Bejelentkezés regisztrált felhasználóknak

Az oldal egyes szolgáltatásait csak regisztrált felhasználóink vehetik igénybe.
A regisztráció ingyenes!

Regisztráció új felhasználóknak


Környezetvédelmi felülvizsgáló helyek

Muczán Gábor [TWK001]
2006-05-10 20:57:01
Kedves Klubtagjaink!

A közelmúltban levelet írtam a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium (GKM) Környezetvédelmi Főosztály vezetőjének.
Ők hozták meg annak idején (a Környezetvédelmi tárca nyomására) a kétütemű járművek tulajdonosait sújtó rendeletet. Klubunk mint érdekvédelmi szervezet elérkezettnek látta az időt, hogy az érintett szervekkel egy egyeztető tárgyalás keretében előadja álláspontját. A mellékletben olvashatjátok klubunknak a Minisztérium felé küldött levelét. Szoboszlay Miklós, főosztályvezető azonnal reagált. Válaszában Ő is szükségesnek tartotta, az általunk kért egyeztető tárgyalás létrejöttét. Ígéretet tett arra, hogy közbenjár ez ügyben. Panaszainkra reagálva azonnal lekérte a Közlekedési Főfelügyelet Műszaki osztályától a jelen pillanatban kétütemű gépjárművek környezetvédelmi felülvizsgálatát ellátó műhelyek adatait. Megemlítette a listával kapcsolatban, azt hogy lehetnek műhelyek, melyek idő közben már nem vállalnak ilyen jellegű méréseket. Külön mellékletben közzétesszük ezen műhelyek listáját, megyékre bontva. Kérünk mindenkit, hogy ha a listában szereplő bármely műhely elutasítja a kétütemű jármű környezetvédelmi vizsgálatát, azonnal jelezze nekünk, szóban, vagy írásban, emailben.



Itt következik a Szoboszlay úrnak írott kérelem, a következő cikkben pedig láthatjátok a kapott listát.

Gazdasági és Közlekedési Minisztérium
Környezetvédelmi Főosztály

Dr. Szoboszlay Miklós főosztályvezető Úr részére


Tisztelt Főosztályvezető Úr!


Egyesületünk, a Trabant-Wartburg Klub az összes Magyarországon közlekedő kétütemű gépkocsi tulajdonosa nevében, és képviseletében kíván megoldást keresni az ilyen járműveket sújtó, a járművek további használatát korlátozó együttes rendelettel kapcsolatban.

Ez a rendelet, sok vétlen tulajdonost hoz igazságtalan, és méltánytalan helyzetbe.

Igazságtalan helyzetbe, mivel számos más egyéb, a környezetet súlyosan szennyező, különböző kategóriájú gépjármű közlekedik útjainkon, esetenként jóval nagyobb éves kilométer teljesítményt produkálva.

Méltánytalan helyzetbe, mivel öregedő és egyre nehezebben karban tartható gépkocsijaikra irreálisan nagy befektetéssel kell vásárolniuk olyan eszközöket, melyekkel a rendeletben előírt értékek tartósan nem is teljesíthetők.

Az Európai Unió, illetve a környező országok gyakorlatában sem található példa ilyen jellegű diszkriminatív intézkedésekre.

A legfontosabb ok, amiért hatástalannak tartjuk ezt az intézkedéssorozatot az az, hogy a kétütemű motorral felszerelt gépjárművek 2008. 01. 01. én a hazai forgalomban olyan jelentéktelen számban fognak már csak részt venni, hogy kimutatható környezetszennyezést már nem okozhatnak.

Jelen pillanatban a fent említett gépkocsiállomány átlag életkora 20 év felett van. A gépjárművek alkatrészellátása folyamatos megszűnés alatt van. Méréseink szerint Budapesten, ahol a hazai gépkocsi állomány jelentős része koncentrálódik, csúcsidőben, a főbb belvárosi csomópontokban minden kb. ötszázadik elhaladó jármű rendelkezik kétütemű motorral. Megfigyeléseink szerint nagyobb bevásárló központok parkolójában is hasonló arányban találhatóak meg. Budapesttől távolibb régiókban figyeltünk még meg Trabantokat illetve Wartburgokat, de használatuk kizárólag rövidebb, helyi utakra koncentrálódik.

Mivel ez a jelen pillanatban is elenyésző számú gépjárműállomány, a fent említett alkatrész beszerzési nehézségek miatt, a járművek magas életkora, és elhasználtsági foka miatt drasztikusan csökken, 2008. 01. 01-ére a közutakról szinte teljesen el fog tűnni.
Úgy érezzük, hogy egy ily módon okafogyottá váló rendelet átgondolásra szorul.

A kétütemű tulajdonosok visszajelzései szerint a környezetvédelmi felülvizsgálatokat végző szakműhelyek tömegesen elutasítják az ilyen járművek vizsgálatának elvégzését, hivatkozva arra, hogy berendezéseiket tönkreteszik a mérés során távozó káros anyagok. A műhelyek tulajdonosai védekezésük során többször hangoztatják, hogy a kétüteműek méréséhez külön műszert kellene üzemkészen tartani, hogy a „normál” műszerükkel zavartalanul végezhessék munkájukat, a „rendes” ügyfelek számára, és ez számukra olyan többletkiadást jelent, melyet nem kívánnak felvállalni.

A helyzet egyre kritikusabbá válik, a jármű tulajdonosok kétségbeesve próbálnak keresni, legtöbb esetben klubunkon keresztül ilyen vizsgálatot elvégezni hajlandó szakműhelyeket. E tarthatatlan helyzetben egyesületünk felvette a kapcsolatot több műhely vezetőjével, de sajnos a legtöbb helyen elutasító választ kaptunk.

Szerintünk a járművek tulajdonosainak nagy része 2004 júniusa előtt vásárolta autóját, így a CH érték tekintetében -a jelenleg érvényben lévő rendelkezések szerint- még 2007. 12. 31.-ig nincs szigorúbb elvárás a vizsgálatok során, ami még inkább negatívvá, elutasítóvá teszi a vizsgálatot végző szakműhelyek hozzáállását.

Így, jelen pillanatban egy paradox, mindenki számára kényelmetlen helyzet állt elő. Véleményünk szerint, a kétütemű gépkocsik környezetvédelmi felülvizsgálata ebben a helyzetben nem, vagy csak költséges egyedi intézkedésekkel megoldható. Egyedi intézkedés lehetne a felülvizsgálatot végző műhelyek kijelölése területenként, ill. a kétüteműek méréséhez szükséges külön berendezés „üzembentartásának ösztönzése” támogatással.
Félő persze, hogy ezek a megoldások is csak tovább nehezítik a tulajdonos helyzetét, ill. tovább növelik az általános elégedetlenséget.

Tisztelettel kérjük a főosztályvezető Úr közbenjárását, hogy a probléma megoldására, a Közlekedési Főfelügyelet, a Környezetvédelmi tárca, a GKM képviselője, és Egyesületünk egy egyeztető tárgyalást tarthasson.

Budapest 2006. 05. 08.

Muczán Gábor
Trabant Wartburg Klub
elnök

További kapcsolódó cikkeink

Az előző cikkben említett lista következik...BudapestBács-Kiskun megyeBaranya megyeBékés megyeBorsod-Abaúj-Zemplén megyeCsongrád megyeFejér megyeGyőr-Moson-Sopron megyeHajdú-Bihar megyeHeves megyeJász-Nagykun-Szolnok...

Vendég vagy!

Csak regisztrált felhasználók szólhatnak hozzá!