zsanérja gyárilag olyan színű volt, mint az autó, vagy fekete, mint a motorháztető kitámasztó? Valamit hogy a faxba lehetne ezt a több zsanéros förmedvényt normálisan letisztítani ill. lefesteni?
- Alvázvédőzéskor nem fogom tudni használni az általam fabrikált döntő szerkezetet, mert az alatta lévő részeket is le kell fújni alvázvédővel. Miután még nem csináltam ilyet, inkább megkérdezem - kibírja a duró, ha oldalára döntve ránehezkedik a kaszni (mondjuk egy gumiabroncs közbeiktatásával a duró és a föld közé)?

6771  Spityu 2018-07-29 21:33:32  Előzmény:jocking .: 80366

Egész sokat javultak.

Bal: B oszlopnál szép lett a hézag felül. Meg a durók közöttiek is, persze. Talán az ajtóborítás jobb oldalának felső feléből lehetne gyalulni egy kicsit. Ha a sárvédő elemek mind a kocsi sajátjai, mindenképpen az ajtókból csípnék. A díszléc szintkülönbséget lehet, hogy el tudnád csalni, mégpedig úgy, hogy elosztod a két vég között: picit lejjebb süllyeszted az ajtót, ha minden más engedi, így nem egy helyen lesz egy nagy lépcső, hanem két helyen két kicsi, ami már nem is biztos, hogy észrevehető.

Jobb: az ajtóborítás jobb szélének aljából gyalulnék le egy kicsit az előzőekben írt módon. A küszöb mintha domború lenne középen, oda kellene egy kis egyengetés. Vagy eleve akarsz, és eddig csak a szélekre volt idő?

Természetesen ha valamely duróból lefaragsz, úgy csináld, ha felülről végignézel rajta, ne valami hullámos vonalvezetést láss. Nem csináltam ilyet, talán excenter csiszolóval mennék neki. Az ablakkeret hézagok nagyon jók.

6770 jocking . 2018-07-29 19:44:24

A két oldal képeken:
https://scontent-vie1-1.xx.fbcdn.net/v/t1.0-9/37956618_2104008999632638_5108195134177017856_n.jpg?_nc_cat=0&oh=9f22dbb0e6ee0a394d79b8917860bc67&oe=5BCB64D9

https://scontent-vie1-1.xx.fbcdn.net/v/t1.0-9/38006911_2104009132965958_2688640490684809216_n.jpg?_nc_cat=0&oh=fdc15f42b230ee3501b6b0ab843f42ac&oe=5BC9BF0A

6769 jocking . 2018-07-29 14:49:26

Megvagyunk az ajtóbeállítással, sikerült a művelet.
Levettem a felső zsanért és egyértelmű volt, hogy ott van a gebasz elásva. Csavarok nélkül odanyomva a külső oldalon nagy hézag volt a zsanér alatt és maga a zsanér is billegett a helyén. Kapott párat a dornival az a rész, majd az ajtót visszaszerelve látszott, hogy jó irányba haladunk. A hézagok sokkal jobbak lettek, az alsó-felső differencia most már 1-1.5 mm a majd' kétszeres távolság helyett. Itt viszont előjött egy újabb gond: azzal, hogy kiegyenesedett az ajtó, a hátsó rész is feljebb került, ahogy a üveg kerete is, ami így már hozzáért a tetőhöz. Ezért ajtó le megint, és a furatait kitágítottuk, hogy lejjebb kerülhessen. A zárnál a B oszlopon is igényelt egy ilyen furat tágítást a zár ellendarabnál, de így most már ott is jó, jól csukódik és a hézagok is szebbek. Hátul lett egy kis magasságkülönbség az övvonalnál, ami miatt a díszlécben is lesz ott egy kis lépcső, de az talán kevésbé feltűnő, mint a hülyén álló hézag.

6768  Spityu 2018-07-28 22:21:55  Előzmény:jocking .: 80360

Nos, egyértelműen látszik, amit írsz: mintha vastag volna a felső zsanér. Az alsó pedig jó. Mivel alul szimmetrikus és jónak tűnik a hézag. Javaslom, mérd meg az összecsukott zsanérok vastagságát. Ha nagy eltérés van, valahogy síkold meg a felső párt. Persze csak akkor, ha marad elég anyag. De lehet, hogy inkább hidraulikusan meg kellene nyomni a felső zsanér fogadó felületét az A oszlopon. Simán lehet, hogy egy "kinyílás" kitépte a lemezt, kijjebb görbítette azt. Ez talán vissza is megy anélkül, hogy a duró ragasztása megsínylené. Max. elhúzod újra ott, szerintem nem vészes e szempontból a művelet.
Ekkor a várakozásaim szerint a duró hézag felül is jó lesz, mindkét oldalt. A díszléc is vonalban fog futni. Az ablakkeret és a B oszlop közötti hézag is nőni fog, de egyben egy kicsit nyílni is. Jelenleg párhuzamosan fut a kettő, préselés után felül kicsit nagyobb lesz a távolság, de szerintem nem lesz szemmel látható, zavaró. Nem fogja vonzani a tekintetet.

6767 jocking . 2018-07-27 21:38:12

Kicsit turkáltam az "archívumban" és jól emlékeztem, ez az ajtó már akkor is így állt, mikor hozzám került. Látszik, hogy hátul alig van hézag, ami lefelé egyre nagyobb, elöl pedig a hézag felül pontosan kétszer szélesebb, mint alul (pontosan, mert megszámoltam a pixeleket :D ). Úgyhogy ez nem félrelakatolási malőr, ez valami korábbi eset maradványa. Már csak a megoldás hiányzik.
Kép a régi-régi állapotról:
https://i.imgur.com/IaSyVXQ.jpg

6766 jocking . 2018-07-27 21:09:47

Ma állítgattam kicsit az ajtókon, és alighanem megvan a probléma.
Tüzetesebben átnéztem a hézagokat, és az első felül nagy, lefelé szűkül, a hátsó pedig pont fordítva van. Vagyis olyan, mintha az egész ajtó ferdén állna a nyílásban, ami már csak azért is fura, mert a felső rész (ahová a díszlécek mennek) viszont tökéletesen fut. Most már csak azt kéne kigondolni, hogy ezt mi okozza, és hogy lehetne korrigálni. Valahogy azt kéne megoldani, hogy a felső zsanér kicsit beljebb legyen az A oszlopban, az alsó meg kijjebb. Valamit mindenképp csinálni kell vele, mert egyrészt nem túl szép, a nagyobb baj viszont hogy elöl az ablak tövénél még hézag is van, túl messze van a keret a tömítéstől, simán bejönne ott a víz.
Amit még tervezek, hogy összerakom az eredeti ajtót, és azt is visszapróbálom a helyére. Akkor majd kiderül, hogy tényleg ilyen volt-e azzal is.

6765 Piret Endre 2018-07-27 21:08:39  Előzmény:jocking .: 80357

Az enyémnek az ajtajai újkorában is úgy záródtak, hogy mindig dudáltak meg villogtak meg mutogattak a többi közlekedők apámnak, hogy csukja be rendesen. Pedig olyankor volt becsukva. Beljebb állítani nem lehetett, mert akkor nem csukódott egyáltalán.
Ez a tulajdonsága a gumi pusztulásával kicsit javult. Én meg annyira megszoktam, hogy nem jártam utána fényezés előtt. Most új gumival aztán megint az van, hogy kevéssé fut a díszléc.
Én így szeretem :-)
Egyébként megyeget szépen azóta is, és egyre inkább múlik az alapjárati mizéria is csak úgy magától.

6764 jocking . 2018-07-27 07:56:41  Előzmény: Spityu: 80356

Nem az elemek, a komplett ajtó cserélve lett, mert a sajátjának eltűnt az alja. Viszont összemértem a két ajtóburkolatot, és tök egyformák szélességre, ezért is lett aztán a csereajtó sajátja használva. A zárat még nem piszkáltuk, azzal még talán lehetne állítani az illeszkedést hátul, ahogy a küszöb se kapott még kalapácsos kezelést.
Ezzel az első hézaggal még majd meglátom mi lesz, egyelőre nem igazán tudom, hogy lehetne állítani. Viszont azt a 1.5-2 mm-t én nem érzem akkora katasztrófának, főleg úgy, hogy eddig is ilyen volt, és hogy láthatóan ez az oldal már kapott korábban valami behatást, ahogy a nyomokból látszik (a határoló körüli rész arra utal, hogy ez az ajtó régebben vagy kivágódott, vagy valahogy előrehajtották).

6763  Spityu 2018-07-26 23:12:23  Előzmény:jocking .: 80353

Hátőőő...
Az ajtó két oldalán a hézagnak ugyanakkorának kellene lennie, főleg, ha nem voltak csereberélve a duroplastok. Ugyanis azt gyárilag felragasztást követően vágják ki egy speciális célgéppel, emlékeim szerint 8mm-t eredményezve. Voltak cserélve az elemek valaha? Nem húzódott el valami valamerre?
Nekem mindkét ajtó kissé felfelé állt hátul zárak nélkül. A díszlécek megmutatták, hogy mennyire kell lehúzatni a zár ellendarabokkal őket. Megfelelően döntve(!) az ellendarabokat, hogy a fogaskerekek finoman érjenek hozzájuk. Valamikor régen a furatok kicsit ki lettek bővítve apám által. Célszerű ezt is fényezés előtt megejteni, ha szükséges. Az nekem fura, hogy beleér a küszöb élébe az ajtó. Kalapács kevés volna?

6762 jocking . 2018-07-26 20:31:35

Folyamatban van az alkatrészek festés előtti felpróbálása. Felraktam az ajtókat, a maszkot, a motorháztetőt és a csomagtérfedőt (az ajtókat tömítéssel és zárral együtt.
Minden szépen passzol, legalábbis pontosan ugyanúgy, ahogy szétszedés előtt kinézett. Az ajtók nagyon szépen csukódnak, nem olyan beb@szósan, mint szétszedés előtt. Úgy tűnik sokat számít, hogy nem betonkemény tömítés van alattuk (ki gondolta volna)...

Ahogy írtam, az ajtók pontosan ugyanúgy állnak, mint szétszedés előtt. Egy kicsit állogatni kellett, hogy ide eljussunk, el is értünk az állíthatóság határára, jobbat már nem bírunk a mostani furatokkal csinálni. Ezt azért írom így, mert a tökéletestől messze van, a felső hátsó sarkok magasabban vannak mint a hátsó sárvédők teteje (2-3 mm max., lejjebb már csak azért sem mehet, mert elakad az ajtó pereme a küszöbön lévő élvédőben), és az ajtóhézagok sem egyformák jobb és bal oldalon. A bal oldalon az A oszlopnál elég nagy a hézag, majdnem 1 centi, de ez pont az a rész, amit nem lehet sehogy közelebb vinni, ez eddig is ilyen volt.

Korábban már szó volt róla, hogy ezeken soha nem voltak tökéletesek az illesztések az ajtónál, remélem ez még belefér. A napokban rakok majd fel képet.

6761  Spityu 2018-07-23 21:02:03  Előzmény:jocking .: 80350

Szerintem gyárilag a hattyúnyak volt körbefújva. Tehát a padlólemez a választóvonal. Én így fújtam le. A hattyúnyak - doblemez - padlólemez hármashatáron van 1-1 lyuk. Az gyárilag a Mester karosszéria akrilhoz hasonló anyaggal volt kitömve kívülről. Alvázvédőzés előtt azzal simítottam ki azokat a sarkokat.

6760 jocking . 2018-07-23 19:16:35  Előzmény: Spityu: 80349

Pont azért terveztem festés előttre az alvázvédőzést, hogy a doblemezeket és a küszöböt is meg tudja fújni, hogy eredetibbnek tűnjön. :) Na nem mintha fényezés után olyan marha kényelmes lenne alvázvédőzni... :D

Báj dö véj, az alvázvédő a motortérben meddig ér fel? A tappancsok mögötti részre még mehet a tűzfalon, vagy a hattyúnyak teteje a felső határ?

6759  Spityu 2018-07-23 17:59:26  Előzmény:jocking .: 80348

Nekem nem volt rendes pisztolyom, ezért sima 1.2-es dűznijű fényező pisztollyal fújtam, persze hígabban, mint ahogy érkezik a massza. Jóval. Oldalára volt borítva a kocsi. Annak ellenére, hogy be volt hígítva, nem folyt meg egy irányban, és nem is lett sima a felszín, dorozmás lett. Szóval összességében nem lett rossz. Az biztos, hogy a kimondottan alvázvédő pisztoly nagyon sok anyagot felvisz, de szerintem meg tudod úgy fújni, hogy ne folyjon meg. Én nem rég az offtopik autóm hátsó dobjait fújtam ki, és csak egy-két helyen indult meg egy kicsit, de az sem volt vészes. És azok sem függőleges felületek voltak. Ahol megindult, ott is csak azért, mert szűk helyen kellett mozognom és a pisztoly is közel volt ilyenkor a fújandó felülethez. Szóval nyugodtan állj neki hígítatlan alvázvédővel, nem fog megfolyni. Arra figyelj, hogy először mindig a legnehezebben hozzáférhető helyeket fújd ki: a 4 peremet. Ha ez megvan, várj. Ha szikkadt, akkor nyomass fel újabb réteget, amíg már jónak ítéled meg. Csak ezután menj a többi helyre: tornyok. Aztán a maradék doblemez, táblás dolgok sorrendben. Azokat már fújhatod folyamatosan, nem kell bebújkálnod sehová és nem kell ügyelned arra, nehogy szétmaszatolj valamit. Ez természetesen igaz a különféle dolgok fényezésére is: mindig a legnehezebben hozzáférhető részletekkel kell kezdeni. Szóval szerintem nyugodtan állj neki oldalára döntve.
Most ilyet használtam: http://festek-pecs.109.hu/?aid=561031&kid=5746 (rendes pisztollyal, hígítatlanul)
A Trabantnál anno: https://www.bfsbolt.hu/alvazvedo-hb-body-930-alvazvedo-fekete-szinu-1kg-6375 (fényezővel, hígítva)
Szerintem egy kaptafára készülnek ezek a bitumenes holmik.
Annyit vettem észre, hogy a most felfújt lassabban szárad ki, talán még most is ragadna, ha nem lenne poros kissé. Szóval ez esetben 1 hónapot azért célszerű várni, mielőtt kapná a terhelést. Nyilván nem fog 1 hónap múlva még menni az autó, de ha fényezőhöz menne, ott ezt-azt ki kellene maszolni talán, és akkor nehéz lesz bármit is felragasztani alulra. Bár... talán nem is baj, ha festékködös lesz, gyárilag is az volt a széleknél + a doblemezek rendesen kifújva. Az alja meg nem lesz olyan, az elszívó megoldja.

6758 jocking . 2018-07-23 16:30:28

Ismét felmerült két "aprócska" dolog. :)

A lökhárítók belső oldala a tartóvasakkal milyen színű volt? Az autó színe volt rajtuk, alapozó, vagy fekete?

Az alvázvédőt hogy érdemesebb fújni, aknából, vagy felborítva? Aknából szopóbb lenne, borítva viszont tartok tőle, hogy egy irányba megfolyna a cucc, és hülyén nézne ki (míg aknából egyenletes "cseppkőbarlang" szerű a kinézet, ha esetleg sok lenne és csepegne).

6757 jocking . 2018-07-20 18:51:45

Nah, bent vannak az új függőcsapszegek. Természetesen, mint a "méd in hungeráj" cuccok 99.99%-a, ez is szar volt egy ponton, a bevágás a csapnak túl kicsi volt rajta, ki kellett reszelni. Viszont így már végre összement, és a csap teljes hosszában egyforma vastagságú, és végre a csapszeg persely sem esik rá, kelleni fog a dörzsár. :)

6756 jocking . 2018-07-18 22:05:58  Előzmény: Spityu: 80345

A rugóvillák jók, azokkal nincs gond, most az alsó függőcsapszeg csapokról van szó. :)

6755  Spityu 2018-07-18 22:02:41  Előzmény:jocking .: 80343

Kicsit elvesztettem a fonalat. A rugóvilla új / újszerű, 20.00 mm-es? A persely már be lett ütve a csonkállványba? Az zömít rajta 1-2 tizedet.

6754 jocking . 2018-07-17 20:20:26

Újabb kis update. Múlt héten felmentek a durók is a helyükre. A négy sárvédőre 4 würt uretános ragacs ment el eddig. A következő lépés az ajtók alapozása, ami után azokra is mehet fel a duró, aztán jöhet az alvázvédőzés (találtam a würth-nél olyat, ami fekete és festhető, úgyhogy ezzel sem lesz gond), majd ha minden passzol, mehet a fényezőhöz.

Történtek fejlemények futómű téren is. Beszereztem a német függőcsapszeg perselyeket, és "örömmel" konstatáltam, hogy ezekkel is lötyög a csapszeg, igaz csak kb. fele annyit, mint a magyarral. Úgyhogy a következő művelet itt a függőcsapszegek cseréje. A régieket már kiszedtük, és berendeltem zsombitól az újakat, a héten remélhetőleg ez is megoldódik.

A múltkori leállás óta a weboldalra nem lehet képeket beszúrni, úgyhogy jobb híján itt az orcakönyves galéria link:
https://www.facebook.com/pg/trabiweb/photos/?tab=album&album_id=1521550617878482

6753 jocking . 2018-07-08 21:48:02

Megvagyok a varrattömítőzéssel. Tegnap felment a tényleges tömítő réteg, ma meg ráfújtam az eredetit utánzó verziót. Kicsit meglepődtem a hígítási arányokon, egy az egyben ment a hígító és a varrattömítő, mert sűrűbbre hagyva köpte a pisztoly. Viszont nekem bejön a végeredmény, már pár perc száradás után kezdett hasonlítani az eredeti textúrájára. Holnap-holnapután mehetnek fel a durók. :)

6752 jocking . 2018-07-03 10:39:27  Előzmény: Spityu: 80337

Tehát akkor ez nem valami kisipari kendács, akár maradhatna is csavaros.

6751  Spityu 2018-07-03 00:19:04  Előzmény:jocking .: 80336

Én így tudom (a szögletes, műanyag sarkosra leszűkítve): az első és a hátsó is hegesztve jött ki az autókon. Viszont mindkettőből volt gyári pótalkatrész konzol nélkül, csavarozási lehetőséggel + konzol.
Jelenleg hibátlan, de nem a kocsi sajátja van fent elöl, hegesztett verzió és gyári új szett hátsó, csavaros.
Ami lejött: mindkettő hegesztett. De nem tudom, hogy a kocsi eredetije volt-e mindkettő. Az első szinte biztos, hogy nem, a hátsó lehet. Majd megkérdezem, mert '90 körül a bal elejét és kissé a jobb hátulját is megroppantották.

6750 jocking . 2018-07-02 16:22:19

A múlt héten kiderült, hogy az első lökhárítóm nagyon xar állapotban van, a nagyobb gond, hogy a cseredarab is.
Szerencsére gyorsan sikerült egy jó állapotút találnom, viszont észrevettem rajta egy érdekességet.
Az a fura, hogy a konzol, ami magát a lökhárítót rögzíti a karosszériához, úgy van rácsavarozva magára a lökhárítóra két csavarral, az egyik az alsó lyukon kereszül, a másik pedig egy kis derékszögű lemezzel. Látszik rajta, hogy gyári megoldás, bár én még soha egyetlen ilyet sem láttam.
Ez valami évjárati sajátosság? Az eladó szerint mindig (minden 601-en) így volt, a házi kendács miatt hegesztették fel később, mert zörgős volt a csavar lazulása miatt. Ezt mondjuk furcsállom, mert még soha nem láttam olyat, amin legalább a konzol helye látszódott volna (meg miért is vágták volna le hegesztés esetén, pozícionálni jó), bár az igaz, hogy a konzol alatti furat mindegyiken rajta van.

6749 Piret Endre 2018-06-29 09:52:13  Előzmény:jocking .: 80334

Egy jó nagy franciakulcs sem rossz, főleg ha sima a pofája belseje. Csak csuklófájást okoz a sokadik után :-)

6748 jocking . 2018-06-28 19:13:28  Előzmény: Spityu: 80333

Hát ez nekem kutya közönséges blitz fogónak tűnik, az meg szerencsére van itthon, ahogy vaslemez is. :)

6747  Spityu 2018-06-28 14:25:37  Előzmény:jocking .: 80331

2017.04.04 és környéke, itt.
Kb. így nézett ki a fogó: https://www.szerszamkell.hu/keziszerszamok_1/fogok_patentfogok_6/patentfogok_86/king_tony_onzaro_grippfogo_178_mm_20677
Az acéllemez meg tényleg csak egy sima, erős acéllemez volt. Így a fejek szépek maradtak, de a szegecs is jól összenyomódott.
A kilyukadó szár hegy nekem is rémlik. De nem vagyok benne biztos, hogy az szándékos, lehet, hogy csak úgy sikerült. Igazából zömülnek ott annyit a dolgok, hogy nincs rá különösebb szükség.
Igazából három fontos dolog van: férjen oda jól a fogó, a fej ne sérüljön, elég nagy erőt ki lehessen fejteni vele. A sárcsapó guminál a középső szegeccsel kell kezdeni, utána a két szélsőhöz már oda fér a fogó. A kétszegecses változatot nem ismerem, hogy ott mennyivel vannak beljebb a szegecsek. De a tiéd még 3 szegecses, nem?

Na, megtaláltam a fogót! A Baumaxban vette még nagyon régen Tsaby, azt mondta. Akkor volt 8e. http://metman.hu/fogok-specialis-fogok-csapszegvagok-lemezollok/specialis-fogok/szegecs-keszlet-275db
Első oszlop, második sor. Az a fej kell a bőrszegecshez, de mondom, kinyomódik vele a szegecs közepe... Emiatt próbálkoztam a sima felületű műanyaggal, azzal jobb lett, de nem tökéletes. És végül rájöttem, hogy simán egy acéllemez kell oda. Az apa oldalhoz is van betét, de az nem fér oda a karosszériaperemtől.

6746  Spityu 2018-06-28 14:10:47

Tuti, hogy olvassa a fórumot... :D https://www.youtube.com/watch?v=NZ5__ozKjI4

6745 jocking . 2018-06-28 12:32:54

Más téma, bár úgy emlékszem részben már érintettük korábban, viszont csak felszínesen. :)
Vannak ugyebár a szegecsek, amik a durók íveiben, az ajtók alján és a motorháztető sarkaiban vannak. Ezeknek a felhelyezését milyen módszerrel és szerszámmal lehet megoldani? Próbáltam keresgélni bőrdíszműves oldalon, de ott egy egész asztalnyi présgépük van erre a műveletre, ami itt nyilván nem használható. Maradna valami fogós megoldás, csak annál meg "foschok", hogy a fogó behorpasztja a szegecs fejét. (próbálkoztam orcakönyvön is, ott egy zseni azt írta, hogy popszegecselővel kell feltenni, úgyhogy azt a forrást inkább hanyagolnám... :D )
Ráadásul a régi szegecsek leszedésekor nálam úgy tűnt, hogy az "apa" darab hegye be is van szakítva valamilyen szerszám által, hogy szétnyílva belülről is összefogja a cuccot. Ezt egy sima harapófogóval viszont nem lehet megoldani.

6744  Spityu 2018-06-27 00:00:14  Előzmény:jocking .: 80329

Lehet beállás nyoma is, de gyárilag is eléggé el van nagyolva a főtengely körüli rész. Benzin, denszesz, gázolaj, műanyag sörtés (lazúr) ecset. Ezek jók lehetnek nagyoláshoz. Ha esztétikailag zavaró marad kívülről, akkor először megpróbálkozhatsz nátrium-hidroxiddal, vagy foszforsavval, de azért ne túl töményen, mert mattítanak. Ha nagyon nem jön le és / vagy nem tetszik valami miatt a felület, akkor szórasd le üveggyönggyel. Nem olcsó, de szinte teljesen fényes lesz a felület, nagyon kíméletesen lehet vele dolgozni.

6743 jocking . 2018-06-26 21:13:07

A szabályozás viszont szerintem tényleg nem kellene a kopottság miatt, max. a karcok miatt, majd meglátom, mit mond rá a műhely. Amúgy ma elkezdtem megpucolni a blokkot, és ami így elsőre fura a videóban lévőkhöz képest az az, hogy nálam a blokk belseje, ahol a sonka forog, sötétbarna, mintha égett lenne és le sem akar jönni róla. Valamint ott is van pár karc. Gondolom az egykori beállás nyomai.

6742 jocking . 2018-06-26 21:00:25  Előzmény: Spityu: 80327

Jó videói vannak a tatának, kár, hogy csak feléből-harmadából értem. :D
A főtengelyes videóiban bemutatott összes csapágy kaki nálam is, azzal a különbséggel, hogy a szíjtárcsa felőliből simán kipotyogtak a görgők a kosárból, annyira nem volt tartása.

6741  Spityu 2018-06-26 18:43:01  Előzmény:jocking .: 80325

Ha már vezérlőtárcsa felszabályozás: https://www.youtube.com/watch?v=uDzKJYq-ERQ

Szóval van az a körlap. Na, Mihályfinál (az én esetemben) 140.00 mm volt, ami a korábbi hozzászólásomban említett problémát okozta. Amúgy átmérőre simán lehetne kb. 145 mm is.
Érdemes a többi videót is megnézni, azon kevesekhez tartozik, akikét érdemes. Vannak főtengely elemzős videói is, bár nem egészen a te kérdéseidre adnak választ, mutat ezt-azt.
Amúgy úgy emlékszem, e-bay-en szoktak árulni OSD dugattyúkat. Lehet, hogy ez egy és ugyanaz, van is erre utaló, régebbi videó is.

6740  Spityu 2018-06-24 19:19:33  Előzmény:jocking .: 80325

Az van, amit írtam. Olajszóró tárcsa az ékszíjtárcsa alatt közvetlenül. Nincs olyan rugós gyűrű féleség, ami a lendkerék és a nyugvócsapágy között van.
Mihályfi szerintem rugalmas ilyen szempontból, mivel ugye ő maga készíti, nem csak értékesít... Ha azt mondod, hogy azonnal kell egy, lehet, hogy tud adni. De ha azt mondod neki, hogy itt van 4 darab, hozza ki belőle a lehető legjobbat, akkor elszórakozik vele, hogy minél jobb legyen. De fényképezd le szerintem a 4-et, mert így nehéz megmondani, hogy melyikből mit lehet felhasználni. Na nem mintha fényképről lehetne következtetni a kopottságra.
A könyöklőn ne sokat gondolkozz, mert hamar el fogják vinni.

6739 jocking . 2018-06-24 16:20:09  Előzmény: Spityu: 80322

Nekem szerintem gyári a két talált labirint, mert arra hasonlítanak, ami az ostmobile-os linkben van. Ékszíjtárcsa meg van kettő is hozzávaló, úgyhogy lesz mivel legózni. :) Ami még nem egyértelmű, hogy az ékszíjtárcsa és a labirint, valamit a labirint és a csapágy között van-e valami lemez alátét úgy, mint a lendkerék felől. A még szét nem szedetten mintha látnék ott valamit, a szétszedetten nem volt semmi.

Viszont ha már szóba került a csapágy. Ha elviszem a főtengelyt megcsináltatni, és esetleg felmerül lehetőségként, hogy azt kapom vissza, amit odavittem, akkor a felújító cég (pl. Mihályfi) adja hozzá a csapágyat, van én dönthetem el, milyen legyen rajta? Amennyiben az utóbbi, úgy milyet érdemes rárakatni?

A könyöklő tényleg csábító, majd ránézek, hogy az enyémek milyenek. :) A hátsó ülés viszont egész jó állapotú, inkább a tetején lévő műbőr betéttel van gond, az egy kicsit repedt itt-ott.

6738  Spityu 2018-06-24 13:20:27  Előzmény:jocking .: 80320

Más. Nem tudom, hogyan állsz könyöklővel, de ennyiért, ilyen állapotban még a barna is ajándék: https://auto.jofogas.hu/borsod_abauj_zemplen/Trabant_601_limuzin_konyoklo_karpit_gyari_szakadas_mentes__80974055.htm

Plusz érdemes lehet ráalkudni az ülésekre. Ha vannak a tiéden díszítő varrások, azokat utólag simán lehet pótolni. De ha a tiéd jó állapotú, akkor kijön az ülőlap anyagából mintázathelyesen 1 könyöklő. A hátlapra meg egy ügyes kárpitos simán hozzávarrja egy rossz szövetű huzatból a jó állapotú műbőr részt, felülre. + a varráscsíkokat.

6737  Spityu 2018-06-24 13:14:55  Előzmény: Spityu: 80322

Javítom is magamat. Megtaláltam a könyvet. Jól írja, és nem azt, amire emlékeztem. Azt írja egyértelműen, ha egy régi típusú főtengelynél a gumi szimmeringet kidobjuk, és felteszünk egy régi típusúra való labirintgyűrűt, akkor az ékszíjtárcsából le kell munkálni 2 mm-t. (Vagy feltenni egy labirintosra való ékszíjtárcsát, de ezt már nem írja.) Ami 2 mm természetesen annyi, amennyi az agy résznek a vastagsága tengely átmérőjénél.
De ugye ezeknek nincs különösebb jelentősége a te esetedben, mert neked eleve új típusú, labirintos főtengely való a kocsidba. Csak annyi a dolgod, hogy megmérd a rendelkezésre álló ékszíjtárcsákat, milyen hosszúak, és valamelyik röviddel neki állj sakkozni, szárazon.

6736  Spityu 2018-06-24 12:48:28  Előzmény:jocking .: 80320

Na, előkaptam 2, garantáltan eredeti főtengelyt. Egy szimmeringest és egy labirintost, az alábbiak vannak ugyebár a kérdéses tengelyvégen:
- hengergörgős csapágy szimmering pályával (amit szűkítőnek írsz, de ez egy blokk), szimmering (bár ez most a mérés szempontjából nem számít), olajszóró tárcsa,
- hengergörgős csapágy, labirint, olajszóró tárcsa
Az alkatrészek össze vannak tolva, tehát mérhető a tengelyvégig rendelkezésre álló szabad hossz. Az olajszóró tárcsa és a tengelyvég távolsága szimmeringes esetén 54, labirintos esetén 52 mm. Vagyis valóban, a két ékszíjtárcsa különbözik.

Viszont! A könyv ugye azt írja, hogy 2 mm-t le kell kapni, igenám, de emlékeim szerint ezt ahhoz a részhez írja, amikor a szimmeringes főtengelyre húzunk egy arra való, speciális aggyal gyártott labirintgyűrűt. Holott szerintem pont abban az esetben nem kellene leesztergálni.

Összegezve az alábbi tengelyvég hosszúságokkal kell számolni (csapágy, valamilyen tömítő, olajszóró tárcsa összeállításkor):
- csapágy, szimmering pálya, olajszóró tárcsa -> 54 mm,
- csapágy, szimmering pálya, speciális labirint, olajszóró tárcsa -> (51-)52 mm,
- csapágy, normál labirint, olajszóró tárcsa -> 52 mm.

A középső esetnél azért írtam 51-52 mm-t, mert ami nekem volt a motorban, az viszonylag vékony húsú volt középen, kb. 2 mm-es, de Csapinál amit láttam, az szerintem inkább 3 mm körüli.
http://www.ostmobile-shop.de/Kolbenringabdichtung-Umruestsatz-fuer-die-Kurbelwelle-des-Trabant-601-0440334789 kb. ilyen vastag az enyém, de ez gyári, az enyém valami utángyártott volt szerintem, mert sárgára volt passziválva és acélból készült.
http://trabantwartburgalkatresz.eu/alkatreszek/fotengely-labirint-elso-regi-tipus-trabant-601radialwellendichtring-alte.html

Szóval ha egy régi főtengelyre gyári, szimmeringeshez való labirintot teszünk, akkor szerintem a labirintos ékszíjtárcsa használható. De célszerű szárazon is összerakni a blokkot, megnézni, hogy egyvonalba esik-e a 3 tárcsa. Egy valamire ügyelj, az ékszíjtárcsát előre fel kell tenni, nehogy beleess a hibába, hogy utólag próbálod és koppansz. Persze meghúzni ráérsz a legvégén is.

A 4 főtengelyedre nem tudok mit mondani. Az a baj, hogy elég sok kókler felújító van, össze-vissza variálnak mindennel. Pl. úgy értelmezem, hogy az egyiknél nem is biztos, hogy hengergörgős csapágyazás van. Láttam már golyósat, nem is ment sokat...
A szimmeringes közepén lévő, két részből álló labirint szerű gyűrű alumínium. Mindkét típusú főtengelynél van a középső és az ékszíjtárcsa felőli csapágyakon pozicionáló tüske, ami a blokk osztássíkjában lévő kis zsákocskákba ülnek be.

Az elnyalt fejű vagy bennszakadt csavar kihajtására még a fúrást is választhatod. Nekem a fényezett kasztninál szakadt bent egy C oszlop csavar, félúton. Gondolhatod, mennyire örültem neki. A kilógó rész kb. 3 mm volt. Egyáltalán nem lehetett ráfogni. Hegesztés a kasztni miatt kizárva, biztos, hogy a látható részig felpöndörödött volna a festés. Nem maradt más, mint egy kis gravírozó. Egy gömb alakú marófejjel síkba martam a kiálló csonkot, majd egy kisebbel teknősre alakítottam a csavar magját központosítás gyanánt. 4 mm-es menetről beszélünk. Ezután 1, 1.5, 3 mm-es fúrókkal kifúrtam. Az égvilágon semmi sérülés nem keletkezett sem a menetben, sem a fényezésben, örültem is rendesen... Amiért beleszakadt: a menet a karosszériában némileg festékes volt. A csavar újrahorganyzott, amitől egyrészt ridegedett, bár előzőleg a korrodálódástól is valószínűleg, másrészt a felrakódott anyagtól kissé megvastagodott. Így egyszerűen egy sima csavarhúzóval hajtva is beleszakadt. Az eset után minden menetet átjárattam előzőleg fúróval, metszővel. Neked is azt javaslom, hogy a 10 alatti meneteket járasd át, nehogy így járj. Pl. a blokk meneteit is áttekergettem egy 8-as fúróval. Takarítani is jól lehet vele, illetve a meghúzási nyomatékba sem torzít bele később. Apropó, ügyelj, ne legyen patika tisztaság, a csavarokat majd olajozd meg főleg, amikor aluban kell meghúzni őket. A futóműcsavarokat nem olajoztam, oda inkább menetrögzítőt használtam. Amíg nem szárad meg, gyakorlatilag az is ken, utána meg fog.

6735 jocking . 2018-06-22 19:16:26

Na, kicsit körbenéztem főtengelyügyileg.
Per pillanat négy főtengelyem van itthon. Egy még beépítve a cseremotorba, három kiszerelve.
1) A cseremotorban lévő az ékszíjtárcsa felől szimeringes, de labirintos lendkerék volt rajta. Ezt még nem bontottam ki, így bővebb infóm a többi részéről nincs.
2) Az eredeti motorban is ilyen felállásban volt a főtengely, szimering+labirint. Pont középen, a két csapágy közötti "távtartó" ezen kétrészes, drót tartja össze, stift nélküli, mintha spiáter lenne. Ékszíjtárcsa felől hengergörgős csapágy.
3) Ékszíjtárcsa felől labirintos főtengely. A két középső csapágy közti távtartó itt már rendes fém, stifttel. Ékszíjtárcsa felől hengergörgős csapágy.
4) Ékszíjtárcsa felől labirintos főtengely. A két középső csapágy közti távtartó itt már rendes fém, stifttel. Ezen még rajta van az ékszíjtárcsa, ezért nem tudom, milyen csapágy van alatta.

A 3-as és 4-es főtengelyen azt vettem észre, hogy magukon a csapágyakon is vannak pici hegyes stiftek, amiknek viszont én a blokkomban nem találtam helyüket. Illetve nyomukat igen a felületen, de nincs nekik furatuk a blokkban furcsamód (csak a középső távtartó nagy stiftjének).

Ékszíjtárcsák. A 2-es főtengelyen lévő egyértelműen különbözik a 3-as és 4-estől, amik egyformák. A 2-esé picit dundibbnak néz ki a "nyelénél", a másik kettő kisebbnek tűnik, és a tengely furata és a tárcsa között egy helyen van rajta egy öntött "derékszögű" merevítő szerűség, ami a 2-esen nincs. Tolómérőzés után látszik, hogy a 2-es ékszíjtárcsa 2 mm-rel magasabb, mint a 3-as labirintos főtengelyen lévő.

A középső rész és a szíjtárcsa alapján nekem nagyon úgy tűnik, hogy az eredeti motorban lévő, 2-es (ki tudja, hányadik csere) főtengely eredetileg is szimeringes fajta. Viszont van két labirintosom, amik biztos, hogy azok. De igazából ha a műhely betétdíjas elven működik, akkor tökmindegy, viszek nekik egy valamilyet és adjanak cserébe egy labirintosat, nekem az is megfelel. :D

6734 Kacsándi Szabolcs 2018-06-22 17:57:07  Előzmény:jocking .: 80318

Az ékszíjtàrcsa nem igazàn csereszabatos.Ha a kettőt fecserêled akkor vagy túl messze lesz a gyújtàst tartó blokkrészhez vagy túl messze.Làttam olyat ami neki is ért.Sőt oyat is hogy két tànyérlemezke volt feltéve.Az biztos hogy nem futnak a szíjtàrcsàk.Az utólagos labirintozàs egy harmadik verzió.Ott mindenképp esztergàlni kell,mert az adapter legalàbb 3mm vastag amit a szíjtàrcsa összefeszít a csapàggyal.Nincs ezzel probléma,ha normàlisan van összeszerelve,és megfelelően hézagolva.
Agyújtàshàz rögzítőcsavarja sem annyira gond.Megpróbàlhatod kifúrni és nagyobb csavart tenni.Vagy behegeszteted és újrafúrod.De hàzilag is megoldható.Megfúrod nagyobbra és belehajtasz 8-as menetet.Alumínium csavart is lehet màr venni boltokban.Ha szereztél akkor megragasztod fémragasztóval és belehajtod a menetbe.Utàna a gyújtàshàzat mintàul véve megfúrod és belevàgod a gyàri menetet.Akkor minden eredetire kerül vissza.Érdemes jobb csavart tenni a gyàri süllyesztett fejű helyett.Annyira nem kell ragaszkodni az eredetihez,és biztos hogy legközelebb is kijön.Lehet torx vagy imbusz is,azokat jobban meg lehet fogni a megfelelő kulccsal.

6733 jocking . 2018-06-21 21:00:10

Idézet a Trabant szerelős könyvből:
"[...] A forgattyústengelyek 1985-től labirintgyűrűs tömítésűek. A labirintgyűrűs tömítés minden P 55/66 típusú motorba beszerelhető az ékszíjtárcsa felőli szimeringes tömítés helyett. [...]
Figyelem!
A szimeringes tömítéses forgattyús tengelyhez tartozó ékszíjtárcsa csak abban az esetben szerelhető labirintgyűrűs tömítéssel együtt, ha az ékszíjtárcsa belső agyrészéből 2 mm-t leesztergáltunk."

Nekem ebből az jön le, hogy a szimmeringes főtengely cuccait kell alakítani, ha labirintot akarsz rátenni. De nálam lehet, hogy ezek eleve labirintos főtengelyek voltak, csak valamiért szimmering lett rátéve, hisz az iromány szerint a labirintos ékszíjtárcsa jó mindkét verzióhoz. Azt hiszem majd méricskélnem kell itt is egy kicsit.

Majd' elfelejtettem, sikerült ráfújni még 1 liter body 989-et a bódéra, már mindenütt szürkésfehér, jövő héten mehet rá a varrattömítő és a durók. :)

6732 jocking . 2018-06-21 20:51:07  Előzmény: Spityu: 80316

Hát igen, fura, de amúgy a szimmeringes és a labirintos főtengely is ugyanolyannak tűnik, az egyetlen különbség így elsőre a szimmering/labirint. Az egyiken tényleg hengergörgős csapágy volt, azt sikerült is szétszórni a padlón. :D A szíjtárcsák is egyformának tűnnek méretben, talán csak az évjáratok miatt nem tökéletesen egyformák. A labirint simán felrakható volt a szimmering helyére, csak előtte le kellett venni azt a "szűkítős" részt, amire a szimmering a főtengely felől felfekszik. De majd csinálok pár képet.

A kúpsság nézést először valóban más módszerrel csináltam, de aztán visszaolvastam a múltkori hsz-edet, és úgy is ránéztem (blokkfelek találkozásánál, "vonalzóval"). Így is ugyanaz jött ki: a vezérlőtárcsáknál minimálisan, de több az anyag, mint a csapágynál, így nem kúpos, hanem kicsit homorú. Alig észrevehetően, vagyis semmi kopás nem látszik a vezérlőtárcsa pályáján. De majd erről is lövök képet. :)

6731  Spityu 2018-06-21 18:51:46  Előzmény:jocking .: 80315

Ez így furcsa. Akkor lehet összerakni ilyen szimmeringgel, ha az ékszíj felőli végére a régiről átteszik a szimmering pályás hengergörgős csapágyat. A középső csapágyak nyilván új típusúak. A lendkerék felől variálható, attól függ, hogy milyen fedelet teszel a blokkra a lendkerék mögé, annak megfelelő lendkereket tudsz felszerelni. Egy kép azért jó volna az alkatrészekről.
A legfontosabb, amire figyelned kell, az az ékszíjtárcsa. Az újabb szerelési útmutatók ki is térnek rá, hogy eltérő a labirintos és a szimmeringes ékszíjtárcsa. Vagy csak akkor kell lemunkálni pár mm-t, ha a régi típusú főtengelyre a szimmering helyett arra való, speciális labirintot akarunk felhúzni? Ezt nem tudom. A lényeg, hogy a turbina és a főgengely ékszíjtárcsája egy vonalba essen.
A kúposságot lehet, hogy rosszul írtam le, vagy a tiédet értelmezem rosszul. Ha egy blokkfélnél tolómérővel megmértem a két henger vezérlőtárcsájának pályái közötti távolságot, akkor a nyugvócsapágyaknál mérve kisebb értéket kaptam, mint a vezérlőtárcsák külső kerületénél mérve. Mert ugye a rugó ott nyom, és ott nagyobb csiszoló erőt tud kifejteni, mint a kerületen (gondolom).