Bejelentkezés regisztrált felhasználóknak

Az oldal egyes szolgáltatásait csak regisztrált felhasználóink vehetik igénybe.
A regisztráció ingyenes!

Regisztráció új felhasználóknak


Veterán

Ez itt kérem, a Veterán topic, ahol várjuk a kedves érdeklõdõk mindenféle ügyes-bajos kérdését...30 évesnél idõsebb jármûvekkel kapcsolatban. Szóval: F8, F9, P50, P60, P70, P240, öreg 601-es és Wartburg tulajok ide!

Vendég vagy!

Csak regisztrált felhasználók szólhatnak hozzá!

6171 Matkó Ádám 2016-08-24 23:39:29  Előzmény: Spityu: 79205

Igazi okmányirodás kavarás..nem akarom szítani a kedélyeket,de,ha én végezném így a munkám,már nem lenne munkám.Hihetetlen,hogy egy nem mindennapi kérésed van,és máris elsülyedhetsz a jogi kavargás bugyraiba,és nem ők fognak segíteni.Segíts magadon,akkor segítesz magadon!Én mondjuk szerintem nem egy hatalmas problémát szerettem volna az ocsmányirodás,bots,kormányablakos kolleginák nyakába akasztani:vettem egy lejárt műszakis kocka kombi Ladát.Kicsit eljátszottam az időt,mire meglett a veterán bizti,eredet vizsga,picit csúsztam túl a két heten.Meg is kaptam az ejnye-bejnyét,majd miközben írtam a nyilatkozatot,miért is késtem,közbeszól a muci,hogy nem tudja átírni a kocsit..merthogy,kereskedésből vettem az autót,és más a dátum az adásvételin,meg ott nála a gépen,valószínű,amikor a kereskedés leadta a papírokat,az került be dátumilag.Néztem rá,én erről mit tehetek,hát telefonált hogy javítsák ki.Ő.De,hogy kinek,nem tudom.Mert,nagyon jó fej volt,és azt mondta,nem büntet meg így a késés miatt,tudja,nem rajtam múlt...Azzeg,mindegy..aztán,ha lerendezte a kijavítást,hív.Ja.Föl sikerült hívjam,ezt a kört is hagyjuk,két hét múlva,azt a választ kaptam,még nem sikerült rendezni.Hát,vártam még egy hetet,majdan,fôlhívtam az eladó srácot a kereskedésből,ki adott nekem egy számot,mit fölhívva sikerült egyeztetni a dátumproblémám.Sok gondolat keringett a fejemben,hova küldeném,de nyeltem nagyot,becsattogtam,mondtam a spinének,hogy elrendeztem a bajt,és jé,sikerült átírjam,Egy relatív sima átírás..Ez katasztrófa.Mostnemhogymég,Warnyó motort szeretnék a Trabiba,hát talán pár év múlva hivatalosan is benne lesz..Szeretném nagyon hivatalosan,de nem segítenek benne,pedig jobban össze lessz rakva,mint némelyik porrátört,nullkilóméteres,szalonba már egyik eleme se gyári,hulladék.Hát,marad az ez van.

6170  Spityu 2016-08-24 09:13:54  Előzmény:Matkó Ádám: 79203

Nos a helyzet a következő: valamilyen minősítésre akartam vinni a kocsit, hogy 5 évre kapjon műszakit, meg egy sor kedvezményt. Tök őszintén leírom, anyagi okokból, hogy ne kerüljön annyiba egy vasárnapi autó fenntartása. A rendszámot nem akartam lecserélni OT-re.
- a neten egymásnak ellentmondó információkat találtam,
- személyes, telefonos és e-mailes érdeklődések során szintén 10-en 20 félét mondtak,
- minősítésen átesett vagy arra készülő sorstársaktól szintén sokfélét hallottam.
Ebből következett az, hogy hagyom az egészet a francba. Bár ezt még tetézte az is, hogy tavasszal előzetes átnézésen egy megkímélt, nem felújított türkiz Trabinál a dilettáns minősítők olyanokba kötöttek bele, amik full gyáriak... az már egy másik kérdés, hogy azért sok helyen olajsáros volt a kocsi alul, de az letakarítható (és én sem tolerálnám). Mindezt úgy, hogy nem szaladgálnak olyan autók OT rendszámmal, amire én még simát sem adnék. És nem feltétlenül a visszaélésekre gondolok, amikor klón autókra pattintják át...

TUDOM, csak a törvény szövege és a Magyar Közlöny tekinthető hivatalosnak, mindenféle internetes oldalakról tájékozódni pedig amatőrség. Emiatt amatőr voltam, amikor azt hittem, hogy az alábbi oldalon lévő pontok igazak:
http://mavamsz.hu/muzealis-minositesbol-fakado-kedvezmenyek
Kiemelném a 4-es pontot, ami alábontja az egészet (az egész arról szól, hogy a MUZEÁLIS MINŐSÍTÉS milyen előnyökkel jár). Az alá tartozik az 5 éves műszaki peridóus. Az "OT" rendszám hiányával csak a teljesítményadó-mentességet bukom - gondoltam én. Aztán a telefonban hétfőn mást mondtak. (Ez csak egy példa több közül, ami szembejött velem - ezeréves leírások, doksik, de naprakész, hivatalos emberkék sem mindig mondják ugyanazt!)
Más. FIVA. Először ide akartam vinni a kocsit, mondván, 10 évig érvényes, 2x5 év műszakit "ad" (nyilván, ha átmegy műszakin a kocsi). Tök jó, gondoltam. Levélben olyan választ kaptam, hogy továbbra is 10 évig érvényes, de 5 év után egy "megjelenésre kell számítani". Azt nem írták, hogy ennek van költségvonzata is van. Sorstárs információkból pedig az jött, hogy ez így is van, 5 év után újra perkálni kell. De lehet, hogy csak a muzeális minősítés részét, ezt pontosan nem tudom. Továbbá FIVA minősítést csak Bp-n, vagy megfelelően sok autó esetén vidéken is csinálnak, de csak ha te összeszervezed, nekem ezt mondták többen.
Összességében anyagilag nem is éri meg, úgy számoltam, bár eléggé képlékeny a végösszeg, hiszen az sem teljesen egyértelmű, hogy milyen költségei vannak az egyes minősítési típusoknak. 10 év alatt. Mindenesetre maradok a normál felállásnál. Az autó hozza a határértékeket.

6169 Matkó Ádám 2016-08-24 00:28:30  Előzmény: Spityu: 79200

Szia!Szegény,az a baj,hogy nagy a baj papírügyekben,de ezt itt be is fejezem,mert csak pipa leszek.Nem feltétlenül mondom,hogy értem,ezért azt fogom most kérdezni Tőled,segít-e valamit,ha van ismerősöm az nkh-nál?Egy kérdést megér,csak nem teljesen értem,vizsgáztatnod kell,vagy szemlézni kell,vagy,mit?vagy az se segít?

6168  Spityu 2016-08-22 15:22:56

Kis - számomra - új infó, megosztom. Az imént hívtam az autóklubot, hogy muzeális minősítésre foglaljak időpontot. Az időpont, amire szerettem volna elvinni, betelt. Továbbá, olvasgatva a szabályzatot, olyasmire lettem figyelmes, hogy nem csak a teljesítményadó-mentesség, hanem az 5 éves műszaki érvényességi idő is "OT" rendszámhoz kötött. Rákérdeztem, így van-e. Igen, így - válaszolták. Korábban, emlékeim szerint, nem volt feltétele. Ezen kívül azt is mondta az ügyintéző, hogy műszakiztatni sem lehet akárhol, csak "kormányhivatalos" helyen (gondolom, NKH). A FIVA után sima muzeálisra sem viszem a kocsit. Nem érdekel ez az egész. Zöldkártyán simán át lehet rugdosni, ill. az enyém hozza az értékeket. Az elcseszett bürokratikus rendszerüket meg d*gják fel maguknak, OT rendszámostól, mindenestől.

6167  Spityu 2016-07-09 16:41:09  Előzmény:Piret Endre: 79167

Hát, igazság szerint nem nagyon tudtam, mennyit is nyomjak rá. A gyári videókon látható mennyiséget próbáltam nagyjából rányomni. Igazából sok jelentősége nincs, inkább csak tömítési, mint rögzítési szerepe van. Egyébként szárazon összerakni már csak emiatt is van értelme. Megmutatja, hogy hol, mekkora rés lesz a karosszéria és az elem között, így lehet kalkulálni, ha valahova több vagy kevesebb kell.

A szegecsekhez jó ötlet a francia kulcs. Valami hasonlót akarok gyártani, csak menetes szorítás helyett valami másfajta - karos - megoldással. De ez csak hosszú távú terv. Gyakorlatilag mindenhová beférne. Ami egyedül problémás, az a sárcsapó gumik középső szegecse... Azokat trükközve tudtam éppen hogy összeszorítani: elforgatva a gumit hozzáfértem a fogóval, ezután a helyére forgatva a két szélső már gyerekjáték volt. :)

6166 Piret Endre 2016-07-09 08:27:33  Előzmény: Spityu: 79166

Leginkább az lehetett az eltérő viselkedés oka, hogy amikor én csináltam, akkor 20 fok is alig volt. Nekem úgy érződött, hogy az akril bőrösödik hamarabb, a vége felé már úgy csináltam, hogy azt nyomtam rá később. A szegecsekkel szerencsére nem kellett bajlódnom, mert magától is gyönyörűen feküdt az íveknél minden, a biztonság kedvéért valami alkalmas átmérőjű tárgyat (fúrószár stb) dugtam a furatokba, hogy el ne csússzon mégis, és csak másnap szegecseltem. Erre egy jókora franciakulcsot használtam, ezeket a mostani, jóval gyengébb szegecseket simán össze tudtam nyomni vele, és befért mindenhova, ahová kellett.
Összességében jóval kevesebb ragasztót használtam, mint te, nekem két tubussal összement az egész autó.

6165  Spityu 2016-07-07 11:22:19  Előzmény:Piret Endre: 79165

Sima volt, kánikulában, kb. 35 fok volt a műhelyben, ahol csináltam. Először mindig a felső oldalát húztam ki, de azt "Mester karosszéria akrillal", szinte teljesen megegyezik a gyárival. Aztán az oldalaknál és alul pedig a gyári kemény helyett ment a K+D. Ezután felilleszteni a tetejét, bekapatni néhány csavart, nagyjából "elengedni" úgy, hogy a karosszéria alsó éleken rajt van már az az U alakú gumiprofil is (a biztonság kedvéért előtte azokat is kitömítettem belül, és előre felnyomtam a kasztni élére őket). Ezután felül meghúzni az összes csavart, megfelelő mértékben. Majd alulról elöl 2, hátul 2 és 3 gyári csavart behajtani, és nem túlzottan meghúzni (különben kitüremkedhetett volna az oldala a durónak). És akkor még a 3-3 szegeccsel odahúzni az ívhez. És akkor jöhet a széleknél a kijövő massza elhúzása oldalt, alul, az ívnél, esetleg felül. Bőrös nem lett, de a végén már "tömörebb" érzést keltett bennem, amikor húztam az ujjammal. A fast verzióval tuti pofára esés lett volna. Akkoriban nem tudom, volt-e, igazából vateráról vettem őket 1000/db-ért, el is fogyott mind a 6 darab a 6 elemre. (Kb. az elsőkre kell 1-1, ajtók + hátsókra 2-2.)
A szegecsek is ekkor még csak sima popszegecsek voltak, azok 10mp alatt a helyükön voltak. Másnap lefúrtam őket és mentek fel a gyári réz bőrszegecsek. A hozzávaló fogóval nem lehetett tökéletesen hozzáférni mindenütt, de azért csak sikerült. Na, azok már nem voltak meg 10mp alatt, de akkor már nem számított az idő. A restaurálásnak nem sok mozzanata maradt ki a fényképes dokumentálásból - ez ilyen.

6164 Piret Endre 2016-07-07 09:59:10  Előzmény: Spityu: 79163

A sima Würth K+D 45-60 perces bőrösödési idejét én nem gondolom drámainak, én elég kényelmesen dolgoztam vele, pedig a kombitető kerülete nem kicsi. Direkt nem a "fast" verziót vettem, merthogy olyan is létezik, az már húzósabb lehet (20 perc körülit írnak rá hivatalosan).

6163 Matkó Ádám 2016-07-06 23:47:30

Napközben még annyi jutott eszembe,hogy minden tiszteletem azé,aki megpróbál Trabi üveget visszarakni.Részemről gyomorideg,egy Ladát,vagy kispókot akár egy zsineggel szárazon be lehet húzni,de a Trabi nem adja magát könnyen.Locsoltam olajjal,vagy zsírral,beáztattam a kötelet,és akkor is beleharap.Kénytelen szoktam lenni egy csavarhúzóval kísérni a kötelet.Hát..Vagy csak béna vagyok,de ilyet.Úgyhogy marad a teljes tiszteletem!

6162  Spityu 2016-07-06 10:58:40  Előzmény:Matkó Ádám: 79162

A 4T-men én is így tömítettem le, egész jó lett.

Szürke kéderhez szürke ragasztót keresnék természetesen. Nem tudom, hogy szélvédő ragasztóból létezik-e, de a Würth K+D ragasztójából biztosan. Konkrétan a karosszéria elemeket azzal ragasztottam vissza. Mondjuk az aztán tényleg bitang gyorsan köt, egyedül húzós volt felrakni a hátsó elemeket, de csak összejött.

A szélvédő keretek sarkainál van kikenve valami Palmatexhez hasonlító ragaccsal a kasztni. Láttam olyan kocsit, amelyiknél csak alul voltak megkenve, de láttam olyat is, ahol mind a négy sarok.

6161 Matkó Ádám 2016-07-05 23:38:42

Sziasztok!Nagyon ügyes az elöttem felszólaló,én igazából az üvegek berakása után belülröl leragasztottam a két vég közti rést,meg az üveget,meg a tetőnél a szélvédőkereteket,és ezután töltöttem ki szélvédöragasztóval,majd egy kis műanyaglapkával elhúztam,fel,vagy le,hogy szépen fussanak a domborulatok.Aztán maszkolószalag le,oldalirányba húzva,és kicsit a ragasztás felé is,mert képes frissen mindent összekenni,viszont muszáj még iziben,mert ha meg megszárad,lehetnek bajok a papírszalag maradékjainak kibányászásával. És nekem talán gyárilag az alsó sarkoknál volt valami kence,ezt gumigittel,vagyis karosszériatömítővel oldottam meg,hogy továbbra is legyen ott valami..Mondjuk szürke kédernél gáz a fekete ragcsa,akkor marad a pillanatragasztó..

6160  Spityu 2016-07-04 22:56:45  Előzmény:jocking .: 79157

A glicerin nem puhítaná fel amúgy sem annyira. Amúgy vegyszerboltban érdemes körbenézni, én ott vettem pár éve. Persze ott sem feltétlenül szabad mindent kiadni, de nekem eddig mindent adtak, amit kértem. :) A glicerin inkább arra jó, hogy az elöregedett, foltos felületet kicsit homogenizálja és szépítse. Egész jó eredményeket lehet vele elérni, de azért csodát nem szabad tőle várni.
A legjobban valóban a hőmérséklet emelésével lehet puhítani az öregedett gumin. Told ki a napra, csukd be az ajtókat, várj vele 1-2 órát, és garantáltan forró lesz minden. :D Ezután mi szögekkel szoktuk belül lehajtani a gumi peremet a kasztniról. Szépen körbe kell rakni kb. 10 cm-enként, majd óvatosan, belülről kifelé nyomva kivenni a gumit és az üveget egyszerre, úgy, hogy közben valaki(k) fogják kívülről A melegítéssel és a nyomkodással óvatosan, árthat mindkét üvegtípusnak. A ragasztottnál max. megrepedne, ami később a hőtágulás-összemenés változásai miatt szépen továbbrepedne... Az edzett üvegnél nincs ilyen; vagy felrobban vagy nem. :) A hajlítgatást valamivel jobban bírja az edzett üveg, úgy tudom, de azért ott is inkább több szeg legyen a kiakasztásnál, minthogy nagyot feszíts rajta. A karosszéria és a gumi közé kell betolni a szegeket, kb. 1cm mélyen (belülről), addig, hogy a szeg vége a karosszéria pereméig érjen. Ezután szépen 90 fokban magunk felé fordítani a szeget, úgy, hogy nagyjából úgy maradjon és beakadjon a karosszéria peremnél a vége. Kb. 40-50 mm hosszú, 1-2 mm szegek a jók, de persze lehet kísérletezni, melyik a tökéletes. A lényeg, hogy így a gumi peremét egy kicsit elhajtja a karosszériától, ami azt eredményezi, hogy ha körbe van díszítve így a gumi, ki lehet nyomni a keretből kompletten.

Berakás előtt a végeket mindenképpen összeragasztanám, a pillanatragaszót tökéletes, úgyis statikusan fog állni, nem baj, hogy rugalmatlan a pillanatragasztó. Aztán rá kell szépen húzni az üvegre. Ezelőtt én az összeset kitömítettem fekete PU-val (Car System K+D, de bármilyen szélvédőragasztó jó lehet), méghozzá úgy, hogy egy kb. 3-4 mm átmérőjű csíkot húztam a vájatba, ahova az üveg kerül. Gyorsan kell dolgozni, mert a PU hamar köt. Ha még nem dolgoztál vele, ne ezen tanuld meg. További figyelmeztetés: hiába nyomkodtam rá szépen a gumit az üvegre ezután, több percen keresztül, körbe-körbe járva, egy kicsit azért eltartja a ragasztó az üvegtől a gumit valószínűleg. Emiatt mocskosul nehéz volt behúzni a keretbe a zsinóros megoldással. Ha vékony zsinórt választ az ember, elvágja a gumit, ha vastagabbat, akkor meg eltartja a gumit a kerettől. Szopatós. Szóval ha nem csináltál ilyesmit, akkor rakd össze PU nélkül. :) Így viszont olyan tömített a karosszériám, mint egy űrhajóé. :D

6159 Matkó Ádám 2016-06-30 23:24:00

Helló!Ablak gumival kapcsolatban,csak ötlet,melegíteni valahogy..Ha lehet,told ki a napra,vagy hőlégfúvóval óvatosan melegítsd körbe,az üvegre vigyázva.Furcsán hangzik,de ha ez utóbbit próbálod,picit melegítsd az üveget is,hogy ne legyen nagy hökülönbség az üveg szélei,és közepe között,mert azt nem nagyon szereti.Inkább nagyon nem.Na,hát hátha segít!

6158 jocking . 2016-06-30 15:50:54

Esetleg van valakinek ötlete/módszere, hogy hogy lehetne az ablakok gumikédereit felpuhítani, hogy könnyebb legyen kivenni az üveget?

Glicerin nem jöhet szóba, már több gyógyszertárban kérdeztem, és mindenhol azt mondták, hogy nem adhatnak ki.

6157 Harcsás Sándor 2016-06-12 10:38:20

Köszönöm.

6156  Spityu 2016-06-12 10:24:57  Előzmény:Harcsás Sándor: 79140

http://mihalyfimuhely.uw.hu/

6155 Harcsás Sándor 2016-06-12 10:01:07

Kellene egy hozzáértő DRZ-s elérhetősége. Tud segíteni valaki? H.S.

6154 Harcsás Sándor 2016-06-12 09:59:33

Üdvözöllek benneteket! Hol található ez a Mihályfi gépműhely ? H.Sándor

6153  Spityu 2016-06-08 16:50:52

Mihályfi gépműhely, én velük csináltattam, jó lett. Azonban nem árt óvatosnak lenni, abban az értelemben, hogy a vezérlőtárcsák stiftjei mit adnak ki. A helyzet a következő: ha ész nélkül tükrösre szabályoztatjuk mindenhol, akkor - ha sok anyag lejön - előfordulhat, hogy annyira közelebb mennek a tárcsák, hogy egyszerűen legyalogolnak a stiftekről. Javaslom, hogy a felhasználni kívánt főtengellyel rakd össze a blokk alját, szárazon. Aztán nézd meg, mennyire lógnak ki a tárcsákból a stiftek. Ennél többet nem szabad leszedni a pályák felületéből.
Trükk lehetőség régi típusú (oldalra csúszkálós középcsapággyal szerelt főtengelynél): kell még 2db tárcsa, abból ki kell vágni a menesztő furatokat, mondjuk 1x1cm nagyságú négyzetként, és ezeket 2-3 pöttyel ráhegeszteni a tényleges tárcsa megfelelő helyére. Vigyázni kell, hogy az egyik tárcsának az egyik felére, a másiknak a másikra. Összeszereléskor a kis négyzetek kifelé néznek, tehát nem a pálya irányába. Nálam így van, hibátlan. A régi típusú főtengelynél simán fel lehet szerelni, az újnál nem tudom, elfér-e a rárakáskor. Vigyázni kell arra is, hogy a rugó csak az eredeti tárcsát nyomja, ne legyen előfeszítve esetleg a kis lapolásokkal. Előny: a büdös életben nem fog lecsúszni, továbbá a főtengely stiftje is sokkal tovább fogja bírni, nem lesz vájatos. Amúgy épp, hogy nem ért még a stift végén lévő letörésig a tárcsa, szóval éppen 100%-os volt az átfedés, de számolva a kopással, ez folyamatosan csökkent volna.

Továbbá figyelni kell arra is, hogy Mihályfiék nem ismerik a tolerancia fogalmát itt. Nálam a felszabályozás átmérője pontosan megegyezett a gyári új tárcsák átmérőjével, ami nagyon nem jó. Elég egy kicsi pontatlanság a tárcsánál, a főtengelynél, vagy épp a felszabályozásnál és máris felül a peremen... hihetetlen... Megoldás: összefogtam (de lehet, hogy külön-külön csináltam, nem emlékszem) a két tárcsát és kettősköszörű segítségével kis erőkifejtéssel, viszonylag egyenletesen, közepesen gyorsan forgatva leköszörültem a külső peremből úgy, hogy legyen legalább 0.5mm a felszabályozási kerület és a tárcsák között. Egy harmadik, szintén gyári új tárcsával folyamatosan kontrolláltam a készülő tárcsák átmérőjét.

Kb. ennyi. Talán 7000Ft volt 3 éve.

6152 jocking . 2016-06-08 13:38:04

Tudtok valami gépműhelyt, ahol foglalkoznak vezérlőtárcsa pálya felújítással? Nálam úgy néz ki, mint valami régi hanglemez, nem ártana neki egy felszabályozás, de miután 2 darabból van, és belül, ezért gondolom nem tudja bárki megcsinálni.

6151  Spityu 2016-05-18 08:36:19

Matt fekete. A selyemfényű szerintem túl csillogós. Legalábbis a megpucolt műszerfal mellé tettem egy selyemfényű és egy matt fekete alkatrészt, és egyértelműen a matthoz hasonlított. Óvatosan, mosószerrel mosd el, és úgy nézd meg. Lehet, hogy az évek során rakódott rá egy kis zsír, ez-az, és attól tűnik fényesebbnek.

Anno gondolkodtam, fémig pucoljam-e. Nem tettem. Itt-ott, főként a széleknél voltak rozsdapöttyök. A véleményem az, hogy az eredeti mintázatot lehetetlenség reprodukálni, max. hasonlót lehet fújni. (Az már más kérdés, hogy az évek során a gyári felület is többféle megjelenésű volt, talán szándékosan, talán nem.) Emiatt az alapos pucolás, mosás után kapott néhány réteg matt feketét. Ne legyen túl sok, mert akkor a kis pikkelyek kontúrjai eltűnhetnek.

6150 jocking . 2016-05-14 17:03:11

Műszerfal felújítás előtt állok, ehhez kérek egy kis tanácsot.
1986-os évjárat, már "karton" felsőrész, anyósülés előtt kapaszkodó típusú műszerfalról lenne szó. Mindenképp újra kell festeni, mert néhány helyen kopott, rozsdás.
A kérdésem az lenne, hogy a festéshez milyen típusú festéket lenne érdemes használni? A boltokban kapható "sima" flakonos elég jó rá, vagy valami komolyabb lenne jó? A felület alapján selyemfényű kell rá, vagy valami más?

6149  Spityu 2016-05-09 11:31:05  Előzmény:Holnapy Gergely dr.: 79098

Érdeklődni szeretnék, ha OT rendszámot kérek, akkor vajon lehet-e variálni a számokon? Illetve mivel vidéki vagyok, egy látogatással a központi ocsmányban el tudom-e intézni? A számot persze előre megérdeklődném, szabad-e még. Szóval kezemben a műszakival, veterán minősítéssel szeretnék saját számokkal OT rendszámot, egy felutazással.

6148 Holnapy Gergely dr. 2016-04-16 07:53:42  Előzmény:jocking .: 79101

A muzeális minősítés -már korábban minősített autó esetében- helyettesíti az adásvételinél szükséges eredetisegvizsgat. Hogy itt mi lenne a költségkimélőbb sorrend (minősítés majd atiratás vagy fordítva) ezt nem tudom. Tartok tőle, hogy nem fogod megúszni hogy 2x fizess. Akkor pedig én az adásvételi-eredetvizsga-atiratas-muzeális minősítés-műszaki vizsga sorrendjet javasolom. Így mindent tudsz te intézni, és nem kell a csaladtagtol meghatalmazás, ill. 5 évre kapod a műszakit (ha NKH-hoz viszed műszakira). Ez persze függhet a te korulmenyeidtol, mert ha saját lábon akarod vinni, akkor nem szerencsés a muszakit a végére hagyni...

6147 jocking . 2016-04-15 13:30:37  Előzmény:Holnapy Gergely dr.: 79098

Aha. És hogy változik a metódus abban az esetben, ha az autó nem az én nevemen van, hanem egy családtagom nevén, de szeretném a nevemre venni?

6146 Holnapy Gergely dr. 2016-04-04 01:19:56  Előzmény:jocking .: 79097

Szia!
1) bejelentkezel muzeális minősitésre
2) elviszed az adott időpontban. Ott senkit nem érdekel hogy érvényes-e a műszakid ill. hogy hogyan jutottál oda (tréler vagy útvonalengedély, vagy egyéb)
3) megkapod a minősítést az autóra, a jelenlegi forgalmi rendszámmal
4) postán kb 2 hét alatt kezedben a papír a minősítésről
5) irány a műszaki vizsga, 5 évre műszaki
6) ezekkel a papírokkal elcuccolsz az ocsmányirodába, és vagy bejegyezteted a régi rendszámra a minősítést, vagy kéred a rendszámcserét OT-ra. Ezzel rendszám, forgalmi és törzskönyvcsere vár rád. Ha nem kell OT rendszám, akkor bármelyik ocsmanyiroda vagy kormányablak jó, OT rendszám kivaltasahoz csak a Visegrádi utca Bp-en.
7) bemutatod a "Szárnyasemblémás Baráti Kör" tagjainak is az autót, hogy méltó-e a klubhoz :-)
üdv: Hogeri

6145 jocking . 2016-04-02 16:36:28

Bürokráciával kapcsolatos kérdésem lenne, hátha valaki tud segíteni.
Arra lennék kíváncsi, hogy egy élő kötelező biztosítással rendelkező, tehát forgalomban lévő autónak hogy megy a veteránvizsgáztatása? Eddig mindig csak olyan esetekről hallottam, hogy forgalomból kivont autó először megy OT-ra, aztán műszakira, és utána kap rendszámot. Na de mi a helyzet olyankor, amikor az autó technikailag forgalomban van, csak a műszakija járt le már vagy 5 éve? Hogy lehet úgy OT rendszám egy autón, ha még "él" a saját rendszáma? Ki kell vonatni a forgalomból vizsgák előtt, vagy wtf?

6144 R. HORVÁTH NÁNDOR 2016-03-31 16:55:53

Üdv Mindenkinek!
Trabiszakértők segítségét szeretném kérni! Van egy 1978 as évjáratú mohazöldszínű gömböjített /original/ lökhárítós Combi
Trabim . Kérdés ez a típus milyen acélfelnikkel volt felszerelve? Dísztárcsás-lemezrugós vagy rápatíntós peremes felni,vagy
már a második generációs új tipusú felnivel jöttek ki? Illetve ezekben volt-e már az a filces anyagú kesztyűtartó rész a
műszerfal alatt? Fontos lenne a pontos válasz!! A gép OT vizsgára készül. Előre is köszönöm a válaszotokat.

6143 Vargay Balázs 2016-02-14 10:18:36  Előzmény: Spityu: 67072

Üdv!

Alátét megfordítva azóta, homlokfal rács alatt már régen lefújva, csak a kép nem friss...

:-)

Köszi: trabibalu

6142 Kacsándi Szabolcs 2016-02-06 13:10:52  Előzmény:Vargay Balázs: 67071

Üdv!
Lehet tudok pár dolgot a keresendõk közül.Van komplett hátsó ülésem,eredeti jó állapotú.10éve nem látott napot,de elötte is huzat volt rajta.Talán egy komplett elsõ ülés is van.Meg pár darab ajtókárpit.Keress meg ha érdekel,tudok képet küldeni.

6141  Spityu 2016-01-30 21:24:40  Előzmény:Vargay Balázs: 67071

Köszi a képeket! Ne add fel, elõbb-utóbb találni fogsz barna kárpitot, ebben biztos vagyok. Nem kevés fanatizmussal, de mindent meg tudtam oldani, pedig az enyém szürke. Az említett 2.5 garnitúrát csak mellékesen gyûjtögettem... Igaz ennek már 5-6 éve. De biztos vagyok benne, hogy fogsz találni. Addig is legyen az eredetije, vagy póthuzat.

Alapvetõen tetszik a felújítás. Két fontos dolgot azonban kiemelnék:
- a lengéscsillapítóknál az anya alatt lévõ sárga horgany tányérok már felfelé álltak a mi évjáratunknál. Nem tudom a váltás idõpontját, de szerintem a '70-es évek közepénél volt kb.
- a homloklemez ugye le lesz fújva feketére a hûtõrács mögött? :)

6140 Vargay Balázs 2016-01-30 21:15:11  Előzmény: Spityu: 67068

Üdv!

Az enyém barna kárpitos.
"Küzdök" a bontókkal, értelmes belsõ még nem került elém, vagy beázott évekig, vagy a nap szívta szanaszét, esetleg egyszerûen rommá használt, a tyúkok csipkedték a kertben, a muskátli gyökere ütötte át, szóval változatosnál változatosabb okok miatt használhatatlan, de nem adom föl! Már látszik az alagút vége. Néhány kép az elmúlt egy évbõl...
[imgw]http://kepfeltoltes.hu/view/160130/IMG_20150317_082652_www.kepfeltoltes.hu_.jpg[/imgw]
[imgw]http://kepfeltoltes.hu/view/160130/IMG_20150617_213725_www.kepfeltoltes.hu_.jpg[/imgw]
[imgw]http://kepfeltoltes.hu/view/160130/IMG_20150724_151451_www.kepfeltoltes.hu_.jpg[/imgw]
[imgw]http://kepfeltoltes.hu/view/160130/IMG_20150 815_163830_www.kepfeltoltes.hu_.jpg[/imgw]
[imgw]http://kepfeltoltes.hu/view/160130/IMG_20150829_180607_www.kepfeltoltes.hu_.jpg[/imgw]
[imgw]http://kepfeltoltes.hu/view/160130/IMG_20150914_191146_www.kepfeltoltes.hu_.jpg[/imgw]
[imgw]http://kepfeltoltes.hu/view/160130/IMG_20151017_175731_www.kepfeltoltes.hu_.jpg[/imgw]
[imgw]http://kep feltoltes.hu/view/160130/IMG_20160103_163034_www.kepfeltoltes.hu_.jpg[/imgw]

6139 Kunyi Tamás 2016-01-30 20:35:59  Előzmény: Spityu: 67069

Villanyszerelés, fûtéstechnika.
Ezek szakszerû kivitelezésére és karbantartására(!) nagyon oda kell figyelni!
Személy szerint nagyon sajnálom a tulajdonost. Kíváncsi lennék a tûz okára.

6138  Spityu 2016-01-30 16:37:37

[url]http://index.hu/belfold/2016/01/30/veteran_autok_egtek_el_a_xii._keruletben/[/url]

[url]http://platesmania.com/hu/nomer7673083[/url]

6137  Spityu 2016-01-30 16:36:57  Előzmény:Vargay Balázs: 67067

Hali!

Szürke kárpitos még? Azért kérdem, mert az nem fog egyik napról a másikra menni, vagy csak nagyon nehezen. Az enyém is '84-es, (március 26-os forgalmival), még szürke kárpitos. Szerencsére van egy '80-as donor, ill. sokat jártam bontókban, vastelepeken, így betáraztam belõlük. Szóval én is ezt az utat javaslom neked. Keresgélj esetleg kert végében rothadó, de póthuzatos kocsikat, azokban jó eséllyel találsz. Ha barna kárpitos már, akkor is. Abból mondjuk volt kb. 2 kocsira valóm, de elajándékozgattam már õket itt.

Tennél fel pár képet a kocsiról, esetleg írnál róla pár részletet? Kíváncsi vagyok.

6136 Vargay Balázs 2016-01-24 05:39:07

Sziasztok!

Új vagyok a csapatban, Trabizásban nem, segítséget szeretnék kérni.
Nyakig benne vagyok egy '84-es 601-es felújításában, célegyenesbe értem, a járgány darabokra szedését, karosszéria külsõ-belsõ újra fényezését, az egész autó újra csavaronkénti összerakását követõen belsõ térhez értem, tavasszal szeretném megjáratni az elsõ napsütésben.

A saját gyári üléshuzataim nem a legszebbek, szeretném gyári közeli állapotra hozni, keresek komplett gyári belsõ garnitúrát (elsõ-hátsó üléshuzat, akár egyben ülésekkel, ajtó kárpit, doblemez kárpit).

Ha tud valaki eladó dolgokat jelezzen, köszi.

Üdv: trabibalu

6135 Kacsándi Szabolcs 2016-01-11 17:50:56  Előzmény:Kiss Krisztián: 67064

Jó kép,de nem sajnáltad kitolni a hóba?

6134 Kiss Krisztián 2016-01-08 18:13:24  Előzmény: Spityu: 67055

Wáááá.Erröl volt egy pár fotóm nekem is!Mohásan is. :)

6133 Kiss Krisztián 2016-01-08 18:11:28

Üdv.És BÚÉK!
Egy téli kép a trabimról!
[imgw]http://kepfeltoltes.hu/160108/janu_r_001_www.kepfeltoltes.hu_.jpg[/imgw]

6132 Bajáki Péter 2015-12-23 03:05:03

Ma láttam a neten.
Tetszik az együtállás. Ha jól tudom a zöld az Ék Rolandé, a korallszínû pedig valamilyen bácsié, aki Sopronban / Mosonmagyaróváron lakik.

Meglepett, hogy megválik tõle. Vagy talán már meg is vált, mert német az elérhetõség. Tudtok errõl valamit?

[img]http://kepfeltoltes.hu/151223/0271516398001_www.kepfeltoltes.hu_.jpg[/img]

[url]http://ww3.autoscout24.de/classified/271516398?asrc=st|as[/url]

[img]http://kepfeltoltes.hu/151223/Trabant_P50_500_ORIGINAL_Gebrauchtwagen__Benzin____7.199___in_Aschaffenburg_www.kepfeltoltes.hu_.jpg[/img]
[i](Módosította BajakiPeter 2015.12.23. 04:07-kor)[/i]

6131 Kunyi Tamás 2015-12-17 21:25:05

Ha tudták volna '91-ben, hogy milyen értéket próbálgatnak az utcán. Szerintem az egy egykori NSZK-s utcai felvétel lehet, mivel szinte csak nyugati autókat láttam a Trabanton kívül.

6130  Spityu 2015-12-15 07:29:30  Előzmény:Bajáki Péter: 67060

Ezt láttam anno. :) Nem rossz, de sajna nem eredeti a fényezése. Akkor már inkább ez, bár lehet, hogy ez is felújított, annyira nem látszik: [url]https://www.youtube.com/watch?v=ZUj5nDEeuc8[/url]
További videók is vannak a kocsiról.

Nem mellesleg a hangja is egész frankó.
[i](Módosította Spityu 2015.12.15. 08:36-kor)[/i]

6129 Bajáki Péter 2015-12-14 23:54:05

Tetszett.

Egy gyöngyszem 2015-bõl: [url=https://www.youtube.com/watch?v=Rt0bYSVdYDc]https://www.youtube.com/watch?v=Rt0bYSVdYDc[/url]

6128  Spityu 2015-11-26 20:13:03

Egy gyöngyszem 1991-bõl: [url]https://www.youtube.com/watch?v=eYF8kiGxF7Q[/url]

6127  Spityu 2015-11-11 19:44:06  Előzmény:jocking .: 67057

Na jó, de ilyenkor azért vetemedik minden, ami még jó, az is... Tsaby ennél roncsabb P70-est is ásott már ki pár éve. :D

6126 jocking . 2015-11-11 19:15:52  Előzmény: Spityu: 67056

Ennek már úgyis kampó-b@szó volt, ha ennyire szétrohadt.

6125  Spityu 2015-11-09 22:18:51

Nem vagyok benne biztos, hogy a legjobb módját választották a leletmentésnek:
[url]https://www.youtube.com/watch?v=ELprZYQJL7s[/url]

6124  Spityu 2015-10-26 09:15:32

Van gazdája. Tavaly tiszta mohás volt...
[imgw]http://kephost.com/images/2015/10/26/tr.jpg[/imgw]

6123  Spityu 2015-09-14 13:03:41  Előzmény:Holnapy Gergely dr.: 67053

Köszi a válaszokat!

Az utolsó kérdés még nyitott. :) Azt is jó volna tudom, hogy hova kellene vinni a kocsit. Valamiért nekem az rémlik, hogy azt csak Bp-en csinálnak. Talán a nagyobb hozzáértés szükségessége miatt nincs annyi ember az országban? Aztán lehet, hogy tévedek...

6122 Holnapy Gergely dr. 2015-09-14 10:57:35  Előzmény: Spityu: 67052

-A sima muzeális minõsítést célszerûen 5 évente ismételni kell (és maga a minõsítés 60 napig használható fel mûszaki vizsgán 5 éves mûszaki érvényességhez)?
Igen, így van.

-A FIVA minõsítés pedig valóban 10 évig érvényes, vagyis két mûszaki vizsgára is elég?
Ez is igaz.

-Továbbá valóban igaz az, hogy csak FIVA minõsítéssel mûszakiztatott kocsival mehetek külföldre, muzeálissal nem?
Ez nem igaz. Ugyan úgy használhatod külföldön mindkettõt. Semmi korlátozás nincs a külföldi használatra. Tudtommal még a külföldi (EU) adásvételt (eladást) sem korlátozza egyik sem (sajnos).

-Az OT rendszám ugye nem kötelezõ? Lehet variálni a számokon?
Nem kötelezõ az OT rendszám kiváltása, de bizonyos kedvezmények igénybe vétele ha jól tudom nem a muzeális minõsítéshez kötött, hanem az OT rendszámhoz. Pl. gépjármûadó ("súlyadó") kedvezmény. (Tehát adott esetben praktikus lehet az OT rendszám kiváltása is)

-FIVA minõsítést csak Bp-en csinálnak, vagy az összes helyen, ahol muzeálist is?
No, erre nincs infóm.

G