Bejelentkezés regisztrált felhasználóknak

Az oldal egyes szolgáltatásait csak regisztrált felhasználóink vehetik igénybe.
A regisztráció ingyenes!

Regisztráció új felhasználóknak


Veterán

Ez itt kérem, a Veterán topic, ahol várjuk a kedves érdeklõdõk mindenféle ügyes-bajos kérdését...30 évesnél idõsebb jármûvekkel kapcsolatban. Szóval: F8, F9, P50, P60, P70, P240, öreg 601-es és Wartburg tulajok ide!

Vendég vagy!

Csak regisztrált felhasználók szólhatnak hozzá!

6769 jocking . 2018-07-29 14:49:26

Megvagyunk az ajtóbeállítással, sikerült a művelet.
Levettem a felső zsanért és egyértelmű volt, hogy ott van a gebasz elásva. Csavarok nélkül odanyomva a külső oldalon nagy hézag volt a zsanér alatt és maga a zsanér is billegett a helyén. Kapott párat a dornival az a rész, majd az ajtót visszaszerelve látszott, hogy jó irányba haladunk. A hézagok sokkal jobbak lettek, az alsó-felső differencia most már 1-1.5 mm a majd' kétszeres távolság helyett. Itt viszont előjött egy újabb gond: azzal, hogy kiegyenesedett az ajtó, a hátsó rész is feljebb került, ahogy a üveg kerete is, ami így már hozzáért a tetőhöz. Ezért ajtó le megint, és a furatait kitágítottuk, hogy lejjebb kerülhessen. A zárnál a B oszlopon is igényelt egy ilyen furat tágítást a zár ellendarabnál, de így most már ott is jó, jól csukódik és a hézagok is szebbek. Hátul lett egy kis magasságkülönbség az övvonalnál, ami miatt a díszlécben is lesz ott egy kis lépcső, de az talán kevésbé feltűnő, mint a hülyén álló hézag.

6768  Spityu 2018-07-28 22:21:55  Előzmény:jocking .: 80360

Nos, egyértelműen látszik, amit írsz: mintha vastag volna a felső zsanér. Az alsó pedig jó. Mivel alul szimmetrikus és jónak tűnik a hézag. Javaslom, mérd meg az összecsukott zsanérok vastagságát. Ha nagy eltérés van, valahogy síkold meg a felső párt. Persze csak akkor, ha marad elég anyag. De lehet, hogy inkább hidraulikusan meg kellene nyomni a felső zsanér fogadó felületét az A oszlopon. Simán lehet, hogy egy "kinyílás" kitépte a lemezt, kijjebb görbítette azt. Ez talán vissza is megy anélkül, hogy a duró ragasztása megsínylené. Max. elhúzod újra ott, szerintem nem vészes e szempontból a művelet.
Ekkor a várakozásaim szerint a duró hézag felül is jó lesz, mindkét oldalt. A díszléc is vonalban fog futni. Az ablakkeret és a B oszlop közötti hézag is nőni fog, de egyben egy kicsit nyílni is. Jelenleg párhuzamosan fut a kettő, préselés után felül kicsit nagyobb lesz a távolság, de szerintem nem lesz szemmel látható, zavaró. Nem fogja vonzani a tekintetet.

6767 jocking . 2018-07-27 21:38:12

Kicsit turkáltam az "archívumban" és jól emlékeztem, ez az ajtó már akkor is így állt, mikor hozzám került. Látszik, hogy hátul alig van hézag, ami lefelé egyre nagyobb, elöl pedig a hézag felül pontosan kétszer szélesebb, mint alul (pontosan, mert megszámoltam a pixeleket :D ). Úgyhogy ez nem félrelakatolási malőr, ez valami korábbi eset maradványa. Már csak a megoldás hiányzik.
Kép a régi-régi állapotról:
https://i.imgur.com/IaSyVXQ.jpg

6766 jocking . 2018-07-27 21:09:47

Ma állítgattam kicsit az ajtókon, és alighanem megvan a probléma.
Tüzetesebben átnéztem a hézagokat, és az első felül nagy, lefelé szűkül, a hátsó pedig pont fordítva van. Vagyis olyan, mintha az egész ajtó ferdén állna a nyílásban, ami már csak azért is fura, mert a felső rész (ahová a díszlécek mennek) viszont tökéletesen fut. Most már csak azt kéne kigondolni, hogy ezt mi okozza, és hogy lehetne korrigálni. Valahogy azt kéne megoldani, hogy a felső zsanér kicsit beljebb legyen az A oszlopban, az alsó meg kijjebb. Valamit mindenképp csinálni kell vele, mert egyrészt nem túl szép, a nagyobb baj viszont hogy elöl az ablak tövénél még hézag is van, túl messze van a keret a tömítéstől, simán bejönne ott a víz.
Amit még tervezek, hogy összerakom az eredeti ajtót, és azt is visszapróbálom a helyére. Akkor majd kiderül, hogy tényleg ilyen volt-e azzal is.

6765 Piret Endre 2018-07-27 21:08:39  Előzmény:jocking .: 80357

Az enyémnek az ajtajai újkorában is úgy záródtak, hogy mindig dudáltak meg villogtak meg mutogattak a többi közlekedők apámnak, hogy csukja be rendesen. Pedig olyankor volt becsukva. Beljebb állítani nem lehetett, mert akkor nem csukódott egyáltalán.
Ez a tulajdonsága a gumi pusztulásával kicsit javult. Én meg annyira megszoktam, hogy nem jártam utána fényezés előtt. Most új gumival aztán megint az van, hogy kevéssé fut a díszléc.
Én így szeretem :-)
Egyébként megyeget szépen azóta is, és egyre inkább múlik az alapjárati mizéria is csak úgy magától.

6764 jocking . 2018-07-27 07:56:41  Előzmény: Spityu: 80356

Nem az elemek, a komplett ajtó cserélve lett, mert a sajátjának eltűnt az alja. Viszont összemértem a két ajtóburkolatot, és tök egyformák szélességre, ezért is lett aztán a csereajtó sajátja használva. A zárat még nem piszkáltuk, azzal még talán lehetne állítani az illeszkedést hátul, ahogy a küszöb se kapott még kalapácsos kezelést.
Ezzel az első hézaggal még majd meglátom mi lesz, egyelőre nem igazán tudom, hogy lehetne állítani. Viszont azt a 1.5-2 mm-t én nem érzem akkora katasztrófának, főleg úgy, hogy eddig is ilyen volt, és hogy láthatóan ez az oldal már kapott korábban valami behatást, ahogy a nyomokból látszik (a határoló körüli rész arra utal, hogy ez az ajtó régebben vagy kivágódott, vagy valahogy előrehajtották).

6763  Spityu 2018-07-26 23:12:23  Előzmény:jocking .: 80353

Hátőőő...
Az ajtó két oldalán a hézagnak ugyanakkorának kellene lennie, főleg, ha nem voltak csereberélve a duroplastok. Ugyanis azt gyárilag felragasztást követően vágják ki egy speciális célgéppel, emlékeim szerint 8mm-t eredményezve. Voltak cserélve az elemek valaha? Nem húzódott el valami valamerre?
Nekem mindkét ajtó kissé felfelé állt hátul zárak nélkül. A díszlécek megmutatták, hogy mennyire kell lehúzatni a zár ellendarabokkal őket. Megfelelően döntve(!) az ellendarabokat, hogy a fogaskerekek finoman érjenek hozzájuk. Valamikor régen a furatok kicsit ki lettek bővítve apám által. Célszerű ezt is fényezés előtt megejteni, ha szükséges. Az nekem fura, hogy beleér a küszöb élébe az ajtó. Kalapács kevés volna?

6762 jocking . 2018-07-26 20:31:35

Folyamatban van az alkatrészek festés előtti felpróbálása. Felraktam az ajtókat, a maszkot, a motorháztetőt és a csomagtérfedőt (az ajtókat tömítéssel és zárral együtt.
Minden szépen passzol, legalábbis pontosan ugyanúgy, ahogy szétszedés előtt kinézett. Az ajtók nagyon szépen csukódnak, nem olyan beb@szósan, mint szétszedés előtt. Úgy tűnik sokat számít, hogy nem betonkemény tömítés van alattuk (ki gondolta volna)...

Ahogy írtam, az ajtók pontosan ugyanúgy állnak, mint szétszedés előtt. Egy kicsit állogatni kellett, hogy ide eljussunk, el is értünk az állíthatóság határára, jobbat már nem bírunk a mostani furatokkal csinálni. Ezt azért írom így, mert a tökéletestől messze van, a felső hátsó sarkok magasabban vannak mint a hátsó sárvédők teteje (2-3 mm max., lejjebb már csak azért sem mehet, mert elakad az ajtó pereme a küszöbön lévő élvédőben), és az ajtóhézagok sem egyformák jobb és bal oldalon. A bal oldalon az A oszlopnál elég nagy a hézag, majdnem 1 centi, de ez pont az a rész, amit nem lehet sehogy közelebb vinni, ez eddig is ilyen volt.

Korábban már szó volt róla, hogy ezeken soha nem voltak tökéletesek az illesztések az ajtónál, remélem ez még belefér. A napokban rakok majd fel képet.

6761  Spityu 2018-07-23 21:02:03  Előzmény:jocking .: 80350

Szerintem gyárilag a hattyúnyak volt körbefújva. Tehát a padlólemez a választóvonal. Én így fújtam le. A hattyúnyak - doblemez - padlólemez hármashatáron van 1-1 lyuk. Az gyárilag a Mester karosszéria akrilhoz hasonló anyaggal volt kitömve kívülről. Alvázvédőzés előtt azzal simítottam ki azokat a sarkokat.

6760 jocking . 2018-07-23 19:16:35  Előzmény: Spityu: 80349

Pont azért terveztem festés előttre az alvázvédőzést, hogy a doblemezeket és a küszöböt is meg tudja fújni, hogy eredetibbnek tűnjön. :) Na nem mintha fényezés után olyan marha kényelmes lenne alvázvédőzni... :D

Báj dö véj, az alvázvédő a motortérben meddig ér fel? A tappancsok mögötti részre még mehet a tűzfalon, vagy a hattyúnyak teteje a felső határ?

6759  Spityu 2018-07-23 17:59:26  Előzmény:jocking .: 80348

Nekem nem volt rendes pisztolyom, ezért sima 1.2-es dűznijű fényező pisztollyal fújtam, persze hígabban, mint ahogy érkezik a massza. Jóval. Oldalára volt borítva a kocsi. Annak ellenére, hogy be volt hígítva, nem folyt meg egy irányban, és nem is lett sima a felszín, dorozmás lett. Szóval összességében nem lett rossz. Az biztos, hogy a kimondottan alvázvédő pisztoly nagyon sok anyagot felvisz, de szerintem meg tudod úgy fújni, hogy ne folyjon meg. Én nem rég az offtopik autóm hátsó dobjait fújtam ki, és csak egy-két helyen indult meg egy kicsit, de az sem volt vészes. És azok sem függőleges felületek voltak. Ahol megindult, ott is csak azért, mert szűk helyen kellett mozognom és a pisztoly is közel volt ilyenkor a fújandó felülethez. Szóval nyugodtan állj neki hígítatlan alvázvédővel, nem fog megfolyni. Arra figyelj, hogy először mindig a legnehezebben hozzáférhető helyeket fújd ki: a 4 peremet. Ha ez megvan, várj. Ha szikkadt, akkor nyomass fel újabb réteget, amíg már jónak ítéled meg. Csak ezután menj a többi helyre: tornyok. Aztán a maradék doblemez, táblás dolgok sorrendben. Azokat már fújhatod folyamatosan, nem kell bebújkálnod sehová és nem kell ügyelned arra, nehogy szétmaszatolj valamit. Ez természetesen igaz a különféle dolgok fényezésére is: mindig a legnehezebben hozzáférhető részletekkel kell kezdeni. Szóval szerintem nyugodtan állj neki oldalára döntve.
Most ilyet használtam: http://festek-pecs.109.hu/?aid=561031&kid=5746 (rendes pisztollyal, hígítatlanul)
A Trabantnál anno: https://www.bfsbolt.hu/alvazvedo-hb-body-930-alvazvedo-fekete-szinu-1kg-6375 (fényezővel, hígítva)
Szerintem egy kaptafára készülnek ezek a bitumenes holmik.
Annyit vettem észre, hogy a most felfújt lassabban szárad ki, talán még most is ragadna, ha nem lenne poros kissé. Szóval ez esetben 1 hónapot azért célszerű várni, mielőtt kapná a terhelést. Nyilván nem fog 1 hónap múlva még menni az autó, de ha fényezőhöz menne, ott ezt-azt ki kellene maszolni talán, és akkor nehéz lesz bármit is felragasztani alulra. Bár... talán nem is baj, ha festékködös lesz, gyárilag is az volt a széleknél + a doblemezek rendesen kifújva. Az alja meg nem lesz olyan, az elszívó megoldja.

6758 jocking . 2018-07-23 16:30:28

Ismét felmerült két "aprócska" dolog. :)

A lökhárítók belső oldala a tartóvasakkal milyen színű volt? Az autó színe volt rajtuk, alapozó, vagy fekete?

Az alvázvédőt hogy érdemesebb fújni, aknából, vagy felborítva? Aknából szopóbb lenne, borítva viszont tartok tőle, hogy egy irányba megfolyna a cucc, és hülyén nézne ki (míg aknából egyenletes "cseppkőbarlang" szerű a kinézet, ha esetleg sok lenne és csepegne).

6757 jocking . 2018-07-20 18:51:45

Nah, bent vannak az új függőcsapszegek. Természetesen, mint a "méd in hungeráj" cuccok 99.99%-a, ez is szar volt egy ponton, a bevágás a csapnak túl kicsi volt rajta, ki kellett reszelni. Viszont így már végre összement, és a csap teljes hosszában egyforma vastagságú, és végre a csapszeg persely sem esik rá, kelleni fog a dörzsár. :)

6756 jocking . 2018-07-18 22:05:58  Előzmény: Spityu: 80345

A rugóvillák jók, azokkal nincs gond, most az alsó függőcsapszeg csapokról van szó. :)

6755  Spityu 2018-07-18 22:02:41  Előzmény:jocking .: 80343

Kicsit elvesztettem a fonalat. A rugóvilla új / újszerű, 20.00 mm-es? A persely már be lett ütve a csonkállványba? Az zömít rajta 1-2 tizedet.

6754 jocking . 2018-07-17 20:20:26

Újabb kis update. Múlt héten felmentek a durók is a helyükre. A négy sárvédőre 4 würt uretános ragacs ment el eddig. A következő lépés az ajtók alapozása, ami után azokra is mehet fel a duró, aztán jöhet az alvázvédőzés (találtam a würth-nél olyat, ami fekete és festhető, úgyhogy ezzel sem lesz gond), majd ha minden passzol, mehet a fényezőhöz.

Történtek fejlemények futómű téren is. Beszereztem a német függőcsapszeg perselyeket, és "örömmel" konstatáltam, hogy ezekkel is lötyög a csapszeg, igaz csak kb. fele annyit, mint a magyarral. Úgyhogy a következő művelet itt a függőcsapszegek cseréje. A régieket már kiszedtük, és berendeltem zsombitól az újakat, a héten remélhetőleg ez is megoldódik.

A múltkori leállás óta a weboldalra nem lehet képeket beszúrni, úgyhogy jobb híján itt az orcakönyves galéria link:
https://www.facebook.com/pg/trabiweb/photos/?tab=album&album_id=1521550617878482

6753 jocking . 2018-07-08 21:48:02

Megvagyok a varrattömítőzéssel. Tegnap felment a tényleges tömítő réteg, ma meg ráfújtam az eredetit utánzó verziót. Kicsit meglepődtem a hígítási arányokon, egy az egyben ment a hígító és a varrattömítő, mert sűrűbbre hagyva köpte a pisztoly. Viszont nekem bejön a végeredmény, már pár perc száradás után kezdett hasonlítani az eredeti textúrájára. Holnap-holnapután mehetnek fel a durók. :)

6752 jocking . 2018-07-03 10:39:27  Előzmény: Spityu: 80337

Tehát akkor ez nem valami kisipari kendács, akár maradhatna is csavaros.

6751  Spityu 2018-07-03 00:19:04  Előzmény:jocking .: 80336

Én így tudom (a szögletes, műanyag sarkosra leszűkítve): az első és a hátsó is hegesztve jött ki az autókon. Viszont mindkettőből volt gyári pótalkatrész konzol nélkül, csavarozási lehetőséggel + konzol.
Jelenleg hibátlan, de nem a kocsi sajátja van fent elöl, hegesztett verzió és gyári új szett hátsó, csavaros.
Ami lejött: mindkettő hegesztett. De nem tudom, hogy a kocsi eredetije volt-e mindkettő. Az első szinte biztos, hogy nem, a hátsó lehet. Majd megkérdezem, mert '90 körül a bal elejét és kissé a jobb hátulját is megroppantották.

6750 jocking . 2018-07-02 16:22:19

A múlt héten kiderült, hogy az első lökhárítóm nagyon xar állapotban van, a nagyobb gond, hogy a cseredarab is.
Szerencsére gyorsan sikerült egy jó állapotút találnom, viszont észrevettem rajta egy érdekességet.
Az a fura, hogy a konzol, ami magát a lökhárítót rögzíti a karosszériához, úgy van rácsavarozva magára a lökhárítóra két csavarral, az egyik az alsó lyukon kereszül, a másik pedig egy kis derékszögű lemezzel. Látszik rajta, hogy gyári megoldás, bár én még soha egyetlen ilyet sem láttam.
Ez valami évjárati sajátosság? Az eladó szerint mindig (minden 601-en) így volt, a házi kendács miatt hegesztették fel később, mert zörgős volt a csavar lazulása miatt. Ezt mondjuk furcsállom, mert még soha nem láttam olyat, amin legalább a konzol helye látszódott volna (meg miért is vágták volna le hegesztés esetén, pozícionálni jó), bár az igaz, hogy a konzol alatti furat mindegyiken rajta van.

6749 Piret Endre 2018-06-29 09:52:13  Előzmény:jocking .: 80334

Egy jó nagy franciakulcs sem rossz, főleg ha sima a pofája belseje. Csak csuklófájást okoz a sokadik után :-)

6748 jocking . 2018-06-28 19:13:28  Előzmény: Spityu: 80333

Hát ez nekem kutya közönséges blitz fogónak tűnik, az meg szerencsére van itthon, ahogy vaslemez is. :)

6747  Spityu 2018-06-28 14:25:37  Előzmény:jocking .: 80331

2017.04.04 és környéke, itt.
Kb. így nézett ki a fogó: https://www.szerszamkell.hu/keziszerszamok_1/fogok_patentfogok_6/patentfogok_86/king_tony_onzaro_grippfogo_178_mm_20677
Az acéllemez meg tényleg csak egy sima, erős acéllemez volt. Így a fejek szépek maradtak, de a szegecs is jól összenyomódott.
A kilyukadó szár hegy nekem is rémlik. De nem vagyok benne biztos, hogy az szándékos, lehet, hogy csak úgy sikerült. Igazából zömülnek ott annyit a dolgok, hogy nincs rá különösebb szükség.
Igazából három fontos dolog van: férjen oda jól a fogó, a fej ne sérüljön, elég nagy erőt ki lehessen fejteni vele. A sárcsapó guminál a középső szegeccsel kell kezdeni, utána a két szélsőhöz már oda fér a fogó. A kétszegecses változatot nem ismerem, hogy ott mennyivel vannak beljebb a szegecsek. De a tiéd még 3 szegecses, nem?

Na, megtaláltam a fogót! A Baumaxban vette még nagyon régen Tsaby, azt mondta. Akkor volt 8e. http://metman.hu/fogok-specialis-fogok-csapszegvagok-lemezollok/specialis-fogok/szegecs-keszlet-275db
Első oszlop, második sor. Az a fej kell a bőrszegecshez, de mondom, kinyomódik vele a szegecs közepe... Emiatt próbálkoztam a sima felületű műanyaggal, azzal jobb lett, de nem tökéletes. És végül rájöttem, hogy simán egy acéllemez kell oda. Az apa oldalhoz is van betét, de az nem fér oda a karosszériaperemtől.

6746  Spityu 2018-06-28 14:10:47

Tuti, hogy olvassa a fórumot... :D https://www.youtube.com/watch?v=NZ5__ozKjI4

6745 jocking . 2018-06-28 12:32:54

Más téma, bár úgy emlékszem részben már érintettük korábban, viszont csak felszínesen. :)
Vannak ugyebár a szegecsek, amik a durók íveiben, az ajtók alján és a motorháztető sarkaiban vannak. Ezeknek a felhelyezését milyen módszerrel és szerszámmal lehet megoldani? Próbáltam keresgélni bőrdíszműves oldalon, de ott egy egész asztalnyi présgépük van erre a műveletre, ami itt nyilván nem használható. Maradna valami fogós megoldás, csak annál meg "foschok", hogy a fogó behorpasztja a szegecs fejét. (próbálkoztam orcakönyvön is, ott egy zseni azt írta, hogy popszegecselővel kell feltenni, úgyhogy azt a forrást inkább hanyagolnám... :D )
Ráadásul a régi szegecsek leszedésekor nálam úgy tűnt, hogy az "apa" darab hegye be is van szakítva valamilyen szerszám által, hogy szétnyílva belülről is összefogja a cuccot. Ezt egy sima harapófogóval viszont nem lehet megoldani.

6744  Spityu 2018-06-27 00:00:14  Előzmény:jocking .: 80329

Lehet beállás nyoma is, de gyárilag is eléggé el van nagyolva a főtengely körüli rész. Benzin, denszesz, gázolaj, műanyag sörtés (lazúr) ecset. Ezek jók lehetnek nagyoláshoz. Ha esztétikailag zavaró marad kívülről, akkor először megpróbálkozhatsz nátrium-hidroxiddal, vagy foszforsavval, de azért ne túl töményen, mert mattítanak. Ha nagyon nem jön le és / vagy nem tetszik valami miatt a felület, akkor szórasd le üveggyönggyel. Nem olcsó, de szinte teljesen fényes lesz a felület, nagyon kíméletesen lehet vele dolgozni.

6743 jocking . 2018-06-26 21:13:07

A szabályozás viszont szerintem tényleg nem kellene a kopottság miatt, max. a karcok miatt, majd meglátom, mit mond rá a műhely. Amúgy ma elkezdtem megpucolni a blokkot, és ami így elsőre fura a videóban lévőkhöz képest az az, hogy nálam a blokk belseje, ahol a sonka forog, sötétbarna, mintha égett lenne és le sem akar jönni róla. Valamint ott is van pár karc. Gondolom az egykori beállás nyomai.

6742 jocking . 2018-06-26 21:00:25  Előzmény: Spityu: 80327

Jó videói vannak a tatának, kár, hogy csak feléből-harmadából értem. :D
A főtengelyes videóiban bemutatott összes csapágy kaki nálam is, azzal a különbséggel, hogy a szíjtárcsa felőliből simán kipotyogtak a görgők a kosárból, annyira nem volt tartása.

6741  Spityu 2018-06-26 18:43:01  Előzmény:jocking .: 80325

Ha már vezérlőtárcsa felszabályozás: https://www.youtube.com/watch?v=uDzKJYq-ERQ

Szóval van az a körlap. Na, Mihályfinál (az én esetemben) 140.00 mm volt, ami a korábbi hozzászólásomban említett problémát okozta. Amúgy átmérőre simán lehetne kb. 145 mm is.
Érdemes a többi videót is megnézni, azon kevesekhez tartozik, akikét érdemes. Vannak főtengely elemzős videói is, bár nem egészen a te kérdéseidre adnak választ, mutat ezt-azt.
Amúgy úgy emlékszem, e-bay-en szoktak árulni OSD dugattyúkat. Lehet, hogy ez egy és ugyanaz, van is erre utaló, régebbi videó is.

6740  Spityu 2018-06-24 19:19:33  Előzmény:jocking .: 80325

Az van, amit írtam. Olajszóró tárcsa az ékszíjtárcsa alatt közvetlenül. Nincs olyan rugós gyűrű féleség, ami a lendkerék és a nyugvócsapágy között van.
Mihályfi szerintem rugalmas ilyen szempontból, mivel ugye ő maga készíti, nem csak értékesít... Ha azt mondod, hogy azonnal kell egy, lehet, hogy tud adni. De ha azt mondod neki, hogy itt van 4 darab, hozza ki belőle a lehető legjobbat, akkor elszórakozik vele, hogy minél jobb legyen. De fényképezd le szerintem a 4-et, mert így nehéz megmondani, hogy melyikből mit lehet felhasználni. Na nem mintha fényképről lehetne következtetni a kopottságra.
A könyöklőn ne sokat gondolkozz, mert hamar el fogják vinni.

6739 jocking . 2018-06-24 16:20:09  Előzmény: Spityu: 80322

Nekem szerintem gyári a két talált labirint, mert arra hasonlítanak, ami az ostmobile-os linkben van. Ékszíjtárcsa meg van kettő is hozzávaló, úgyhogy lesz mivel legózni. :) Ami még nem egyértelmű, hogy az ékszíjtárcsa és a labirint, valamit a labirint és a csapágy között van-e valami lemez alátét úgy, mint a lendkerék felől. A még szét nem szedetten mintha látnék ott valamit, a szétszedetten nem volt semmi.

Viszont ha már szóba került a csapágy. Ha elviszem a főtengelyt megcsináltatni, és esetleg felmerül lehetőségként, hogy azt kapom vissza, amit odavittem, akkor a felújító cég (pl. Mihályfi) adja hozzá a csapágyat, van én dönthetem el, milyen legyen rajta? Amennyiben az utóbbi, úgy milyet érdemes rárakatni?

A könyöklő tényleg csábító, majd ránézek, hogy az enyémek milyenek. :) A hátsó ülés viszont egész jó állapotú, inkább a tetején lévő műbőr betéttel van gond, az egy kicsit repedt itt-ott.

6738  Spityu 2018-06-24 13:20:27  Előzmény:jocking .: 80320

Más. Nem tudom, hogyan állsz könyöklővel, de ennyiért, ilyen állapotban még a barna is ajándék: https://auto.jofogas.hu/borsod_abauj_zemplen/Trabant_601_limuzin_konyoklo_karpit_gyari_szakadas_mentes__80974055.htm

Plusz érdemes lehet ráalkudni az ülésekre. Ha vannak a tiéden díszítő varrások, azokat utólag simán lehet pótolni. De ha a tiéd jó állapotú, akkor kijön az ülőlap anyagából mintázathelyesen 1 könyöklő. A hátlapra meg egy ügyes kárpitos simán hozzávarrja egy rossz szövetű huzatból a jó állapotú műbőr részt, felülre. + a varráscsíkokat.

6737  Spityu 2018-06-24 13:14:55  Előzmény: Spityu: 80322

Javítom is magamat. Megtaláltam a könyvet. Jól írja, és nem azt, amire emlékeztem. Azt írja egyértelműen, ha egy régi típusú főtengelynél a gumi szimmeringet kidobjuk, és felteszünk egy régi típusúra való labirintgyűrűt, akkor az ékszíjtárcsából le kell munkálni 2 mm-t. (Vagy feltenni egy labirintosra való ékszíjtárcsát, de ezt már nem írja.) Ami 2 mm természetesen annyi, amennyi az agy résznek a vastagsága tengely átmérőjénél.
De ugye ezeknek nincs különösebb jelentősége a te esetedben, mert neked eleve új típusú, labirintos főtengely való a kocsidba. Csak annyi a dolgod, hogy megmérd a rendelkezésre álló ékszíjtárcsákat, milyen hosszúak, és valamelyik röviddel neki állj sakkozni, szárazon.

6736  Spityu 2018-06-24 12:48:28  Előzmény:jocking .: 80320

Na, előkaptam 2, garantáltan eredeti főtengelyt. Egy szimmeringest és egy labirintost, az alábbiak vannak ugyebár a kérdéses tengelyvégen:
- hengergörgős csapágy szimmering pályával (amit szűkítőnek írsz, de ez egy blokk), szimmering (bár ez most a mérés szempontjából nem számít), olajszóró tárcsa,
- hengergörgős csapágy, labirint, olajszóró tárcsa
Az alkatrészek össze vannak tolva, tehát mérhető a tengelyvégig rendelkezésre álló szabad hossz. Az olajszóró tárcsa és a tengelyvég távolsága szimmeringes esetén 54, labirintos esetén 52 mm. Vagyis valóban, a két ékszíjtárcsa különbözik.

Viszont! A könyv ugye azt írja, hogy 2 mm-t le kell kapni, igenám, de emlékeim szerint ezt ahhoz a részhez írja, amikor a szimmeringes főtengelyre húzunk egy arra való, speciális aggyal gyártott labirintgyűrűt. Holott szerintem pont abban az esetben nem kellene leesztergálni.

Összegezve az alábbi tengelyvég hosszúságokkal kell számolni (csapágy, valamilyen tömítő, olajszóró tárcsa összeállításkor):
- csapágy, szimmering pálya, olajszóró tárcsa -> 54 mm,
- csapágy, szimmering pálya, speciális labirint, olajszóró tárcsa -> (51-)52 mm,
- csapágy, normál labirint, olajszóró tárcsa -> 52 mm.

A középső esetnél azért írtam 51-52 mm-t, mert ami nekem volt a motorban, az viszonylag vékony húsú volt középen, kb. 2 mm-es, de Csapinál amit láttam, az szerintem inkább 3 mm körüli.
http://www.ostmobile-shop.de/Kolbenringabdichtung-Umruestsatz-fuer-die-Kurbelwelle-des-Trabant-601-0440334789 kb. ilyen vastag az enyém, de ez gyári, az enyém valami utángyártott volt szerintem, mert sárgára volt passziválva és acélból készült.
http://trabantwartburgalkatresz.eu/alkatreszek/fotengely-labirint-elso-regi-tipus-trabant-601radialwellendichtring-alte.html

Szóval ha egy régi főtengelyre gyári, szimmeringeshez való labirintot teszünk, akkor szerintem a labirintos ékszíjtárcsa használható. De célszerű szárazon is összerakni a blokkot, megnézni, hogy egyvonalba esik-e a 3 tárcsa. Egy valamire ügyelj, az ékszíjtárcsát előre fel kell tenni, nehogy beleess a hibába, hogy utólag próbálod és koppansz. Persze meghúzni ráérsz a legvégén is.

A 4 főtengelyedre nem tudok mit mondani. Az a baj, hogy elég sok kókler felújító van, össze-vissza variálnak mindennel. Pl. úgy értelmezem, hogy az egyiknél nem is biztos, hogy hengergörgős csapágyazás van. Láttam már golyósat, nem is ment sokat...
A szimmeringes közepén lévő, két részből álló labirint szerű gyűrű alumínium. Mindkét típusú főtengelynél van a középső és az ékszíjtárcsa felőli csapágyakon pozicionáló tüske, ami a blokk osztássíkjában lévő kis zsákocskákba ülnek be.

Az elnyalt fejű vagy bennszakadt csavar kihajtására még a fúrást is választhatod. Nekem a fényezett kasztninál szakadt bent egy C oszlop csavar, félúton. Gondolhatod, mennyire örültem neki. A kilógó rész kb. 3 mm volt. Egyáltalán nem lehetett ráfogni. Hegesztés a kasztni miatt kizárva, biztos, hogy a látható részig felpöndörödött volna a festés. Nem maradt más, mint egy kis gravírozó. Egy gömb alakú marófejjel síkba martam a kiálló csonkot, majd egy kisebbel teknősre alakítottam a csavar magját központosítás gyanánt. 4 mm-es menetről beszélünk. Ezután 1, 1.5, 3 mm-es fúrókkal kifúrtam. Az égvilágon semmi sérülés nem keletkezett sem a menetben, sem a fényezésben, örültem is rendesen... Amiért beleszakadt: a menet a karosszériában némileg festékes volt. A csavar újrahorganyzott, amitől egyrészt ridegedett, bár előzőleg a korrodálódástól is valószínűleg, másrészt a felrakódott anyagtól kissé megvastagodott. Így egyszerűen egy sima csavarhúzóval hajtva is beleszakadt. Az eset után minden menetet átjárattam előzőleg fúróval, metszővel. Neked is azt javaslom, hogy a 10 alatti meneteket járasd át, nehogy így járj. Pl. a blokk meneteit is áttekergettem egy 8-as fúróval. Takarítani is jól lehet vele, illetve a meghúzási nyomatékba sem torzít bele később. Apropó, ügyelj, ne legyen patika tisztaság, a csavarokat majd olajozd meg főleg, amikor aluban kell meghúzni őket. A futóműcsavarokat nem olajoztam, oda inkább menetrögzítőt használtam. Amíg nem szárad meg, gyakorlatilag az is ken, utána meg fog.

6735 jocking . 2018-06-22 19:16:26

Na, kicsit körbenéztem főtengelyügyileg.
Per pillanat négy főtengelyem van itthon. Egy még beépítve a cseremotorba, három kiszerelve.
1) A cseremotorban lévő az ékszíjtárcsa felől szimeringes, de labirintos lendkerék volt rajta. Ezt még nem bontottam ki, így bővebb infóm a többi részéről nincs.
2) Az eredeti motorban is ilyen felállásban volt a főtengely, szimering+labirint. Pont középen, a két csapágy közötti "távtartó" ezen kétrészes, drót tartja össze, stift nélküli, mintha spiáter lenne. Ékszíjtárcsa felől hengergörgős csapágy.
3) Ékszíjtárcsa felől labirintos főtengely. A két középső csapágy közti távtartó itt már rendes fém, stifttel. Ékszíjtárcsa felől hengergörgős csapágy.
4) Ékszíjtárcsa felől labirintos főtengely. A két középső csapágy közti távtartó itt már rendes fém, stifttel. Ezen még rajta van az ékszíjtárcsa, ezért nem tudom, milyen csapágy van alatta.

A 3-as és 4-es főtengelyen azt vettem észre, hogy magukon a csapágyakon is vannak pici hegyes stiftek, amiknek viszont én a blokkomban nem találtam helyüket. Illetve nyomukat igen a felületen, de nincs nekik furatuk a blokkban furcsamód (csak a középső távtartó nagy stiftjének).

Ékszíjtárcsák. A 2-es főtengelyen lévő egyértelműen különbözik a 3-as és 4-estől, amik egyformák. A 2-esé picit dundibbnak néz ki a "nyelénél", a másik kettő kisebbnek tűnik, és a tengely furata és a tárcsa között egy helyen van rajta egy öntött "derékszögű" merevítő szerűség, ami a 2-esen nincs. Tolómérőzés után látszik, hogy a 2-es ékszíjtárcsa 2 mm-rel magasabb, mint a 3-as labirintos főtengelyen lévő.

A középső rész és a szíjtárcsa alapján nekem nagyon úgy tűnik, hogy az eredeti motorban lévő, 2-es (ki tudja, hányadik csere) főtengely eredetileg is szimeringes fajta. Viszont van két labirintosom, amik biztos, hogy azok. De igazából ha a műhely betétdíjas elven működik, akkor tökmindegy, viszek nekik egy valamilyet és adjanak cserébe egy labirintosat, nekem az is megfelel. :D

6734 Kacsándi Szabolcs 2018-06-22 17:57:07  Előzmény:jocking .: 80318

Az ékszíjtàrcsa nem igazàn csereszabatos.Ha a kettőt fecserêled akkor vagy túl messze lesz a gyújtàst tartó blokkrészhez vagy túl messze.Làttam olyat ami neki is ért.Sőt oyat is hogy két tànyérlemezke volt feltéve.Az biztos hogy nem futnak a szíjtàrcsàk.Az utólagos labirintozàs egy harmadik verzió.Ott mindenképp esztergàlni kell,mert az adapter legalàbb 3mm vastag amit a szíjtàrcsa összefeszít a csapàggyal.Nincs ezzel probléma,ha normàlisan van összeszerelve,és megfelelően hézagolva.
Agyújtàshàz rögzítőcsavarja sem annyira gond.Megpróbàlhatod kifúrni és nagyobb csavart tenni.Vagy behegeszteted és újrafúrod.De hàzilag is megoldható.Megfúrod nagyobbra és belehajtasz 8-as menetet.Alumínium csavart is lehet màr venni boltokban.Ha szereztél akkor megragasztod fémragasztóval és belehajtod a menetbe.Utàna a gyújtàshàzat mintàul véve megfúrod és belevàgod a gyàri menetet.Akkor minden eredetire kerül vissza.Érdemes jobb csavart tenni a gyàri süllyesztett fejű helyett.Annyira nem kell ragaszkodni az eredetihez,és biztos hogy legközelebb is kijön.Lehet torx vagy imbusz is,azokat jobban meg lehet fogni a megfelelő kulccsal.

6733 jocking . 2018-06-21 21:00:10

Idézet a Trabant szerelős könyvből:
"[...] A forgattyústengelyek 1985-től labirintgyűrűs tömítésűek. A labirintgyűrűs tömítés minden P 55/66 típusú motorba beszerelhető az ékszíjtárcsa felőli szimeringes tömítés helyett. [...]
Figyelem!
A szimeringes tömítéses forgattyús tengelyhez tartozó ékszíjtárcsa csak abban az esetben szerelhető labirintgyűrűs tömítéssel együtt, ha az ékszíjtárcsa belső agyrészéből 2 mm-t leesztergáltunk."

Nekem ebből az jön le, hogy a szimmeringes főtengely cuccait kell alakítani, ha labirintot akarsz rátenni. De nálam lehet, hogy ezek eleve labirintos főtengelyek voltak, csak valamiért szimmering lett rátéve, hisz az iromány szerint a labirintos ékszíjtárcsa jó mindkét verzióhoz. Azt hiszem majd méricskélnem kell itt is egy kicsit.

Majd' elfelejtettem, sikerült ráfújni még 1 liter body 989-et a bódéra, már mindenütt szürkésfehér, jövő héten mehet rá a varrattömítő és a durók. :)

6732 jocking . 2018-06-21 20:51:07  Előzmény: Spityu: 80316

Hát igen, fura, de amúgy a szimmeringes és a labirintos főtengely is ugyanolyannak tűnik, az egyetlen különbség így elsőre a szimmering/labirint. Az egyiken tényleg hengergörgős csapágy volt, azt sikerült is szétszórni a padlón. :D A szíjtárcsák is egyformának tűnnek méretben, talán csak az évjáratok miatt nem tökéletesen egyformák. A labirint simán felrakható volt a szimmering helyére, csak előtte le kellett venni azt a "szűkítős" részt, amire a szimmering a főtengely felől felfekszik. De majd csinálok pár képet.

A kúpsság nézést először valóban más módszerrel csináltam, de aztán visszaolvastam a múltkori hsz-edet, és úgy is ránéztem (blokkfelek találkozásánál, "vonalzóval"). Így is ugyanaz jött ki: a vezérlőtárcsáknál minimálisan, de több az anyag, mint a csapágynál, így nem kúpos, hanem kicsit homorú. Alig észrevehetően, vagyis semmi kopás nem látszik a vezérlőtárcsa pályáján. De majd erről is lövök képet. :)

6731  Spityu 2018-06-21 18:51:46  Előzmény:jocking .: 80315

Ez így furcsa. Akkor lehet összerakni ilyen szimmeringgel, ha az ékszíj felőli végére a régiről átteszik a szimmering pályás hengergörgős csapágyat. A középső csapágyak nyilván új típusúak. A lendkerék felől variálható, attól függ, hogy milyen fedelet teszel a blokkra a lendkerék mögé, annak megfelelő lendkereket tudsz felszerelni. Egy kép azért jó volna az alkatrészekről.
A legfontosabb, amire figyelned kell, az az ékszíjtárcsa. Az újabb szerelési útmutatók ki is térnek rá, hogy eltérő a labirintos és a szimmeringes ékszíjtárcsa. Vagy csak akkor kell lemunkálni pár mm-t, ha a régi típusú főtengelyre a szimmering helyett arra való, speciális labirintot akarunk felhúzni? Ezt nem tudom. A lényeg, hogy a turbina és a főgengely ékszíjtárcsája egy vonalba essen.
A kúposságot lehet, hogy rosszul írtam le, vagy a tiédet értelmezem rosszul. Ha egy blokkfélnél tolómérővel megmértem a két henger vezérlőtárcsájának pályái közötti távolságot, akkor a nyugvócsapágyaknál mérve kisebb értéket kaptam, mint a vezérlőtárcsák külső kerületénél mérve. Mert ugye a rugó ott nyom, és ott nagyobb csiszoló erőt tud kifejteni, mint a kerületen (gondolom).

6730 jocking . 2018-06-21 14:20:01

A napokban foglalkoztam kicsit a motorral is, szembe is találkoztam egy "főtengely-Bábellel".

Jelenleg 2 motorom van itthon, az egyik a Trabi sajátja, a másik egy cseredarab, amit a döglött saját helyett kapott (egyszerűbb volt akkoriban a komplett motort cserélni, mint a főtengelyt).
1986-os az autó, ez idő alatt (már nálam is) többször is cserélve volt a főtengely a saját motorjában (magyar kisipar ftw), de az évjáratból adódóan ez már nyilván labirintgyűrűs tömítésű kellett, hogy legyen. Namármost, szétszedtem a motort (nem tartott sokáig, mert csak a főtengely és a két blokkfél volt), és meglepetten láttam, hogy a lendkerék oldala labirintos, az ékszíjtárcsa felől viszont szimmeringes. Kíváncsiságból ránéztem a cseremotorra, ugyanaz, ékszíj felől szimmering. Már csak azért is fura, mert emlékeim szerint ebbe a motorba utoljára én raktam magyar főtengelyt, úgyhogy ezek szerint a kisipar újra remekművet alkotott. Még jó, hogy van itthon vagy 3 motornyi szétszedett alkatrész, abban találtam egy főtengelyt, amin megvolt az ékszíjtárcsa felőli oldalon a labirintház.

Ja igen, belenéztem a blokkva is egy derékszög hosszabbik oldalával, hogy kúpos-e a vezérlőtárcsa pályája. Eléggé karcos, de főleg csak a "babszem" alatti rész, ahol igazán hozzáér a tárcsa, ott annyira nem gáz. A derékszög szerint meg nem hogy nem kúpos a pálya azon a részen, hanem talán még kicsit homorú is (a főtengelyhez közelebb eső rész hajszálnyit beljebb van, mint a "babszem" fölötti rész).
Majd még meggondolom a szabályozást, mindenesetre lesz még meló a blokkal, mert úgy tűnik, hogy a gyújtásjeladó házának az egyik csavarja bele van törve.

6729 Piret Endre 2018-06-18 12:00:57  Előzmény: Spityu: 80313

Pedig egyszerű: dinamónál alapjáraton már világít a töltésjelző, ami azt jelenti, hogy a fesszabályzóban visszáramkapcsoló már oldott, azaz a dinamó nem kapcsolódik a rendszerre. Ezáltal a dinamó által "felvett" nyomaték sem függ az elektromos rendszerterheléstől, csak a saját gerjesztőtekercsére dolgozik, semmi másra.
Mindez persze csak normál alapjárati fordulat környékén igaz, amikor még világít (bármilyen halvány fénnyel is) a töltéslámpa.

6728  Spityu 2018-06-18 00:16:36  Előzmény:Piret Endre: 80312

Ja, akkor jó. Akkor szerintem bármikor megejthető a finomhangolás. Azért ajánlom a lenti hőmérséklettartományt, mert úgy tapasztaltam, hogy az egy jó átlagnak tekinthető, így melegebb és hidegebb időben is valószínűbb, hogy szépen fog járni a motor.
Azt nem is tudtam, hogy a dinamónál nem számít az aktuális rendszerterhelés. Mondjuk ha valami, akkor a dinamó és a generátor számomra már bonyolult. Ami a pontos fizikai működést illeti. Nyilván attól még protonokra bontottam azt is. :)

6727 Piret Endre 2018-06-18 00:11:49  Előzmény: Spityu: 80311

Azt mondjuk nem mondtam, hogy a motor csak külső tisztítást kapott, szétszedve nem volt. Nincs miért szerencsére... Szóval túl sok bejáratnivaló nincs odabent, de persze azért kíméletes volt a kezdet, mégiscsak eltelt bő négy év két munkaütem között :-)
A dinamó kevés előnyeinek egyike, hogy az elektromos terhelés nem számít bele az alapjáratba.

6726  Spityu 2018-06-17 23:58:01  Előzmény:Piret Endre: 80310

Igen, ez így van. Nagyon le lehet ragadni egy-egy helyen. :D Az alapjárat és a keverék igény változása inkább a henger járódásának tudható be. Én megfigyeltem azt is, hogy a motor vagy éppen a beszívott levegő hőmérsékletén túl az olaj viszkozitása is befolyásolni tudja az alapjáratot. Hogy a fogyasztók működtetéséhez szükséges energiáról ne is beszéljünk. Összességében jó ez így, hogy most kicsit dúsabb, csak ne fulladjon bele, az a lényeg. Majd 2000 km-nél ajánlom a pontos finomhangolást, azután már nem nagyon fog változni, kb. addigra kopik össze minden. 500 km-ig kis terhelés, 2000 km-ig már mehet nagyobb, de még betartva a 20-40-60-80 km/h-t. Afölött már bejáratottnak tekinthető, legalábbis a sajátomból kiindulva. Üzemmelegen, felkapcsolt reflektorral célszerű állítani. A homloklemez eltávolítása bizonyos esetekben elég hosszú idő ahhoz, hogy visszahűljön a motor, emiatt ma már készítenék egy lékelt homloklemezt, amit nem kell eltávolítani ahhoz, hogy hozzáférjek a karburátorhoz. De nyáron szerintem annyira nem fenyeget ez a veszély. 20-25 kinti hőmérsékleten célszerű beállítani (szerintem).

6725 Piret Endre 2018-06-17 23:37:31

Örömmel látom, hogy készül itt még autó, és mennyivel gyorsabban, mint az enyém :-)
Update tőlem: belekerült úgy 500 km, lényegében probléma nélkül. Remélem ez így is marad. Szórakozott kicsit az alapjárat, most úgy tűnik, stabilizálta magát. Kicsit be kellett dúsítani ehhez, most majd megpróbálom visszavenni. Helyezkedtek a vezérlőtárcsák a helyükön a sok állás után, mittudomén.
Jó 30 éves tervet is valóra váltottam: kapott relét a tompított. Tudom, nem gyári, de a relé legalább eredeti DDR, és 5 perc alatt visszaalakítható. Viszont így már nem forró a forgókapcsoló hátulról a 6V-os izzók brutális áramától.

Azt még szokni kell, hogy több idő kell mindenhez vele, mert pl egy bevásárlóközpont parkolóban biztosan odajön valaki nosztalgiázni :-)

6724  Spityu 2018-06-17 13:32:06  Előzmény:jocking .: 80308

Én minden fényes feketét ezzel fújtam. Az 1K nem annyira időt- és benzinálló. A 2K viszont lakkosabb sajnos. De van gyári új kuplung illetve gázpedálom. Fénylik mint a Salamon töke. Szóval annyira nem zavar. A futóművet lemostam és megnéztem, hogy milyen volt alatta a festék, és azt is fényesnek mondanám. Az tuti, hogy nem olyan mattos, mint a pótalkatrészként boltokban néha kapható féklemezek, csonkállványok stb. (Természetesen nem a felújítottakra, hanem a gyári pótalkatrészekre gondolok.) Azok valami egészen más festékkel lettek lefújva.
A dobozos szintén akril, konverteres, ezért nem kell hozzá edző. Szerintem nem lesz velük gond.
Az ablaktörlőhöz selyem feketét, a műszerfalhoz pedig matt feketét (csak egy vékony hintésnyit, hogy ne torzítsa a mintázatot) használtam. Ezek flakonosak voltak.

6723 jocking . 2018-06-16 23:29:47  Előzmény: Spityu: 80307

Jó is hogy szóba került, mert az még nem tiszta, hogy a motortér cuccait (tank, motorburkolat, stb.) is 2K-val érdemes fújni? Benzinállók ezek? Az eddigi futómű cuccokat valami bolti sprével fújtam, ami benzinállónak volt hirdetve, de a motortérben azt már kevésnek érezném, már csak a hő miatt is.

6722  Spityu 2018-06-16 12:50:21

Jó ötlet, hogy magad szerzed be a festéket. De! Előbb legyen tényleg festésre kész a kocsi és legyen meg az is, hogy ki fogja fényezni. Konzultálj vele, hogy miből és mennyit vegyél. Jó sokat olvastam róla, hogy melyik milyen tartós, strapabíró stb. Nyilván fontos, hogy előírás szerint legyen felhordva, ne legyen túlhígítva stb., mert akkor egy csúcsminőségű festék is hamar tönkremegy. Na meg az aládolgozás, rétegkompatibilitás stb.

De most csak beszéljünk a fedőrétegről: Nekem Standox Standofleet, 3 liter vagy kiló, nem tudom már. 1 egység edző. Erre volt, aki azt mondta, hogy nem valami jó, inkább a 2:1 arányú "rendes" festékek a jók. Hát... én nagyon meg vagyok vele elégedve, igazából túl szép is. De a Standox mint márka, biztos, hogy nem tévedés, ha minőségről van szó. Az ára is mondjuk ehhez igazodik... na de ezen spórolni? Ne vicceljünk...

Amit ismerek még: Rezakryl. Ez magyar, talán a legolcsóbb. Rossz tapasztalatom nincs vele, ha jó a konszisztencia, a szóráskép, mennyiség és a légnyomás, és megfelelően alá van dolgozva, gyönyörű a végeredmény. A tartósságáról nincs infóm, mivel napfény nem éri a kocsit, csak amikor megyek vele. Bár általában direkt napsütésben nem is megyek vele, mert hamar szaunává válik. A fekete dolgokat fújtam vele. Továbbá kevertettem a hátsó váltóbaknak és az ablakemelő sínnek is színt, az is ez volt.

Mobihelre azt olvastam, hogy 1-2 év alatt bemattul, ha folyamatosan UV éri, akkor mélyen is. Nem tudok példát mondani, de vigyáznék vele. Persze, lehet, hogy ebből is van több változat is, és csak valamelyik olcsóra jellemző ez.

Sikkens: nincs közvetlen tapasztalatom, de Csucsunova tudomásom szerint ezzel fújta a púpost. Ja, de van! Mire elkészült az autóm, a szerelések következtében keletkezett 2 db körömnyi karc, amiket egy másik fényezőhöz vittem kijavíttatni, mivel az, aki fújta a kasztnit, elhúzott külföldre. Ugyan vittem javítófestéket (az eredeti maradékát), szerintem nem azzal dolgozott az öreg, hanem a saját anyagával, ami Sikkens. Természetesen spot fényezéssel lettek javítva a hibák, semmi nem látszik belőlük.

Gondolom, te is garázsban fogod tárolni az autót. Figyelj oda arra, hogy ne érje közvetlenül napfény, max. szórtan. Emiatt és a rovarok miatt is 3 lepedővel szoktam letakarni a kocsit. Továbbá waxozom minden mosás után, amint megszáradt. Egyrészt az UV ellen is véd valamennyire, másrészt sokkal könnyebben lejön a mocsok. Sajnos a fényességre is rádob 50%-ot, így lakkos hatású lesz. Létezik matt festésre való wax is, de horror áron.

Színkód van is, meg nem is. Standoxéknál azt mondták nekem, leginkább a RAL7032-nek felel meg. Egy másik helyen viszont ugyanez a kód nagyon eltér. Szóval abszolút nem hordozható a színkód... amúgy egy ajtóvázat vittem és a belsejéről vettünk mintát, miután a szaki megpolírozta azt. Fényes volt és tiszta, de biztos, ami biztos. Egy kis kézi készülékkel "beszkennelte", abból kijött az alaprecept, amibe még kézzel belekorrigált. A kocsi saját színéhez képest tökéletes lett a végeredmény. Viszont megfigyeltük, hogy garantáltan gyári és egyező színű Trabantoknál, ha csak minimális mértékben is, de szokott lenni eltérés.

A színkódos festéket is helyben keverik ki. Van néhány alapszín, azokból. Ne számíts arra, hogy pl. veszel x liter 7032-es festéket, lefújják vele, majd megkarcolod az egyik durót véletlenül, és le szeretnéd javíttatni, visszamész, kérsz 3 deci 7032-t, és az ugyanolyan színű lesz. El fog ütni, az biztos. Teljesen mindegy, hogy leolvassák, vagy kártya alapján keverik ki. Nagyon profi és igényes fényező kell az ilyen dolgok lejavítására, aki képes akár tízszer is korrigálni, hogy jó legyen az árnyalat, és csak azután fújja rá a kocsira. Ma már lehet, hogy inkább másfél autónyit kérnék. :D 1 litert nyugodtan kérjél pluszban, mint amennyit a fényező mond. Az edző 1-2 hónap alatt beszárad, de nem baj, kérdezd meg, hogy pontosan milyen néven kell venni (abból is több van szerintem), aztán a félretett festékhez majd csak azt kell beszerezned, ha javítani kell valamit. Hidd el, elsőre kukákba kidobott pénznek tűnhet őrizgetni a szobában 1 liter festéket, ami mondjuk 15-20 e forintba kerül, de sokkal fájdalmasabb, amikor azt látod, hogy valamelyik sárvédő elem elüt a kocsi színétől, mert nem volt tartalék a színből. Maga a festék (A komponens) hosszú ideig eláll. Sima PET palack tökéletes a tárolásra. Ajánlom az ásványvizes üveget, öntsd ki a tartalmát a francba, tegyél a tetejére egy sima rongyot egy rétegben, majd tedd valami meleg helyre, hogy kiszáradjon és por se menjen bele. Ezután mehet bele a festék. A kupak is legyen száraz és normál módon húzd meg, mintha csak víz lenne benne. Időnként érdemes összerázni, mert szétválik összetevőkre. Lehetőleg ne a szekrény tetején vagy a radiátor mellett, de szobahőmérsékleten tárold. Nagyon sokáig eláll így... Jah! amiben adják a festéket, pl. vödör vagy mércés, zárható kis pohárka (mennyiségtől függően) nem zárnak jól. Max. 1-2 napig tárold ebben, mert be tud sűrűsödni. Én a fenti módon fejtettem át a festéket emiatt.

6721 jocking . 2018-06-16 11:41:54

Lassan ott tartok, hogy illene gondolkozni a fényezőn/festésen és a színen.
Mindenképp az autó saját színe kerül vissza rá, ami a papirusz/törtfehér/kosz színű.
Miután az autó kívül-belül telibe lesz fújva, így nem gond az, hogy valahol elütne a szín így nem muszáj kevertetni, hanem mehetne színkóddal. Már csak azért is lenne jobb a színkódos festés, mert egy esetleges javítás esetén több helyen lenne lehetőség beszerezni (nem minden festékboltban tudnak "szemre" keverni).
A kérdés az lenne, hogy van olyan színkód a fenti színre (RAL, PAL, mittomén), ami közelíti annyira a gyári árnyalatot, hogy ne legyen zavaróan más?

6720 Kacsándi Szabolcs 2018-06-11 21:59:07  Előzmény:jocking .: 80300

Ki lehet cserélni és szabályozni is.De eddig többnyire azt tapasztaltam,hogy ami kijön azt már nem nagyon lehet visszatenni,mert sérül.Igen nehezen jött ki eddig amiket szétszedtem.De cserélhető amúgy ,viszont akkor inkább újat bele.Melegítés sokat segíthet.Egyszer ki kell ütni biztosítószeget ami már kínlódás,ha nincs jó minőségű szerszám hozzá.Utána mehet a másik,csak nehéz feltámasztani és más is könnyen sérül.