Bejelentkezés regisztrált felhasználóknak

Az oldal egyes szolgáltatásait csak regisztrált felhasználóink vehetik igénybe.
A regisztráció ingyenes!

Regisztráció új felhasználóknak


Trabant

Általános topic Trabantokról, történelemrõl, sajátosságokról. Szereléssel, javítással kapcsolatos hozzászólásokat a Barkács-szakkörbe várunk.

Vendég vagy!

Csak regisztrált felhasználók szólhatnak hozzá!

5202 Kárász Endre 2013-12-14 18:56:36  Előzmény: Tomi: 57043

Szerintem nem fogja megoldani, de persze ahogy te is írtad, elõször mindenképp ki kell próbálni.
A tömítésekrõl annyit, hogy ha esetleg mégis szétszeded, akkor ingyen tudok adni két-két gyári új hengertalp-, és hengerfejtömítést. Na jó, a hengerfejérõl nem tudom, hogy 100% gyári-e, de régi bolt régi-régi készletébõl van, és tök ugyanolyan, mint a tutira gyári.

5201  Tomi 2013-12-14 18:28:57  Előzmény:Kárász Endre: 57042

Márt csak azért sem túl jó visszavinni, mert ha még azt mondják, hogy ok, vajon nem e küldenek egy ugyan ilyen gyöngyszemet? A másik, hogy 1 hetet kellett erre is várni megint egy hát + egy garnitúra tömítés ismét ami 1500Ft, mert csak hengertalp tömítés nincs külön, legalább is itt. (Még egy sima tömítés garnitúrát is úgy kell kisírni, ami nincs félrelyukasztva.) Plusz ismét le kell szedni a dugattyúkat csapszeget. Persze igazad van vissza kéne vinni csak én már kezdek belefáradni ebbe. Szóval ha ettõl még jó lesz mondjuk 2 új rugóval akkor inkább maradnék annál, mert az jóval olcsóbban kijön. Fõleg ha még itthon is találok, van rá némi esély. A kérdés, hogy 2 másik rugó megoldja a gondom vagy sem?
[i](Módosította enemot 2013.12.14. 19:33-kor)[/i]

5200 Kárász Endre 2013-12-14 18:17:01  Előzmény: Tomi: 57040

A hajtókarcsapok azért eltérõek, mert az ékszíj oldalán lévõ az perselyezett. Ez a legegyszerûbb, de legkisebb élettartamú felújítási mód.

A sonkák azért különböznek, mert volt olyan, amikor külön rászegecselték az ellensúlyt belülrõl, és volt olyan idõszak, amikor egybe volt öntve. A felújítás során sokszor csinálják azt, hogy több fõtengely maradványaiból raknak össze egyet.

Az egyáltalán nem igaz, hogy csak egy helyen csinálnak ilyet. Kapásból tudnék csak én három olyan telefonszámot mondani, akikrõl vélemény is van. Egyébként az autósboltnak igenis kötelessége visszavenni. Hiába csak rendelés volt... Ezekhez szoktak adni egy kis cetlit, amin a felújító garanciát vállal. Azért is van a sonkába meg a középsõ labirintba beütve egy-egy szám, mert a mûhelyben így jelölik meg, és így tudják azonosítani, hogy tényleg õk újították fel. Meg a kis cetlin is ez a szám van. Ha jól látom, a tiédben a sonkán egy 12-es van.

Nem nagyon akarok beleugatni, de szerintem ne félj visszavinni! Ok, hogy a bolt csak rendelte, de végül is ezt mindenre mondhatná. A rendeléskor õ neki haszna van azon, hogy neked drágábban adja, mint amennyiért a felújítótól megveszi. Emiatt már csak erkölcsileg is vállalni kéne a felelõsséget, ha sz@rt ad el. Másik példa: veszek cseredarab ellenében egy felújított féknyerget a boltban. Ehhez ugyanúgy mûbizonylat kell, amit a felújítónak kall kiállítani, a boltos pedig odaadja nekem.
Ha fékhiba miatt halok meg, akkor a boltos meg a felújító azt mondja, hogy nem tehetnek róla? Ez a magyar f@szkalap kiskereskedõk és kókányolók szokása.

A tárcsák a rozsda elleni védelem miatt voltak zöldre festve. Bele lehet tenni másik rugót, nem lesz baja abban a melegben.

5199  Tomi 2013-12-14 17:48:34  Előzmény:Kárász Endre: 57039

A tárcsák a csapokon picit löttyennek, de tényleg egy picit, nagyon könnyen csúszkálnak amúgy ki-be. Az egyik képen tényleg nem áll rendesen az egyik vezérlõtárcsa mivel a blokkból kilóg így nem tud min felfeküdni, mivel hiányzik az alja. Nem tartom kizártnak, hogy a rugók nincsenek a helyzet magaslatán. Sajnos az ilyen gány munkák miatt szív az ember napokat, amúgy mindkét csap kilóg 0,7-0,8mm-t a külsõ sonkából.

5198  Tomi 2023-05-22 08:40:11  Előzmény:Kárász Endre: 57036

A fõtengelyt visszavinni nem igen lehet, egy autósboltban rendelték meg cseredarab ellenében, de elvileg az országba csak egy helyen csinálják üzemszerûen és ott csinálták ezt is. A csapágyak ütközésig fel vannak tolva. Sajnos az egész csere sztem nem kivitelezhetõ, mivel rendelt darab nem foglalkoznak majd semmilyen panasszal, vagy azt mondják ennyi eltérés még belefér, mert sehol sem súrol be.
A legvalószínûbb okot most én is a rugóerõ hiányaként gondolom, amúgy elég jó egy síkba van a tárcsa, ráadásul az egyik rugó mintha gyengébb is lenne valamiért érezhetõen gyengébb mint a másik 3, pedig új mindegyik. Ide bármilyen azonos méretû rugó jó amúgy? Mármint nincs semmi külön követelmény a hõ miatt? Ha tudok szerezni megpróbálok azonos méretû picit erõsebbeket a rossz oldalra. Az eltolódás miatt valószínûleg már csak a rezgések miatt is eltávolodhat a tárcsa.
A blokkhoz nem nyúlt senki eddig és valószínûleg nem is fog azzal nem volt baj.
Elég nagy kínlódás van ezzel, eddig is szívtunk a rossz után gyártott alkatrészek miatt, és mint nem hozzáértõ ilyenek elsõre nem tûnnek fel sajnos.
Amúgy a vezérlõtárcsán a karcolások az a festék eltávolítása miatt volt. Nem sok értelme van zöldre lefesteni a tárcsákat úgy is lekopna.
Ismét pár fényképet feltennék hátha mondtok rá valamit. Amit egybõl észre lehet venni (eddig ugyan nem is figyeltem) a két sonka nem egyforma az egyik egybe van öntve a másik belsõ oldala szegecselt vagy valami hasonló, majd a képeken egyértelmûen látszódni fog. A Sonkák vastagsága egybe megegyeznek a csapágyak távolsága a nehéz hozzáférés miatt pontatlanul, de kb 0,5mm-nél nem igen több. A másik furcsaság a hajtókar csapok. Ehhez én nem értek, de ti biztosan mondtok rá valami okosan, mert közel sem egyformák kívülrõl.
Jó oldal(ékszíjtárcsa felõli):
[url=https://kepfeltoltes.hu/view/131214/j__www.kepfeltoltes.hu_.jpg][img]https://kepfeltoltes.hu/thumb/131214/j__www.kepfeltoltes.hu_.jpg[/img][/url]
[url=https://kepfeltoltes.hu/view/131214/j_2_www.kepfeltoltes.hu_.jpg][img]https://kepfeltoltes.hu/thumb/131214/j_2_www.kepfeltoltes.hu_.jpg[/img][/url]
Rossz oldal (váltó felõli):
[url=https://kepfeltoltes.hu/view/131214/rossz_www.kepfeltoltes.hu_.jpg][img]https://kepfeltoltes.hu/thumb/131214/rossz_www.kepfeltoltes.hu_.jpg[/img][/url]
[url=https://kepfeltoltes.hu/view/131214/rossz2_www.kepfeltoltes.hu_.jpg][img]https://kepfeltoltes.hu/thumb/131214/rossz2_www.kepfeltoltes.hu_.jpg[/img][/url]

Amúgy a vezérlõtárcsák még közel sem koptak be semennyire, mivel alig ment a motor még alapjáraton is, mivel nem ment csak 1 henger így nem is kínoztuk. Amiatt, még nem tudott semennyire sem bekopni a tárcsa. A fényes csík középen valószínûleg azért van, mert ott jobban felfekszik, de ahogy néztem kb oda is esik a beömlõnyílás. Remélhetõleg az hamar bekopik, a másik oldali az problémás, azt kéne valahogy életre kelteni, hogy végre zárjon. A fõtengellyen nem tudom mit lehet kezdeni, de visszavinni valószínûleg kizárt és többe kerülne a benzin sajnos. Nem tudom talán 2 új kicsit erõsebb rugó megoldást jelentene?
[i](Módosította enemot 2013.12.14. 18:49-kor)[/i]

5197 Kárász Endre 2013-12-14 17:43:06  Előzmény: Spityu: 57037

Akkor félreértettél engem: a külsõ sonkák leköszörült oldaláról csak a mese kedvéért írtam. Csak arra az érdekes technológiai dologra akartam rávilágítani, hogy ott a megmunkálásra kizárólag az összepréseléskor szükséges pozicionálás biztosítása végett van szükség. Arra van fektetve a sajtón.

Nem tudom, hogy a kompresszió elég-e. Szerintem ahhoz kell egy minimális felfektetõ erõ, csak utána zár. Továbbra is tartom, hogy a rossz henernél egyszerûen nem fekszik fel a tárcsa. Lehet, hogy a rugónak már ennyi differencia is elég, hogy ne tudja kellõen odanyomni. Lehet, hogy a csapon szorul. Mindenesetre tuti, hogy nem zár.

@orygabor: Katt a képre, majd a címsorban töröld ki a "kepfeltoltes" szó elõl a többit, úgy megnyitja!

5196 Őry Gábor 2013-12-14 17:32:23  Előzmény: Tomi: 57035

Érdekes egy fõtengely, annyi szent. Bár abban igazad van, hogy az eltéréstõl függetlenül a rugónak odakellene nyomnia a felülethez, hiszen van akkora rugóút. Ráadásul a kompresszió is nekinyomná. Az elsõ képen eléggé úgy látszik, hogy nem fekszik fel a tárcsa. Vagy csak azért áll így, mer az áll ki a blokkból?
Sajnos a két utolsõ képet nem tudtam megnyitni.

Én mindenesetre kivenném azt a tárcsát, a lyukait kicsit megreszelném, hogy könnyedén járjanak. De túl ne reszeld, lehetõleg le legyen ütése forgásirányban!

5195  Spityu 2013-12-14 15:47:45

Endre, szerintem rosszul értelmezed a képeket. Ott a vezérlõtárcsák vannak kifényesedve, nem a sonkák külsõ oldala - ami beleér a blokkba. Vagy én értelek rosszul téged.
Az egyik képen mondjuk valóban úgy tûnik, mintha kissé el lenne tolódva a fõtengely axiálisan.

A korábbi vezérlõtárcsás kérdésben Endrének igaza van: ha valóban fordítva van felírva az "1" és "2" számozás, akkor jól voltak a vezérlõtárcsák.

5194 Kárász Endre 2023-05-22 08:40:11  Előzmény: Tomi: 57035

Hûha, nagyon hûha!

Ennek a fõtengelynek a felújításakor valamit nagyon elrontottak! Ekkora eltérésnek nem szabadna lenni! Igaz, hogy a hajtókar alsó és felsõ szeménél is van annyi axiális elmozdulási lehetõség, hogy összességében még ilyen eltolás mellett is mûködjön, de ez akkor is nagyon extrém. A megdöbbenésemnek az az oka, hogy a fõtengelyen a csapágyakat nem lehet 0,5-1mm tûréssel felrakni! Ennek megértéséhez itt egy jó kis rajz az újabb fajta, három golyóscsapágyas fõtengelyrõl:
[img]https://trabitechnik.com/images/whims2/2-51.jpg[/img]

Ha megnézed, a két középsõ golyóscsapágy egészen addig a középsõ vállig fel van sajtolva, amin a középsõ labirint háza fut. Ezután a belsõ fõtengelysonkák vannak felhúzva, szintén közvetlenül a csapágyak belsõ gyûrûjének ütköztetve. A kuplungnál lévõ golyós-, és az ékszíjnál lévõ hengregörgõs csapágy belsõ gyûrûje is tengelyvállhoz van ütköztetve. Ezek a tengelyvállak a fõtengely külsõ sonkáin vannak kiképezve, ami a kuplung oldalán lévõ esetében jól megfigyelhetõ az ábra másik részletén. Csak ilyen kiképzéssel bitosítható, hogy az összesajtolás pontos legyen. Ez alapelv egy csapágyazás tervezésénél: legalább az egyik oldalán határozott pozicionálást biztosító módon kell megtámasztani.
A fõtengely pontos axiális pozicionálását a lendkeréknél lévõ golyóscsapágy adja. Az ékszíjnál található görgõscsapágy értelem szerûen nem tudná meghatározni, hiszen a belsõ és a külsõ gyûrû tengelyirányban el tud mozdulni egymáshoz képest. A középsõ csapágyak tengelyirányú helyzete sem fix a blokkban az összeszerelésnél, mivel a külsõ gyûrûben nincs nútolás meg gyûrû, mint a lendkeréknél. (A palástjukon lévõ két kis pöcök ne tévesszen meg, az elfordulás ellen véd. A forgattyûház öntvényében a részükre kimunkált üreg jóval nagyobb, tehát ettõl még el tudna oldalirányba csúszni a fõtengely.)
Az biztos, hogy nem azért csúszott el a fõtengelyed, mert a lendkeréknél lévõ csapágyat túlságosan ráhuzták volna. Mivel a megfelelõ, gyári pozícióban akkor van, ha teljesen a tengelyvállra van ütköztetve, ezért biztos, hogy ennél nem lehet jobban rányomni... :) Amit el tudok képzelni:
-Valami másféle csapágy van oda feltéve. Erre kicsi az esély, mert elég spéci a mérete, nem nagyon tudom elképzelni, hogy sok ehhez hasonló lenne.
-A lendkerék oldalánál rosszul sajtolták össze a két sonkát. Itt az biztosítaná elvileg a megfelelõ távolságot, hogy a belsõ sonka csapja (hajtókarcsap) nem lóghat ki a külsõ sonka oldlának a síkjából. Ezt úgy lehet elérni, hogy a szereléskor a külsõ sonka síkjára támaszkodik az egész, és úgy préselik bele a hajtókar csapot. Tehát koppanásig. Ki tudja, lehet, hogy a te esetedben rosszul volt alátámasztva, és túlnyomták. De akkor ki kellene ott lógnia a csapnak. (Egyébként ez a magyarázata annak, hogy miért van köszörüléssel olyan pontosan megmunkálva a külsõ sonkáknak ez a felülete. Ugyebár az újabbaknál a teljes sík le van munkálva, de a régebbieknek is egy csík le volt köszörülve. Pedig semmihez sem ér hozzá, semmi jelentõsége nem lenne. Na hát pont a precíz összesajtolás miatt történt ez!)
-Ha nem lóg ki a csap, akkor kezd el végigmérni, hogy mindenhol szimmetrikusak-e a méretek! Nézd meg a középsõ csapágy gyûrûi és a belsõ sonkák közti távolságot, aztán mindkét oldalon a külsõ és a belsõ sonka teljes szélességét!

Ja, és a lényeg:

Az ékszíj felõli vezérlõtárcsádon mindenhol látszik a körkörös kopás, igaz, a közepén van egy fényesebb rész valamiért. A másik esetében viszont én nem értek egyet azzal, amit írtál. Nem az a baj, hogy csak a két szélén fekszik fel. Szerintem egész egyszerûen sehol sem fekszik fel, csak annak a kis középsõ fényes csíknak a mentén. Én semmiféle körkörös futásnyomot nem látok a felület többi részén, márpedig ennek elég kevés futás után látszódni kéne. Ezen viszont még ott vannak a gyártás során keletkezett össze-vissza irányú karcok.

Nem mondtam volna kapásból, de a jelek szerint tényleg a rugók nem képesek eléggé odaszorítani.
Hol csinálták ezt a fõtengelyt? Javaslom, inkább vidd vissza! No meg persze oszd meg velünk, hogy hol végeztek ilyen kókány munkát...

MOST JUT ESZEMBE! Véletlenül a blokkon nem szabályozták a vezérlõtárcsák pályájának a síkját? Mert az is lehet az oka, hogy a két oldalról nem egyforma vastagságot szedtek le.

[i](Módosította Endre 2013.12.14. 16:34-kor)[/i]

5193  Tomi 2023-05-22 08:43:33  Előzmény: Tomi: 57034

Ismét jelentkezem. Nem igazán találtam meg a hibát. Mindkét tárcsa felfeküdt, viszont annyit vettem észre, hogy a két tárcsa távolsága a lezárandó felülettõl nem egyforma. Majd a képeken is látszik, hogy a jó henger felõli oldalon azaz az ékszíj felõlinél a vezérlõtárcsa közelebb van a középsõ részhez amit le kéne zárnia, a nem mûködõ hengernél pedig távolabb. Ahogy látszik nem pont középen van a fõtengely a csapágyak vannak valószínûleg kicsit arrébb ráhúzva kb 1mm-rel kéne visszább jönnie, de ettõl még elvileg jónak kéne lennie. A másik dolog, hogy a nem mûködõ hengerhez tartozó tárcsánál a kopó felület nem ideális helyen van azaz látszik, hogy a két szélén fekszik fel, de itt sem annyira jelentõs az eltérés, 1-2 tized mmm lehet a tárcsában. A képeken majd látszani fog. [url=https://kepfeltoltes.hu/view/131214/DSC_0620_www.kepfeltoltes.hu_.jpg][img]https://kepfeltoltes.hu/thumb/131214/DSC_0620_www.kepfeltoltes.hu_.jpg[/img][/url]
A mûködõ oldalon a tárcsa hézaga és a tárcsa kopása:
[url=https://kepfeltoltes.hu/view/131214/_ksz_j_fel_li1_www.kepfeltoltes.hu_.jpg][img]https://kepfeltoltes.hu/thumb/131214/_ksz_j_fel_li1_www.kepfeltoltes.hu_.jpg[/img][/url]
[url=https: //kepfeltoltes.hu/view/131214/_ksz_j_fel_li2_www.kepfeltoltes.hu_.jpg][img]https://kepfeltoltes.hu/thumb/131214/_ksz_j_fel_li2_www.kepfeltoltes.hu_.jpg[/img][/url]
A nem mûködõ oldalon a tárcsa hézaga és a tárcsa kopása: a képen látszik még a rugók vége is ha valaki jól megfigyeli a másiknál nem lóg ki
[url=https://kepfeltoltes.hu/view/131214/v_lt__fel_li1_www.kepfeltoltes.hu_.jpg][img]https://kepfeltoltes.hu/thumb/131214/v_lt__fel_li1_www.kepfeltoltes.hu_.jpg[/img][/url]
[url=https: //kepfeltoltes.hu/view/131214/v_lt__fel_li2_www.kepfeltoltes.hu_.jpg][img]https://kepfeltoltes.hu/thumb/131214/v_lt__fel_li2_www.kepfeltoltes.hu_.jpg[/img][/url]

Azon gondolkodok hogy a tárcsán talán meg lehetne próbálni kicsit igazítani, de ezen kívül, amiért nagyobb a távolság a sonka és a vezérlõtárcsa között a rugóerõ is gyengébb talán egy kicsit erõsebb rugóra ki kéne cserélni a jelenlegieket.
Valakinek ezen kívül valami ötlete? (Bár ezek inkább apróságok sztem, nem értem miért nem mûködik.)
[i](Módosította enemot 2013.12.14. 15:21-kor)[/i]
[i](Módosította enemot 2013.12.14. 15:23-kor)[/i]
[i](Módosította enemot 2013.12.14. 15:24-kor)[/i]

5192  Tomi 2013-12-13 17:37:05  Előzmény:Őry Gábor: 57032

Ok, akkor mégis jól volt berakva a kép alapján. Kösz a segítséget és neked is Endre. Akkor maradt az hogy szorul a csapon. Holnap kiderül.
[i](Módosította enemot 2013.12.13. 18:39-kor)[/i]

5191 Kárász Endre 2013-12-13 17:34:46  Előzmény: Tomi: 57031

Az a baj a "hogyan áll jól a veztárcsa" témával, hogy az ember sokszor megjegyzi a tuti azonosítási módot, de ha elfelejted, akkor pont az a rossz, hogy két lehetséges állása van, és abból az egyik rossz :)

Egyszerûbb, ha leírom az én elvemet.
-A fõtengely forgásiránya adott.
-A belsõ ív letörése a forgásirányba néz.
-A tárcsának a középsõ csapágyak felé esõ oldala tömít. Ez nyitja-zárja a babszemet a karterban. Használt tárcsán ez mindig fényes, esetleg barázdás
-A fõtengely sonkája felé esõ oldal általában kokszos. Erre az oldalra támaszkodik fel a két kis rugó, ami a sonka oldalán lévõ furatban ül. Ez kis kör alakú nyomot hagy a stiftek furatától nem messze. A képeden is látszanak, ott van mindkét tárcsán a két-két kis kör alakú fényesedés.

Tehát (és ez most biztos, egy láda sörben mernék fogadni):
-A fényképen mindkét vezérlõtárcsa a tömítõoldalával lefelé van fordítva. Ez nézne a középsõ csapágyak felé.
-A fotón látható oldaluk a hátoldal, ami a sonka felé esik.
-A képen 2-essel jelölt megy a lendkerékhez, az 1-essel jelölt az ékszíj oldalára.

5190 Őry Gábor 2013-12-13 13:47:05  Előzmény: Tomi: 57031

Vigyázni kell az irányokkal, mert most így ez alapján tényleg rosszul van/volt berakva. Csak most az a kérdés, hogy milyen állásban állt így a tárcsa? Alul, vagy fölül kell elképzelni?

Még egyszer tisztázzuk: a fõtengely az ékszíjtárccsa felõl nézve az óramutató járásával megegyezõen forog. Pont. A beszerelt tárcsáknak úgy kell állniuk, hogy az a bizonyos lenyesés a forgásiránnyal elõre álljon. Azaz a "forgásirányban". Kész.

De én újfent gyanakszom arra, hogy a csapon való szorulás lehet az oka. ha elmozdul, vagy a beszereléskor elmozdult, nem fekszik fel rendesen, és nem zárja a szívónyílást.


[i](Módosította orygabor 2013.12.13. 14:53-kor)[/i]

5189  Tomi 2013-12-12 20:43:53  Előzmény:Kárász Endre: 57030

Én az ékszíj felõl mondtam az irányát a képen jobb oldalt van az ékszíjtárcsa, ha a jobb oldali vezérlõtárcsát képzeletben rárakom az ékszíj felõli oldalra és a koxos rész néz a két középsõ csapágy felé akkor a lenyesés bal oldalra esik és nem jobb oldalra ahogy a forgásirány van. (A lenyesés a képen lent van a jobb oldali vezérlõtárcsa esetén.) Tehát vagy tényleg rosszul van valami vagy én néztem el valamit. Ugyan így a váltó felõli résznél is rossz irányba van.

[i](Módosította enemot 2013.12.12. 21:45-kor)[/i]
[i](Módosította enemot 2013.12.12. 21:46-kor)[/i]

5188 Kárász Endre 2013-12-12 18:03:31  Előzmény: Tomi: 57029

A kép alapján jól voltak/vannak a tárcsák, ugyanis a Trabi motorja fordítva forog, mint ahogy gondoltad. Ha az ékszíj felõl nézed, akkor forog óramutató szerint elõre.
A belsõ ív kis lenyesésének pedig tényleg forgásirányba kell állni.

5187  Tomi 2023-05-22 08:40:11  Előzmény:Őry Gábor: 57028

Kopás nem nagyon lehet, mivel felújított fõtengelyrõl van szó és új csapok vannak benne. Viszont, a trabi motor órajárásával megegyezõ irányba forog. Feltöltök egy képet, amit még akkor csináltam amikor elõször lett szétszedve. (Arról nem tudok nyilatkozni, hogy elõtte volt e már szétszedve a motor, szerelõnél volt, dugattyúcsere volt, de hogy azon kívül mi más nem tudom.)
A képen úgy vannak a lemezek ahogy ki lettek véve azaz azon az oldalon ahol voltak. (A számozás nem tévesszen meg akkor még nem is figyeltük, hogy a blokkon is be van számozva és az ékszíjtárcsa felõlire írtuk az 1-est. Ha jól emlékszem a blokkon pont fordítva van.) Szóval a lényeg, hogy a kép alapján lettek visszatéve a lemezek. Amit írtál, hogy a kisebb ív lenyesésének a forgásirányba kell lennie itt nem teljesül. Ha jól látom. A koxos rész esik a motor belseje felé. (Persz ez még a régi lemez a képen.) Amire ki akarok lyukadni, hogy a kép alapján pont fordítva voltak és vannak a lemezek. Azért kérdezem, hogy biztos, hogy úgy kell betenni a lemezeket ahogy írtad? Mert akkor meg kell õket fordítani. (Bár az is elõfordulhat, hogy felcserélõdtek a kivételkor, bár próbáltunk rá ügyelni, hogy mégse, vagy elõtte már valaki belenyúlt a motorba. [url=https://kepfeltoltes.hu/view/131212/DSC_0499_www.kepfeltoltes.hu_.jpg][img]https://kepfeltoltes.hu/thumb/131212/DSC_0499_www.kepfeltoltes.hu_.jpg[/img][/url]
A képet a Képfeltöltés.hu tárolja. [url=https://www.kepfeltoltes.hu]https://www.kepfeltoltes.hu[/url]
[i](Módosította enemot 2013.12.12. 17:28-kor)[/i]

5186 Őry Gábor 2013-12-11 11:32:39  Előzmény: Tomi: 57027

Igen, a tárcsának könnyen, de ha lehet, holtjáték nélkül kell a csapokon mozogni.

Az a kopás, amit az elõbb írtam, úgy keletkezik, hogy a tárcsa egy hornyot vág a csapba, akár elég mélyet is. Ha ebbe beleakad, akkor egy másik motorba áttéve a fõtengelyt gond lehet, mert a horonyba beülõ tárcsa nem biztos, hogy a helyére kerül. Illetve, ha marad is az eredeti motorban, nem "követi" a tárcsa a kopó csúszófelületet.

5185  Tomi 2013-12-11 09:36:01  Előzmény:Őry Gábor: 57026

Inkább kicsit szorult a csapokon mintsem, hogy lötyögött volna. Az eredeti az elég komolyan meg volt kopva. Az az érzésem, az lehet a baj, hogy a tárcsa inkább nehezen mozog a csapon és megakadt valamilyen helyzetben így nem zár jól. (Határozottan emlékszem az egyik eléggé szorult a csapon alig ment rá.) Hamarosan kiderül mi is a probléma. Kösz a segítséget.
[i](Módosította enemot 2013.12.11. 10:36-kor)[/i]

5184 Őry Gábor 2013-12-11 07:20:16  Előzmény: Tomi: 57025

A belsõ íven lévõ lenyesésnek a forgásirányban kell állnia. Az alsó blokkfél levételével az a baj, hogy nem biztos, hogy fog látszódni, jól fekszik-e fel a vezérlõtárcsa a beömlõnél. De lehet, hogy lámpával és hézagmérõvel meg lehet vizsgálni. Fontos, hogy a tárcsát tartó csapok ne legyenek kikopva, mert ha a tárcsa beleül a kopásba és a kopás nincs megfelelõ síkban a csúszófelülettel, nem fog felfeküdni a csúszófeületre.
Viszont, ha már lennt van a lendkerék, akkor már nem magy cucc lekapni az alsó blokkfelet.

5183  Tomi 2013-12-10 17:54:27  Előzmény:Őry Gábor: 57024

Kifújásról csak annyit, hogy biztos, hogy nem hengerfej és nem hengertalp. A lendkeréknél pedig elvileg látszani kéne valamennyi üzemanyagnak ugye? Mert ott nem látszott semmi. A hengert jobb, ha inkább rajta marad és a blokk alsó részét veszem le, így nem kell egy újabb tömítésgarnitúrát venni. De azért csak a biztonság kedvéért jó lenne ha egy kép lenne hogy is van jól betéve a vezérlõtárcsa.

5182 Őry Gábor 2013-12-10 07:51:54  Előzmény: Tomi: 57023

Azt a vezérlõtárcsát én megnézném a henger levételével. Ha nem kifújás, akkor ott lehet a baj.
Valószínûleg nem a beszerelés irányával van a baj, mert attól még lenne alapjárat, csak nem menne az autó nagyobb fordulaton.

5181  Tomi 2013-12-09 22:54:30

Sziasztok!
Ismét én vagyok, ha valaki még emlékszik. (Egy henger ment csak.) Az elektronika ellenõrizve lett és tökéletes gyújtás 3.15 és 3.2-en van kiórázva. Még mindig nem jó ezért ki lett véve a motor. Kifújásnak nem nagyon van nyoma bár nem tudom lenne e egyáltalán. A hengerfej hengertalp tömítések tökéletesek. A hengertalp tömítések külön be lettek kenve hõálló tömítéssel. (Kompresszió igen jó.) A blokk két fele is tömítõvel lett összerakva kifújásnak semmi jele. A lendkerék felõl se, de azért nem igazán tetszik ez a labirint gyûrûs megoldás, de ha eddig jó volt nem hiszem h ez lenne a baja. (Bár a felújított fõtengely esetén bármi elõfordulhat.) Így most ötletek híján már csak a vezérlõtárcsa maradt. Valaki el tudná küldeni, hogy hogy is kell azokat helyesen beszerelni? (Elvileg úgy lettek visszarakva az újak ahogy a régiek lettek, de az ördög sosem alszik.) Amúgy azoknak a vezérlõtárcsáknak tökéletesen kell zárniuk? (Mert gyárilag az egyik picit hajlott volt, de tényleg egy picit, csak az élmérõn látszott.) Ha van valakinek valami ötlete várom. A váltó felõli henger nem megy. (Még a motor épp nincs szétszedve csak kivéve. Amúgy a fõtengelyen a csapok eltolása kb 180° felmerült ez is lehetséges problémaként, de ez így kizárva. Talán még a gyûrûket kéne megnézni, de nem hiszem h az a baja elõtte törött dugattyúgyûrûvel kb. 0 bar kompresszióval is ment mind a két henger a dugattyúk meg lötyögtek a hengerben, bár csoda hogy ment akkor.

5180 Sz. Tamás 2013-12-07 20:53:01

Sziasztok! Négyütemû Trabinál mi volt a gyári szerszámkészletben? Nagy segítség lenne. Képet esetleg tudtok küldeni, vagy ide betenni róluk? Ha valakinek van gyári szerszámkészlete eladó, szóljon:

email: aftermoon@indamail.hu

köszi: Sz.Tamás

5179  Spityu 2013-12-06 13:03:35  Előzmény:Gyapjas Gergely: 57020

Azt hiszem, amikor azon elmélkedtünk, hogy milyen sorrendben lettek felhordva az egyes rétegek, akkor megtalálta valaki ezt a videót, talán Bajáki Péter.

5178 Gyapjas Gergely 2023-05-22 08:40:11

Spityu, Heggla! Nem tudom hogy láttátok e már ezt a videót az 1.1 kombi gyártásáról, de jól látszik benne az alvázvédõzés például.
https://www.youtube.com/watch?v=5TSyzpHa3Tg
[i](Módosította strabi 2013.12.05. 22:54-kor)[/i]
[i](Módosította strabi 2013.12.05. 22:54-kor)[/i]

5177 Borbély Balázs 2013-12-04 19:47:35

Üdv mindenkinek
Remélem tud nekem valaki valami tippet adni motortcseréltünk egy kétütemü trabiban és valami oknál fogva nem lehet beállitani az alapjáratot ha be is sikerül kb 1-2 percig normálisan jár szép a hangja meg minden gondolegyet és teljesen elkezd pörögni a motor mintha teljes gázt adna valaki kb ez is 1-2 percig tart nála és utánna visszaesik teljesen és lefullad :S esetleg tud rá valaki valami megoldást?

5176  Spityu 2013-12-02 22:01:59

Az utolsó képet nézve, azt hittem, hogy nagyon be van nyomódva a hátulja a kocsinak, és ezért lett eldobós. Aztán kinagyítva már láttam, hogy egy háttámla áll ki a csomagtartóból. Teljesen olyan a furnér így árnyékban, mintha a kocsi színe lenne.
Jó volna tudni az alvázszámot, egészen addig, amíg nem ismerjük a körülbelüli gyártási idõpontot, csak találgatunk. Az színegyezés egy dolog, az csak a keverõn múlik. A felhordást már nehezebb utánozni. Amúgy elképzelhetõ, hogy eredeti, de én is inkább abban hiszek, hogy valamikor a 90-es évek végén, 2000-es évek elején így-úgy felújítgatták, és akkor tettek rá kockalököst.

Heggla! Ne add fel, ha legközelebb arra jársz, próbáld meg megtudni az alvázszámot!

Hohó! Kinagyítgattam a többi képet is. Amit furcsállok:
- Az elsõ sárvédõt popszegecs rögzíti, ami színre van fújva.
- A hát sárvédõnél a kanyarban is van szegecs. A 2T-n csak alul, és felül van, összesen 3.
- A kis képen is látszik, nem gyári elem: az elsõ sárcsapó.

Félek, hogy nem egy ritkasággal van dolgunk. :(
[i](Módosította Spityu 2013.12.02. 23:05-kor)[/i]

5175 Őry Gábor 2013-12-02 19:12:37  Előzmény:jocking .: 57016

Viszont eléggé egyszínû a kasztnival.

5174 jocking . 2013-12-02 15:03:20  Előzmény:Kiss Krisztián: 57015

Gyanús. Bár nem hiszem, hogy tényleg gyári lenne. Tudtommal csak a nullszéria volt ilyen lökhárítós, a tényleges gyártásba ilyen nem került. Ha a felni is másmilyen rajta, akkor a lökös is lehet, bár tényleg fura, hogy miért fém mind2... Lehet hogy egy kocc során összetört az elsõ, és a hátsót is kicserélték, hogy egyforma legyen.:D

5173 Kiss Krisztián 2023-05-22 08:40:11  Előzmény:Kiss Krisztián: 57014

Még egy kép,csak nem volt helyem..
[imgw]https://kepfeltoltes.hu/131202/_l_s_002_www.kepfeltoltes.hu_.jpg[/imgw]

5172 Kiss Krisztián 2023-05-22 08:40:11  Előzmény: Spityu: 56961

Na megtaláltam a trabit,már donor 4éve,de amúgy tetõ alatt zárt helységben áll,ezért nem találtam rá.Épp kitolták,mert útban volt,igy arrafelé menet megláttam,bekéretöztem és lefotóztam.Amúgy tõlünk 8km re van,egy gazdás volt,33ezer kmrel és eredeti fényezésü. Kár hogy a tulaj nem volt épp otthon csak a felesége,jobban nem tudtam(nem akartam nyitogatni stb,igy is elég hülyének tarhatott :)kiváncsi lettem volna az alvázszámra,akkor megtudtuk volna határozni a gyártáspontos dátumát,év/hó...
[imgw]https://kepfeltoltes.hu/131202/_l_s_001_www.kepfeltoltes.hu_.jpg[/imgw]
[imgw]https://kepfeltoltes.hu/131202/_l_s_003_www.kepfeltoltes.hu_.jpg[/imgw]

[i](Módosította heggla 2013.12.02. 11:06-kor)[/i]

5171 Kárász Endre 2023-05-22 08:40:11  Előzmény: Tomi: 57011

A labirintnál alapesetben a gyûrûk nekiszorulnak a labirintháznak ("öntöttvas valami"), és ezáltal állnak, míg maga a lendkerék hornyolt nyaka forog. Egy idõ után ezek a gyûrûk meg-megforognak a házban, amit a gyûrû kifényesedett külsõ felületérõl, illetve a házban keletkezõ két fényes csíkból lehet észrevenni. Tavaly a felújítás során én pont a házat meg a gyûrûket cseréltem, bár úgy tudom, hogy a gyûrû annyira nem kritikus. Nekem azóta tökéletesen mûködik. A ház kopása egyébként a gyújtás oldalon erõteljesebb, mivel ott alumíniumból van. A gyûrû párszáz forintos tétel, gyári új házat pedig 3200Ft-ért kapni Pesten.
Amit heggla javasolt, azzal alapvetõen a fekete doboz+trafó+kábel+pipa összeállítást tudod leellenõrizni. Nem tudom, hogy a gyújtásod eredetileg hogy volt beállítva, illetve szét-, és összeszereléskor mennyire nyúltál bele, de korábban kérdezted, hogy lehet-e eltérõ a két henger elõgyújtása. Nos az a helyzet, hogy igen, lehet. A jeladó fém alaplemezét tekergetve mindkét henger elõgyújtása egyfomán vátozik, azonban a lapon lévõ kis nyákot is lehet állítani. Ennek a billentésével a két henger gyújtásának egymáshoz képesti idejét lehet beállítani. Tehát elvben nem kizárt az sem, hogy az egyik hengernél jó az érték, a másiknál nem.

Felhívnám a figyelmedet, hogy amennyiben ez a probléma, akkor a heggla által leírt csere során ugyanúgy a másik henger kezd majd el rendetlenkedni, mint ha pl. a trafó vagy a gyertyapipa lenne rossz. Tehát ez a cserés kísérlet csak arra jó, hogy egyértelmûen kiderüljön, hogy a gyújtás-e a ludas a dologban, arra azonban nem, hogy meghatározd, hogy pontosan melyik rész mûködik rosszul.

Amit javasolni tudok: Próbáld ki kezdetként a felcserélést!
- Ha így is ugyanaz a henger nem megy, akkor szinte 100%, hogy nem a gyújtás miatt van baj. Persze ilyenkor is érdemes leellenõrizni, hogy pontosan melyik hengernél mikor van szikra. Nem az ékszíjtárcsa rovátkája alapján, hanem tisztességesen mindkét hengernél a saját kicsavart gyertyájával megmérni a felsõ holtpont közelében, hogy hány mm az elõgyújtás.
-Ha a felcserélés miatt megváltozik, akkor a gyújtás kimérését kezd a jeladónál. Itt nem szabad próbalámpát használni, csak feszültségmérõt (multiméter), esetleg egy LED-et megfelelõ értékû ellenállással sorbakötve. Azt kell nézni, hogy a jeladóból a dobozhoz feljövõ jel mikor vált 0-ról 12V-ra, illetve mikor esik le 12V-ról 0-ra. Ennek a két átmenetnek a FHP elõtt kell lennie kb. 3 mm-rel mindkét hengernél. Pontosabban: a lefutáskor gyújt az 1-es henger, a felfutáskor pedig a 2-es henger. (Nagyon halkan megjegyzem, hogy az egész vackot gond nélkül be lehet kötni fordítva: a jeladó 180 fokkal elforgatva is beszerelhetõ, és a fekete doboz zöld meg fehér kábelét a trafókra fordítva felrakva így is tökéletesen fog mûködni minden, csak épp minden keresztbe fel lett cserélve...)

Volt a Trabi javítási könyvéhez egy kiegészítés, amit 85' után adtak ki. Ebben van - többek között - leírva az EBZA gyújtás lelki világa is. Fogalmam sincs, hogy már milyen régóta tervezem, hogy beszkennelem a munkahelyemen... :) Ha a némettel kicsit is elboldogulsz, akkor itt egy link:
[url]https://trabitechnik.com/index.php?lang=de&page=46&page_number=3#3.2.%20Elektronische%20Batteriez%C3%BCndanlage%20EBZA-2H[/url]

NAGYON FONTOS!!!!!!!!!

A belinkelt anyagban, és a magyar nyelvû eredeti kiadványban is az "E!" ábrán rosszul van feltûntetve a jeladóra menõ vezetékek sorrendje. Fejbõl most nem megy, de azt tudom, hogy a nyáklapon ott vannak a számok, és azok jók. Szóval nehogy valaki az ábra alapján átkösse a gyújtást!! Ami jó, ami stimmel, az az, hogy a 7-es a zöld, a 15-ös a fekete, és a 31-es a barna.
[i](Módosította Endre 2013.12.01. 13:24-kor)[/i]

5170 Őry Gábor 2013-12-01 10:34:04  Előzmény: Tomi: 57011

Nem tudom, mit lehet tenni kifújó labirinttömítéssel. Új gyûrûket tettem bele (lehet, hogy valamilyen kisipari szarok voltak?) a szimmeringházon és a lendkeréken igazából nincs mit csinálni. Lehet, hogy valakinek van rá valami receptje.
Én, amikor így jártam, kicserétem szimmeringre, szimmeringes lendkereket tettem fel, és máris lett alapjárat.

A gyújtásod jó, , ha jó a gyertya, nem ott van a gond.

5169  Tomi 2013-12-01 10:18:51  Előzmény:Őry Gábor: 57010

Ok, akkor elõször a hengertalp környékén nézek szét, bár új tömítések kerültek bele és be lett kenve hõálló tömítõvel minden illesztés. Ha a labirint gyûrûknél fúj ki akkor mit lehet csinálni? Ott sok mindent nem lehet cserélni a fedél alatt új tömítés az is bekenve tömítõvel, persze csak vékonyan hogy ne folyjon bele a motorba. A gyûrûk a lendkeréken és azon az összefogató öntöttvas valamin (nem tudom mi a hivatalos neve, 3 csavarral van rögzítve a lendkerék mögött) tömítene, egy pici kopás látszott rajta, de inkább csak a felületen látszott, nem érezhetõ és nem is jelentõs. A lendkerékkel meg nem igazán szeretnék csinálni semmit, csak cserélni lehet, de hát az már nem igazán éri meg. Amúgy nem valószínû hogy ott fújna ki. A fõtengelyrõl sokat nem tudok mondani felújított, annyi biztos, hogy a 180°-os eltolás az kb jó, szemre ellentétes oldalon voltak a csapok. A vezérlés már meg van cserélve minden, most már ki kell majd próbálni. (A trafók amúgy jók, mert elõtte csak azok voltak megcserélve.) Mondjuk nem tudom létezik e olyan hogy kívül adja a szikrát, de nyomáson már nem?
Minden esetre amíg nem lesz kipróbálva addig újat nem tudok mondani. Kösz a tippeket mindenkinek.

5168 Őry Gábor 2013-12-01 09:08:24  Előzmény: Tomi: 57008

Ha kifújás van, akkor fordulaton még jó lehet. Kisebb kifújásnál jellemzõen csak az alapjárat megy el. Akkor van nagyobb szerencséd, ha a váltó felõli nem megy. Remélhetõleg így nem kell szétvenni a motort. A labirint is kifújhat, új gyûrûkkel is. A lendkerék levétele után látszik, hogy olajos-e a környék. Persze elõbb szétnéznék a hengertalp körnéykén is. Bár a henger levétele sem egyszrûbb, mint a komplet motor kivétele és a lendkerék levétele. Ugyanakkor a henger levételénél meg lehet nézni a vezérlõtárcsát. Bár a tünetek alapján az rendben lehet. Úgy tudom, fordított beszerelésnél van alapjárat, viszont nem megy az autó rendesen.
[i](Módosította orygabor 2013.12.01. 10:13-kor)[/i]
[i](Módosította orygabor 2013.12.01. 10:14-kor)[/i]
[i](Módosította orygabor 2013.12.01. 10:15-kor)[/i]

5167 Kiss Krisztián 2013-11-30 22:48:23  Előzmény: Tomi: 57006

Ja,bocs,nem engedi szerkeszteni,szóval cseréld át,és a vezérlõ szálat is kösd át,ha akkor is ua,akkor legalább a trafók és gyújtás kilõve. Nem szeretek távgyogyótani,ki rakta össze?Elötte jó volt a gyújtás?Tömítések?Szóval inkább nem szolnék bele,bár ezt már elcsesztem...

5166  Tomi 2013-11-30 22:45:52  Előzmény: Tomi: 57007

Ráadásul be-behörren néha. Sõt talán nagyobb gázadáskor amikor felpörög a motor akkor mintha mindkét henger menne úgy ahogy.

5165  Tomi 2013-11-30 22:43:25  Előzmény:Kiss Krisztián: 57005

De ha megcserélem a két kábelt akkor nem lesz elrontva a gyújtás? Akkor az alsó holpont elõtt fog gyújtani nem? A trafók vezérlését és meg kéne cserélni.
A labiritgyûrûk újak. Annyi biztos hogy a váltó felõli henger nem megy. A lendkereket csak simán fel kell tenni és rátépni a csavart nem? Szerintem ott jó a tömítés, a vezérlõtárcsára anno még figyeltem, de elvileg nagyon fordítva nem lehet feltenni mert úgy van a 2 lyuk kiképzése nem 180°-ba vannak. Persze az nem mindegy hogy a kis lekerekítés, levágások merre esnek, sztem az sem lett elrontva. Valahogy szétbontás nélkül meg lehet állapítani valamit? Viszont amikor kiveszem a gyertyákat mindkét hengerbõl jön a "füst" szóval a másik hengernek is kéne kapni benzint. Kompresszió is van rendesen.

5164  Tomi 2013-11-30 22:38:13  Előzmény:Kiss Krisztián: 57005


[i](Módosította enemot 2013.11.30. 23:43-kor)[/i]

5163 Kiss Krisztián 2013-11-30 15:59:42  Előzmény: Tomi: 57003

Csak a gyújtókábelt húzd ki a trafókból,és cseréld át(úgy hogy a gyertyákon marad a másik vége)Ha igy is ua henger megy,akkor a gyújtásoddal semmi baj nincs.Valószinübb akkor egy tömítetlenség,a nem mûködõ hengernél.Ez igy sok minden lehet,nem vagyok távgyógyász,de lehet fals levegõ,vagy fordítva felrakott vezérlõtárcsa,szimering(vagy labiringyürü),de volt már olyan is,amikor elcseszték a fötengely felujitást,és nem megfelelö helyen volt a felsö holtpont(itt valaki járt ugy,érdemes megnézni,amikor az 1.felsö holtponton volt,akkor a 2.henger alsó holtponton kell álljon,volt itt olyan akinek mindkettõnél egyszerre volt felsõ holtpont... :)

5162 Őry Gábor 2013-11-30 11:46:18  Előzmény: Tomi: 57003

Kifújás van annál a hengernél. Szimmering/labirint, vagy hengetalp. Nagyobb gáz, ha a vezérlõtárcsa nem fekszik fel rendesen.

5161  Tomi 2013-11-29 23:22:05

Sziasztok!

Olyan probléma merült a fel a kétütemû trabantnál, hogy az egyik henger nem megy, vagy néha-néha csak behörren. A kivett gyergyákon jó szikra van, elõgyújtás kb. 3,1mm mindkét hengernél. Most volt motorfelújítás. Eddig annyi lett kipróbálva hogy a két trafó meg lett cserélve, de ugyan az a henger nem megy. Valakinek van valami ötlete? Kontakt hiba lenne vagy a hall szenzor nem jó (mivel eleketromos a gyújtás)? Bár ekkor egyik henger sem menne, viszont a kivett gyertyákon van szikra. Lehet ha rázkódik akkor szerencsétlenkedik? Szóval a gyújtótrafók jók, gyertyák, pipa, kábel jó. Trafókon a kontaktus jó. Vagy a hall szenzor lett rossz helyre állítva, bár azt sem hiszem, hogy lehet olyat, hogy egyik henger megy a másik nem, az sem valószínû, hogy a hengerben van a hiba, bár ha a teljes elektronikát megcserélem kiderülne, hogy mi a ludas, ez még nem történt meg. Esetleg még ott a fekete vezérlõ doboz, talán inkább abban kéne keresni a hibát? Próbáltam kábel mozgatásra sem hörren be össze-vissza néha elkapja, néha nem, hiába mozgatok bármit.
Járt már így valaki? Nagyon érdekes de szikra kivett állapotban van. Azt sem hiszem hogy benzint nem kap, mert a másik henger meg kap vagy létezik ilyen?

5160 Őry Gábor 2013-11-24 18:48:47  Előzmény:Szabó Tamás: 57000

Zalaegerszegi KPM. Teljesen normálisak, amit el lehet nézni legális keretek közt azzal nem foglalkoznak. Persze a fék, kormányzás náluk is szent.

5159  Spityu 2013-11-24 17:16:29  Előzmény:Szabó Tamás: 57000

A te autódra már a szigorított határérték vonatkozik? Ha nem, akkor szerintem bárhova viheted.
Ha igen, keresd orygabor kollégát, õ arrafelé szokta vizsgáztatni a kocsiját.

5158 Szabó Tamás 2013-11-24 17:05:46

Sziasztok

Zalaegerszegi és/vagy nagykanizsai klubtársak segítségét kérném.

Kétütemû Trabantomon jövõ tavasszal lejár a mûszaki.
Olyan helyre szeretném vinni, ahol minden gond nélkül sikeres mûszaki vizsgát kap.
A zöldkártya miatt aggódóm csak, nehogy kitalálják, hogy katalizátor kell rá.

Segítségeteket elõre is köszönöm.

Üdv. SzT

5157 Csanádi Gábor 2013-11-24 14:49:01

Sziasztok!
Nekem egy 1.1-es Trabantom van.
A kombinált mûszerem, azaz a vízhõfok-benzinszint jelzõm megadta magát.
A kérdésem: a 323-as wartburgnak ugyanilyen a mûszere, csak abban még van pluszban egy átfolyásmérõ, de a benzin és vízhõfok kijelzõje ugyanaz. Azt az egységet ha beleteszem az enyém helyére, fog mûködni ugyanugy minden?
Tudom, hogy az átfolyásmérõt nem lehet beleszerelni, mivel ez már AC pumpás.
De a másik kérdésem még az lenne, hogy az átfolyásmérõt át lehet alakítani fordulatszámmérõvé?
Elõre is köszi mindent, egy kicsit sürgõs lenne az infó!

Sziasztok
Gábor

5156 Sz. Tamás 2023-05-22 08:40:11  Előzmény:Kunyi Tamás: 56997

Az alábbi is egy 444 tag, de ennk az ajtaján sincs meg a felirat... még a helye se látszik. Igen, csak a googli maradt, élõbe egy darabig biztos nem fogunk látni, itthon tuti. Zwickaui múzeumba csak ki van állítva egy, de még oda is el kellene jutni. :) Valaki volt már ott?

https://ipocars.com/vinfo/trabant/trabant_1_1_a_piece_of_444-1996.html

5155 Kunyi Tamás 2013-11-21 17:04:40  Előzmény:Sz. Tamás: 56996

No meg az ajtóról hiányzik a 444 Trabant felirat! Ennyit azért össze lehet guglizni errõl a kocsiról. Dehát ez van!

5154 Sz. Tamás 2013-11-19 22:13:37  Előzmény:Szabó Gábor: 56989

Hát igen ezek a 444esek nem igen látszanak különlegesnek...
A Trabi jelzés sem tûnik aranyszínünek egyiknél sem, a padlókárpit is gyanúsan nem újszerú a 286 km-et futottban, meg a hátsõ lámpakerete is szürkére fakult, az ajtókárpit is gyûröttes, fakós indexlámpák. Ezeket csak kicserélték volna a törökországi kaland után...
Ami mellette szól esetleg a bõrülések, és az antenna a szélvédõ elõtt jobb oldalt, na meg az aránylag szépnek látszó fényezés. De ennyi erõvel az én 73ezret futottam is árulhatnám 8ezer euróért :D, az is bõven néz ki így... ;)

5153 Kozma Bence 2013-11-19 21:40:45  Előzmény: Spityu: 56994

Oké, köszi, így egy kicsit egyszerûbb lesz. :)